Error, no Ad ID set! Check your syntax!

Blogg

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad den var tidigare men ibland är det lätt att falla ur hjulet av inspiration och hälsosamma val. Denna sommaren gjorde jag det. Jag låg mest i en solstol, läste böcker och lyssnade på när barnen badade och lekte…. lite mer än så såklart men summeringen känns så jämfört med förr om åren då barnen var så små. Nåväl, varje tid har sin charm och det gäller att försöka njuta i nuet så gott det går.

img_4979

Efter min lata sommar på alla plan har jag nu återfunnit inspirationen och gläds oerhört mycket åt när jag slänger ihop denna goda och krämiga Avoghurt att barnen älskarn.

Såhär enkelt slänger man ihop jordens hälsosamma och krämiga Avoghurt (jag kallar den för det för att jag tycker att det är ett utmärkt substitut till processade yoghurtar)

1/2 påse bladspenat
2 avokado
1 banan
10 tinade jordgubbar

Mixa, mixa och mixa igen…. smeten ska bli slät och härlig.
Servera i glas eller favoritskålar, njut som den är eller varför inte lite goda nötter eller fröer till topping.

img_4980

5 hälsofördelar med Avokado:
* Lång mättnad – hälsosamma växtfibrer
* Rik på protein jämfört med andra frukter (ca. 5 gram/avokado)
* Den innehåller nästan inget socker alls
* Innehåller enkelomättade fettsyror – antiinflammatoriskt
* Rik på antioxidanter och vitaminer (K-vitamin, B-vitaminer, C-vitamin, E-vitamin….)

/SandTessan

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar.

Probifrisk

Men vi behöver ta hand om vårt försvar. Och genom att äta probiotisk mat eller i kapselform har vi skapat en god grund för en frisk tarmflora. För en frisk tarmflora är det viktigt med lagom dos av goda bakterier. Har vi för lite av dessa kan det uppstå allergier, autoimmuna sjukdomar och inflammationer. Dessa goda bakterier fungerar som immunförsvarets personliga tränare.

Tarmens slemhinnor är barriären mellan magens innehåll och kroppens inre. De ska ta till vara på den näring kroppen vill ha och förhindra att sådant som kan göra oss sjuka slinker igenom. En frisk och tät tarmslemhinna är grunden till ett friskt immunförsvar. Är de i dåligt skick kan de börja läcka, sk läckt tarm. Då tar sig mindre önskvärda ämnen sig in i kroppen och kan orsaka stora hälsoproblem

Probiotika är utvalda bakteriestammar som när man äter dem har vetenskapligt belagda hälsoeffekter. Det finns olika typer av probiotika och som har olika egenskaper. All probiotika hjälper till exempel inte mot förkylning, men det finns de som gör det, enligt Göran Molin, professor i livsmedelshygien vid Lunds Universitet.

Molin startade företaget Probi på 90-talet. Molin, tillsammans med sitt forskarteam hade tagit fram en kombination av två bakteriestammar, LP-HEAL9 och LP-887002, som tillsammans kan förebygga förkylning.

Vår kost innehåller inte lika mycket levande bakterier idag som den gjorde förr så därför är det en god idé att tillföra probiotika dagligen.

Syrade grönsaker och probiotika i olika former är ett bra sätt att boosta ditt inre!

/SandT

Är du verksam inom hälsovård eller har du ett privat eget intresse av hur mag- och tarmkanalen fungerar? Följ med på denna fantastiska möjlighet i januari!

23e januari hålls en mag- tarmkonferens i Stockholm, på Piperska muren.
Stig Bengmark är på plats, vilket det inte ges tillfälle till så ofta så passa på!

Stigbengmark

I dag är det många som lider av IBS, ca 15-20% av vår befolkning. Många fler har inflammatoriska tarmsjukdomar, ca 25%. Som tur är så går forskningen hela tiden framåt och i januari har du möjlighet att delta i konferensen där föreläsarna sammanfattar forskning och information kring mag- och tarmproblem.

Gänget som kommer att föreläsa på konferensen är inga mindre än; Legenden och professorn Stig Bengmark, näringsforskaren Magnus Nylander, Mag- tarmläkaren Per M. Hellström och näringsterapeuten Annette Löning.

