Fråga Martin Brunnberg

Martin är näringsfysiolog med mångårig erfarenhet av utbildningar och föreläsningar inom ämnet näringslära.Han har tidigare varit aktiv inom diabetesforskning och är i dag ansvarig för utbildning på Paulúns Näringscenter.Martin har skrivit eller varit medförfattare till böckerna För hjärtats skull, Isodieten, Isodieten – kokboken, Isodieten på egen hand, Modern Näringslära och Allt om näringslära.Här svarar Martin på allt som berör hälsa, kost och näringslära inom 48h med undantag för de perioder då Martin håller i utbildningar, vid de tillfällen meddelar vi er detta.

STÄLL FRÅGAN HÄR

11/20/2014 - Britt-Marie Rudolfsson asks: Socker "Hej, jag tål inte socker i någon form, inte heller sötningsmedel som slutar på os eller ol (magen verkar inte klara av att spjälka det) undrar nu om stevia- är det en sockerart eller törs jag prova? jag har nu slutat helt med gluten och mjölkprodukter och de flesta kolhydrater och märker en klar förbättring på flera plan men det händer ju att man vill ha något fikabröd och som man kanske kan bjuda andra på också. Bitten" Answer:
Hej Bitten! Är du säker på att det är kopplat till socker? Det finns medfödda intoleranser mot vanligt vitt socker, men de är extremt ovanliga. Sen är det förstås bättre ju mindre socker man äter. Stevia är tyvärr inte så gott att använda i ren form. Har du testat erytritol (sukrin)? Aspartam och andra syntetiska sötningsmedel är inte så populära idag, men dessa borde inte ge den typ av magproblem som du beskriver. /M
11/03/2014 - Stephanie asks: Müsli och gluten "Hej,\r\nJag är 23 år, alltid tränat mycket, väldigt sällan sjuk och har inte problem med vikten på något sätt. Jag har dock ett stort intresse för hälsa och kost och har ramlat in på det här med gluten, att det inte är så bra. Jag och sambon gör sedan ett par år tillbaka egen müsli som vi äter dagligen, den består av: havregryn, solrosfrön, havrekli, vetegroddar, sesamfrön, hirsflingor, kruskakli och mandlar, inser nu dock att vi får genom detta i oss gluten dagligen. Min fråga är då, är detta en hälsosam frukost eller inte? Bör vi byta ut något för att den ska bli bättre? Som sagt, ingen av oss har några hälsoproblem eller dylikt men man bör kanske dra ner på gluten ändå? \r\nTack på förhand\r\nStephanie" Answer:
Hej! En mycket intressant fråga som du ställer. Gluten är ju omdiskuterat och jag kan inte säkert svara på dina fråga. En del experter menar att gluten alltid är giftigt och att vissa klara det bättre än andra. Andra experter menar att de flesta inte har några negativa effekter av att äta lite gluten. Mitt tips är att du känner efter själv. Får du magsymptom från gluten? I så fall kan man testa att utesluta det eller söka en vårdkontakt för provtagning. Mvh Martin Brunnberg
10/30/2014 - Josefin Petersson asks: Kost för MS-sjuk "Hej! Jag har MS sedan 2009. Jag undrar om du har råd och tips när det gäller kost och kosttillskott. Finns det något jag bör undvika eller något som är extra viktigt?Hälsar Josefin" Answer:
Hej! Det finns en del koströn gällande MS, men dessa är obekräftade och spekulativa. Det finns studier som har sammankopplat konsumtion av mjölk med risken för att insjukna. Jag har inte sett gn studie som tittar på hur sjukdomen utvecklas med eller utan mjölk. När det gäller tillskott säger man generellt att man bör vara försiktigt med naturläkemedlet Echinacea (röd solhatt). Det är också bra att ha koll på B12- statusen i kroppen eftersom B12-brist och MS är en förödande kombination. Se också till att få i dig tillräckligt med omega-3 från marina källor. Ett riktvärde är tre portioner fet fisk per vecka. /Martin SandT rekommenderar också att eliminera gluten ur kosten då man funnit samband mellan just en känslighet eller glutenintolerans och kopplingar till autoimmuna sjukdomar. Det kan därför vara en god idé att plocka bort detta ur kosten. Likaså be läkaren ta prover på ditt D3 värde. Ett tillskott med D3vitamin kan vara att föredrag. /SandT
09/13/2014 - Kristina asks: vikt "Hej Martin! Jag har sista halvåret ändrat min kost radikalt. Har slutat äta gluten, mejeriprodukter och socker. Dessvärre gör ju detta att jag gått ned i vikt vilket jag inte vill. Så nu undrar jag hur kan jag äta kaloririkt samtidigt som det är nyttigt? \r\n//KP" Answer:
Hej! Det finns inga hälsoskäl som jag ser det att nolla intaget av socker. Vi tål en del av den varan, men problemet socker är att många äter alldeles för mycket. Har du beroendeproblem är det förstås mer motiverat. Problem med oraffinerad mat är just att den mättar bättre, vilket många med överviktsproblem har stor glädje av. I ditt fall ställer det uppenbarligen till problem. Ett sätt är att göra maten energität är med nyttiga oljor och du kan även välja livsmedel som torkad frukt. Torkad frukt har söt smak som stimulerar aptiten och samtidigt proppfulla med nyttigheter. Mvh Martin Brunnber
08/19/2014 - Hanna Lindberg asks: Bebis och gluten och mjölk "Hej! \r\nJag har en 8 månaders som jag har nästintill helammat tills nyligen. Jag har nu ställts inför frågor kring kosten som kanske du kan svara på. Jag slutade själv äta gluten för 2 år sedan och är övertygad om att det är så jag ska äta för att må bäst. Hela min familj äter mycket glutenfritt förutom att min man och femårig äter bröd ibland. Min femåring får dessutom äta vad hon vill på förskolan, då hon inte är allergisk mot något. Mina frågor är. Om jag utesluter gluten helt för min bebis, kommer hon senare i livet om hon vill (eller måste ) äta gluten, bli känslig för det? Är det i så fall bättre att he små doser av gluten så att det är något hennes kropp känner igen. Vill inte skapa en överkänslighet hos henne. \r\n\r\nAndra frågan är kring mjölkprodukter. Ger bebis mest havremjölk nu. Om jag ska blanda ut mat eller liknande. I nästan alla välling och gröt produkter är det mjölk så jag har inte gett det till henne. Ska man helst undvika mjölkprodukter eller är det samma där... Bra att ge litegrann så hon inte får en överkänslighet. \r\n\r\nTredje frågan är du insatt i det nya som sägs om skummjölk?\r\n\r\nSå tacksam för svar!\r\nMed vänlig hälsning, Hanna Lindberg " Answer:
Hej! En mycket bra och berättigad fråga. Utsätts man för gluten i tidig ålder minskar risken för att bli känslig när man blir äldre och det kan i teorin alltså öka risken för intolerans. Även när det gäller laktos, alltså inte mejerier generellt, kan det vara som du föreslår. Jag är dock lite osäker på vad du menar med ”det nya som sägs om skummjölk”? Mvh Martin Brunnberg
07/12/2014 - Jasmin Zakariasen asks: Funderingar "Hej! Min första fundering är ifall ni har tips på hur jag som student kan leva en paleolivsstil på min lilla studentbudget? Visst går det att käka ägg och bacon ofta, men det vill man ju inte heller. Jag är så förtjust i den oändliga variation som finns inom paleo. Dock äter jag till 90 % enbart ekologiskt så lägger redan ut ganska mycket på mat, men som sagt går det att leva på paleomat som student och har ni i sådana fall några konkreta tips? Eller är det enklare med lchf? Ekonomiskt känns det lite billigare än att leva efter paleokosten?