Initiativtagaren till konferensen, Thomas Karlsson, kommer också att föreläsa. I samband med en resa till Tunisien drabbades han av en rejäl maginfektion vilken blev startpunkten till att han utvecklade han en extrem IBS. Sjukdomen satte djupa spår i Thomas vardag och under en tid tålde han ingen mat alls och låg med näringsdropp i nio dygn på Akademiska. Under många år sökte han hjälp hos de främsta mag-tarmspecialisterna och näringsterapeuterna i Sverige men hjälpen var mycket mager och efter flera år inom sjukvården och bland näringsterapeuter förklarade den framstående överläkaren Stefan Branth för Thomas att han var ett så svårt fall så att han måste bli sin egen läkare. Hans föreläsning kommer att handla om vad han upptäckte när han var tvungen att söka efter lösningar på egen hand.

Anmäl dig här.

Ta hand om dig!
SandT

 

Saffran är inte bara gott, det kan även fungera som en naturlig sinneshöjare för den som känner sig lite vinterdeppig.

Det är vanligt att känna sig nedstämd, inte minst under den mörkare tiden på året. Ungefär 20 procent av alla kvinnor och cirka 12 procent av alla män drabbas någon gång i livet av ordentlig nedstämdhet eller depression. Det som händer då i kroppen är att hjärnans signalsubstanser kommer i obalans vilket kan påverka såväl känsloliv som initiativförmåga och sömn.

Ökar mängden biologiskt aktivt serotonin
Saffran kan muntra upp sinnet och ge känslan av större psykisk balans. Kryddans positiva effekter hävdade Carl von Linné redan för 200 år sedan.
Saffranextrakt kan hindra de hjärnceller som producerar serotonin från att åter suga upp fritt serotonin och på så sätt ökas mängden biologiskt aktivt serotonin i hjärnan. Detta kan bidra till den känslomässiga balansen i livet och en positiv sinnesstämning.

Källa: Kurera.se

Nedan ett par recept innehållande saffran.
Saffran är också en fantastisk smakhöjare i ex. fiskgrytor.

Saffransskorpor11

Saffransskorpor hittar du recept på här

 

 

Saffransbollar

Recept på Saffransbollar hittar du här

 

Juliga Biscotti brukar jag göra lagom till 1a advent. Jag gör en stor sats som räcker ända till julafton.
Dessa med kanel i är väldigt goda till både kall och varm glögg. De passar även bra till ett gott dessertvin efter en god middag.

JulBiscotti2

Du behöver:
100 g smält smör
2-3 tsk kanel
2 ägg
1 1/2 dl kokossocker eller 1 dl rårörsocker
5 dl rårismjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 dl mandel (om du inte tål mandel, byt ut mot solrosfrön)

Enkelt att slänga ihop:
Sätt ugnen på 190 grader.
Smält smöret på låg värme medan du vispar ihop ägg och socker poröst i en bunke.
Hacka mandeln eller solrosfrön och rosta om du vill.
Tillsätt smält smör i äggblandningen och därefter rårismjölet, lite i taget under tiden du rör, rör ner hackad mandel.
Dela degen i tre lika stora delar och rulla sedan ut dem som korvar på en plåt med bakplåtspapper.
Sätt in i ugnen ca. 10 minuter på 200 grader, ta ut plåten och skär längderna i lagom stora bitar
Sänk värmen till 175 grader och ställ in i ca. 15 minter till. Låt gärna biscottin stå inne en stund i ugnen på eftervärme.

JulBiscotti

 

Må så gott!
SandT

Mineraler, vitaminer, tankar, sömn, träning, stress, kost….. balans i livet.
Alla dessa faktorer i lagom mängd skapar ett välmående men kan i obalans också ge ett oönskat tillstånd.
Ibland kan man känna stress över att hitta balans i livet att det faktiskt blir mer negativt än positivt.
Tanka kroppen med bra tankar och bra råvaror, träna lagom mycket och glöm inte att berömma dig själv från insidan och ut varje dag. Här kommer ett blogginlägg som vi berört tidigare och som är väl värt att påminnas om. 