\r\nMin andra fundering rör sig kring paleo som livvstil och ätstörningar. Jag har till och från i 12 år (sen jag var 10 år) lidit av ätstörningar. Går nu i behandling för min ätstörning sen ca. ett år tillbaka och det går framåt, men har fortfarande en del kvar. Min behandlare säger att man inte ska utesluta några livsmedel under behandlingen, samtidigt känner jag att jag inte står ut längre. Min mage och min IBS blir 1000 gånger värre i de flesta fall jag får i mig socker, gluten, bönor och mejeriprodukter (även ibland trots att de är laktosfria). Jag är ganska trött på det och har märkt att under de dagarna jag ätit mer paleo mår både min mage och jag betydligt bättre. Får så mycket mer energi!\r\nHar även väldigt svårt (ej när jag är hemma själv) när jag blir bortbjuden ibland och det serveras socker, kan t.ex. inte ta en godisbit utan slutar upp med att jag överäter och mår dåligt efteråt, jag tror att en paleokost, alternativt eventuellt lchf skulle ge mig den balansen så tillvida att jag t.om kan sluta med godis.\r\nMin sista fundering (för denna gång) är hur jag i sådana fall skall göra med en paleokost och livet i övrigt? Delvis är jag ju student, hur gör jag med t.ex. alkohol och så på fester? Är en riktig rödvinstjej och har läst att lite vin är ok ibland inom paleo? Men hur mycket vin är lagom till vardags alternativt på studentfesterna? Sedan undrar jag även hur man gör när man blir bortbjuden? Har funderat på att börja med LCHF också då det känns lättare att anpassa sig efter när man blir bortbjuden, samtidigt är jag inte så förtjust i den enorma mängden såser och mejeriprodukter som ingår i LCHF och är även alldeles för förtjust i frukt och grönt vilket jag gillar att paleo tillåter. Men hur gör jag i sådana fall med paleo när man åker bort/ blir bortbjuden till vänner alternativt om man ska ut och äta? Eller hem till familjen som jag gör några gånger per termin? Ska man köra undantag då och paleo till vardags eller vad rekommenderar ni?\r\n\r\nAllt väl// J" Answer:
Hej! Det beror på vad du menar med paleo. Handlar det enbart om vilt, vildfångad fisk, ekologiska, frukter, nötter och bär kan det förstås bli tajt på en studentbudget. Jag kan väl tycka att man inte behöver gå in så hårt. Skippar du raffinerade och processade produkter kommer du väl så långt! Bacon har i min värld ingenting med paleokost att göra. På senare tid har det kommit en hel del böcker där man kategoriserar bacon som paleo. Paleo handlar om stenåldersmat och hur många feta fyrfota djur jagade man då? Inte heller fanns det grisar av den sort som finns idag då det är våra förfäders skapelser genom avel. Bacon här hemma i LCHF och Atkins, ej i paleo. Får du IBS-besvär av vanligt socker? Det skulle jag säga är mindre vanligt, men när det gäller IBS-besvär är det svårt att skilja på orsak och verkan. Eftersom du även lidit av ätstörningar bör ditt huvudfokus ligga i att äta sån mat som gör att du mår bra, både för IBS-besvär och ätstörningsbiten, istället för att slaviskt följa ngn ”kostreligion”. Varför tror du att du överäter godis? Är det möjligen så att du är i ketos och sockret får din hunger att vakna till liv? Detta är förstås svårt för mig att uttala mig om då jag inte känner din kroppssammansättning. Både alkohol och socker är helt okej i mindre mängder. Men då gäller det förstås att det stannar vid mindre mängder utslaget på en längre tid. Att dricka 1-2 glas vin på en festkväll ser jag inte som ngt problem alls. I mina ögon ser det ut som att du inte är så attraherad av vare sig Paleo eller LCHF. Om du följer en ”kostreligion” för att dämpa ångest är det helt fel väg att gå. Bättre är att äta sånt som du mår bra av. Ät 70% oraffinerad mat och resten kan faktiskt vara skräpmat utan att det gör ngn skada (om den inte triggar dig att äta mer förstås och då förutsatt att du inte är underviktig). Mvh Martin
07/02/2014 - maria granfors asks: Sköldkötelinflamation "Hej!\r\nJag har haft inflamerad sköldkötel i över 2 år. Jag äter levaxin men undrar om det finns nåt jag kan äta för att må bättre bli piggare osv..\r\nTack på förhand!\r\n\r\nVarma hälsningar\r\nMaria" Answer:
Hej Maria, Sköldkörtelproblem kan ställa till en hel del problem. Vad inflammationen kommer av vet man inte och sannolikt kan det bero på flera bakomliggande orsaker. Det finns anekdotiska rapporter om personer som har lagt om kosten och blivit friska från inflammationen. Det är absolut ingen garanti, men jag ser ingen risk i att testa en kostomläggning. Nästa problem är ju förstås att identifiera vad som i så fall skulle vara triggande för inflammationen. Enligt de berättelser som finns upplever en del att uteslutande av mjölk och gluten gör att man kommer en bit på vägen. Då gäller det att totalt utesluta dessa livsmedel och se om det blir någon förbättring. Tyvärr är detta det bäst svar jag kan ge dig. Mvh Martin
06/28/2014 - Kristina asks: Viktproblem "Hej Martin! \r\n\r\nJag har sakta lagt om min kost mer och mer även om även tidigare valt att äta ganska nyttigt. Har i många år undvikit kött (dock ätit fågel och fisk ibland) men sedan 6-10 månader bakåt har jag tagit bort vitt socker helt, därefter gluten och sist mjölkprodukter. \r\n\r\nMitt problem är att jag gått ned så i vikt. Trivs inte alls med den vikt jag har idag och längtar efter att kunna använda mina tidigare jeans etc. Vad kan jag äta som är rikt på kalorier men samtidigt nyttigt. Jag tränar även ca varannan dag antingen på gym eller typ spinningpass etc. " Answer:
Hej! Det finns inga hälsoskäl som jag ser det att nolla intaget av socker. Vi tål en del av den varan, men problemet socker är att många äter alldeles för mycket. Har du beroendeproblem är det förstås mer motiverat. Problem med oraffinerad mat är just att den mättar bättre, vilket många med överviktsproblem har stor glädje av. I ditt fall ställer det uppenbarligen till problem. Ett sätt är att göra maten energität är med nyttiga oljor och du kan även välja livsmedel som torkad frukt. Torkad frukt har söt smak som stimulerar aptiten och samtidigt proppfulla med nyttigheter. Mvh Martin Brunnber
05/11/2014 - Eva asks: Sund mat för att få välmående njurar "Hej! Jag har fått konstaterat att flera av mina organ är försurade, bl a njurarna. Dock såg min lever ut att må bra, kanske pga att jag under den senaste tiden regelbundet har druckit citronvatten varje dag. Jag slutade med gluten knappt 4 månader sedan, och jag äter idag kosttillskott (ekologiska torkade och malda bär och klorofyllrika växter) och tillskott av mineraler/spårämnen för att få balans i kroppen igen. Dock skulle jag uppskatta rekommendationer om vad jag ska äta för att skynda på läkningsprocessen av mina njurar. Finns det t ex ngt ört som är extra bra osv. Tacksam för svar / Eva" Answer:
Hej! Det är förstås tråkigt att få negativa besked, men jag kan glädja dig med att det inte finns något som försurade organ. Vem har ställt denna diagnos? I mina öron låter det som bondfångeri. Hur kan din lever inte vara sur och resten av kroppen? Är du sur på rikitgt har du något som kallas för acidos. Mitt råd är att helt strunta i denna ”diagnos” och äta bra mat som grönsaker, frukt och oraffinerade kolhydrater i olika former. Mår du inte bra är det förstås viktigt att gå vidare med detta, men vänd dig då till en riktig vårdgivare. Mvh Martin Brunnberg
02/07/2014 - Jennie Thysell asks: Glutenintolerans? "Hej! Jag har lidit av järnbrist bland annat länge. Många prover är gjorda utan fynd. Har stått på järnmedicin dagligen under 5 år. På eget bevåg tog jag bort gluten ur kosten och 6 månader senare har jag goda järnvärden. Det är nu 3 år sedan, behöver ingen järnmedicinering alls. Har du erfarenhet av liknande historier? En del ifrågasätter att det verkligen kan vara gluenfriakosten som gjort mig frisk (dock ej specialistläkaren som försökt hitta bakomliggande anledning) vilket kan vara påfrestande och gör mig även osäker över mitt val. /J" Answer:
Hej Jennie, Det enkla svaret på din fråga är att; Absolut, du har gjort helt rätt. Gluten och dåliga järnvärden hänger ihop. Martin Jag, Sofia som driver SandT kan intyga att det även stämde på mig. Levde i många år med oupptäckt glutenintolerans och ständigt dåliga järnvärden. Gluten togs bort och mina järnvärden steg och jag ligger runt 130 nu, vilket är högt för att vara mig. /Sofia
11/14/2013 - Linnéa asks: Amning "Hej Jag är inte direkt laktosintolerant men ingen stor fan av mjölk heller. Har dock precis börjat amma och därför börjat dricka mjölk igen. Är rädd för kalcium och vitamin D brist. Jag varierar mjölk med mandelmjölk och havredryck ibland. Undrar om du har några bra tips för ammande mammor för att få allt in som kroppen behövs och självklart barnet också. :) Tack! Linnéa" Answer:
Du bör vara försiktig med mjölkprotein under amning pga att det är en så stor allergen. Framförallt om barnet visar tecken på kolik, förstoppning, eksem osv. och då gäller det att vara 100% fri från komjölk. D-vitamin finns i ägg, kantareller bl.a och som kosttillskott. Under vinterhalvåret kan det vara klokt med tillskott då den största källan är solen. Kalcium får man i sig via bladgrönsaker och kål av olika slag (grönkål framför allt), baljväxer (ärtor, bönor och linser m.fl) rotfrukter, sesamfrö, mandel och torkad frukt samt nypon och svarta vinbär. Om du tänker på att öka intaget av D-vitamin har du lättare att ta upp kalcium. /Martin B /SandT AB
10/20/2013 - Cathrine asks: Utesluta glutenfri kost "Hej, när min son diagnosticerades glutenintolerant 1994), fick vi lära oss att man aldrig på eget bevåg skulle utesluta gluten ur den dagliga kosten. Min son gjorde 3 olika biopsier innan hans glutenintolerans fastställdes.Nu skrivs det mycket om att utesluta just gluten ur kosten för att må bättre. Min fråga är nu om direktiven har ändrats? Tidigare sa man (till oss) att det var svårt få sig bl.a. rätt fibrer och näring, om jag minns rätt. Jag undrar nu eftersom jag hade diskussion med en vän och våra åsikter gick isär. Har du några tips om man vill utesluta gluten ur sin kost? Hälsningar Cathrine Hagander " Answer:
Det är tyvärr många inom sjukvården som lever kvar i villfarelsen om att kosten kan försämras om man utesluter gluten. Glutenmat är ofta inte den bästa och innehåller ofta ämnen som motverkar mineralupptag och upptag av vissa vitaminer. Dessutom lever många människor i vissa delar av världen på en kost som är i princip glutenfri. Jag vet inte om det finns några officiella direktiv i den frågan, men min erfarenhet är att kosten ofta förbättras om man byter ut pasta och bröd mot mindre raffinerade kolhydratkällor som bovete, quinoa, frukt, mathavre etc.

frågor&svar

09/25/2013 – Kostomläggning Vete, mjölk och socker

Hej!
Jag har IBSsymtom som jag med all säkerhet skulle bli mindre om jag uteslöt socker och vete. Har också candida symtom och försurning. Många säger att de tappar i vikt vid en kostomläggning men jag vill snarare gå upp i vikt bygga lite muskler har tidigare haft benskörhet pga av undervikt är idag en normal vikt.
Därför har jag inte gjort något innan utan stått ut med mag problemen men det känns inte optimalit. Smoothies, mkt fibrer blir jag sämre av finns inte så mkt att äta om man utesluter känner jag.

Har du några tips?

Tack på förhand

Hej Lina

Tack för din fråga. Den är komplex och det hade varit av värde att få göra en kostregistrering på dig. Jag rekommenderar dig att kontakta SandT för detta.

Men här kommer några korta, enkla tips.

  1. Viktigt med fibrer i löslig form och i liten mängd till en början. Lösliga fibrer sätter fart på tillväxten av nyttiga bakterier som normaliserar tarmfloran. Lösliga fibrer är bl.a psylliumfrön, chiafrön eller linfrön.
  1. Det kan också vara värt att prova att utesluta mjölk och gluten. Gör detta i minst två veckor för att se om du får någon förbättring
  1. Ät tillskott med probiotika, dvs nyttiga bakterier. Dessa kan förbättra tarmfunktioner och förbättra tarmhälsan.

 

/Martin

 

02/22/2013 – Gallblåsa

Hejsan har precis opererat bort en inflammerad gallblåsa. Varför blir den inflammerad å samlar grus ? Vad ska jag tänka på nu utan gallblåsa ? Mvh Nina p

Att gallblåsan blir inflammerad kan bero på flera orsaker. En orsak är att det bildas gallstenar. Gallstenarna består av salter som fälls ut inne i blåsan. Orsaken till att man får gallsten är inte fullständigt känd, men både ärftlighet och kost spelar in. En kost som är rik på fett och kolesterol kan öka risken. När gallblåsan är borta försämras förmågan att absorbera fett och därför bör du undvika fettrika måltider om du upplever besvär. Fetter som kan vara svåra absorbera är såklart friterad mat, men också smör och feta mejeriprodukter. Bra fetter är avocado, nötter/frön, linfröolja ex. /Martin


02/22/2013 – Substitut till mjölk, grädde m.m,

Hej! Jag strävar efter att äta så ren mat som möjligt. Äter även gluten och mjölk, men har dragit ner på det avsevärt. Bra alternativ till gluten har jag inte svårt att hitta. Däremot när jag står vid kyldisken och läser innehållsförteckningen på havre, sojaprodukterna m.m. blir jag alltid skeptisk. Det känns som om listan på innehållsförteckningen är för lång…. Även kokosmjölk innehåller ju kemiska ämnen. Jag har svårt att välja alternativ till mjölkprodukter. Vilka produkter är ett bra alternativ till mjölkprodukter? Med vänlig hälsning, Maria Stjerneby

Oatly ekologisk havremjölk är ren utan tillsatser, likaså Santa Maria Kokosmjölk i tetraförpackning. Generellt kan man säga att de ekologiska alternativa dryckerna är ok. Om du är känslig för komjölk kan även sojamjölk ge en reaktion. Soja innehåller mycket fytinsyra vilket är ett ämne som binder till mineraler i tarmkanalen och för ut dem ur kroppen. Det är för övrigt en faktor de delar med exempelvis fullkorn från spannmål. Det finns forskningsrapporter som ger en tydligare bild utav detta. Maila info@sandt.nu om du är intresserad av mer information. Men som sagt, leta efter ekologiska alternativ. Kokos, havre- eller mandelmjölk rekommenderas. /Martin


02/20/2013

Hej, Bovete är ju något som växer och finns med i allt möjligt nu för tiden. Om man är allergisk mot bovete, vad kan jag då byta ut det mot (som är motsvarande)/Marie

 

Hej Marie,

Jag rekommenderar Durramjöl, rismjöl, havremjöl (rent) och mandelmjöl.

I de flesta färdiga mixer finns vetestärkelse och ibland även andra tillsatser som inte är så bra. Därför rekommenderar jag dig att använda rena mjölsorter. Ibland kan de vara bra att blanda med varandra. Om du t ex bakar ett bröd så testa använd hälften av mängden durramjöl och hälften rismjöl.


02/20/2013 – Äta hälsosamt och nyttigt

Hej! Har precis avslutat min detox och ska nu börja äta mer normalt med en touch of hälsosama inslag. Min frågan är, jag har nu hållt mig ifrån kött, mjölk, mjöl, kaffe och socker i 20 dagar. Vilken inverkan har dessa ämnen på kroppen om jag nu återgår till det \”normala\”, om jag väljer att alltid hålla mig till en vegetarisk kost, behövs extra protein? I vilken mängd är igentligen kött nyttigt för kroppen?\r\nKan man hålla sig med denna kost utan att kroppen tar stryk?

Mvh\ V

 

Generellt får du ingen negativ inverkan alls. Det finns ingen egentlig

vetenskaplig grund för att säga att de livsmedel du nämner skulle förgifta

kroppen. Dock har de flesta både positiva och negativa effekter på hälsan.

 

Kött

Kött kan dock påverka tarmfloran negativt och ett högt intag är kopplat till

en ökad risk för tarmcancer. Att utesluta kött ur kosten är inte heller

något negativt för hälsan. Det är dock en bra källa för järn.

 

Mjölk

Mjölk har en del positiva hälsoeffekter som att det är en bra källa för

kalcium och vitamin D, innehåller högvärdigt protein och mjölk skyddar

dessutom mot tarmcancer. De negativa effekterna av mjölk handlar om

laktosintolerans, mjölkproteinintoleranser, ökad risk för prostatacancer och

kanske t. o. m. nervsjukdomen MS. Mjölk har dessutom ett högt innehåll av

den aktiva formen av vitamin A (retinol) som kan öka risken för benskörhet.

 

Mjöl

Mjöl som är gjort på gluteninnehållande produkter kan ge allergier,

glutenintolerans, eksem och magbesvär. Vet, råg och korn har få

hälsoeffekter i raffinerad mjölform. Jag ser det som en generell hälsofördel

att undvika dessa produkter.

 

Kaffe

Att kaffe skulle vara negativt för hälsan är något som jag inte håller med

om. Hälsofördelarna med att dricka kaffe överstiger vida hälsonackdelarna.

Hälsofördelarna med kaffe är många, men även vissa negativa effekter finns:

 

1. Ökar insulinkänsligheten och skyddar mot diabetes typ II

2. Motverkar demens

3. Laxerande (både bra och dåligt)

4. Antioxidantrikt

5. Förbränningshöjande

6. Ökar hjärtfrekvens

7. Ökar risken för missfall?

8. Minskad träningsvärk (bra eller dåligt?)

9. Minskad risk för Parkinsons sjukdom

10. Ett visst cancerskydd (malignt melanom, tarmcancer och prostatacancer)

enligt vissa studier

11. Immunförsvarsstärkande

12. Svagt vätskedrivande

 

Därför är det en god idé att dricka kaffe om du gillar det!

 

Socker

Ju mindre socker du äter desto bättre. Socker påverkar hälsan negativt på en

rad områden som t. ex. koncentration, viktbalans, diabetes, cancer och

hjärt- och kärlsjukdomar.

 

Sammanfattningsvis: utesluter du ovanstående livsmedel klarar du dig bra om

du äter varierat, men det finns ingen anledning att utesluta kaffe!

 

Ställ din fråga!

CLOSE

Your question has been sent!

Please fill out the form below.

Name *
Email *
URL (include http://)
Subject *
Question *
* Required Field