 

 

 

Vad påverkar:
Stress
Tankar
Sömn
Träning
Kost

ADRENALIN

Adrenalin och Noradrenalin är våra kamphormoner. 
Förr hade de en helt annan betydelse än i dagsläget, förr hjälpte de oss vid svåra fysiska situationer genom att det ställer in kroppen på kamp eller flykt.
I dag hänger dessa hormoner ihop med många av våra världfärdssjukdomar.

Då vi blir stressade eller irriterade frisätts dessa hormoner och kroppen ställer in sig på flykt eller kamp. I dag handlar det mer om psykiska konflikter och aggressioner än om fysiska.
Även vår vardagsstress påverkar dessa hormon och det kan vara situationer som när vi springer till bussen, stressar upp oss för att en bil inte blinkar vid en korsning osv.
Det som händer i kroppen är att blodsocker-, puls och blodtryckshöjande effekterna slår in och på sikt  ökar det risken för diabetes, hjärt- och kärlskjukdomar och övervikt.
Effekter av adrenalin och noradrenalin blir:
 Högre blodsocker (för att förse musklerna med energi)
↑ Ökad frisättning av fria fettsyror (för att förse musklerna med energi)
↑ Ökad aggressivitet (framförallt noradrenalin)
↓ Minskad aktivitet i matsmältningssystemet (för att mobilisera blod till musklerna)
↑ Högre puls och blodtryck
↑ Högre andningsfrekvens

För att få bättre balans är träning och god sömn två bra faktorer att börja prioritera.
Positivt med dessa hormon är att de hjälper oss att klara träningen bättre och kom ihåg att dessa hormoner är positiva i träningssammanhang. De ökar även frisättningen av fett från fettvävnaden vilket är positivt hos vältränade personer.

♣ Minska kraven i vardagen
♣ Fråga dig själv om det gör något att du kommer tre minuter senare innan du börjar springa till bussen eller stressar upp dig i bilen
♣ Planera din matlagning veckovis (sparar garanterat både tid och pengar)
♣ Minska ner på sockerintaget (detta innefattar även snabba kolhydrater)
♣ Stanna upp och tänk på tre bra saker du gjort under dagen innan du går och lägger dig och ge dig själv beröm för de saker du gjort bra under dagen
♣ Unna dig att träna
♣ Lägg tankarna på det och de som gör dig glad

Några exempel på snabba kolhydrater:
Allt som är processat (tillagat i fabrik) är en bra tumregel att utesluta.
Vit pasta
Bröd
Bullar och bakverk
Snabbmat
Friterad och stekt potatis

Några exempel på bra kolhydrater:
Sötpotatis
Kokt potatis
Svart-, rött- eller råris
Rotfrukter

Två saker som förstärker välmåendet i höst, vinter och vår är att boosta kroppen med D3 vitamin och Probiotika.

 

Ta hand om dig!
/SandT

 

Faktakälla: ”Allt om näringslära”

Svenska Celiakiförbundet och läkare har startat en informationskampanj till alla vårdcentraler angående celiaki.
Mycket positivt tycker vi på SandT och vi hoppas att detta ska göra att fler slipper gå flera år, helt i onödan, med sin oupptäckta celiaki.

doktor1

 

Såhär skriver Svenska Celiakiförbundet på sin hemsida:
Du kan också klicka här för att gå direkt till Svenska Celiakiförbundets hemsida.

Merparten av de 150 000 personer som beräknas ha celiaki i Sverige har ännu inte fått sin diagnos. Svenska Celiakiförbundet genomför nu i samarbete med läkare en informationskampanj till primärvården. Alla landets vårdcentraler får i veckan ett brev som bland annat innehåller en prisbelönt vetenskaplig översiktsartikel om celiaki.

Primärvården spelar en nyckelroll när det gäller att ställa diagnosen celiaki. Det är i första hand hit personer med symtom vänder sig. En svensk studie har visat att det tar i genomsnitt drygt fem år för vuxna personer att få en celiakidiagnos från det att man sökt läkarhjälp för sina besvär första gången.

– I dag tar det alldeles för lång tid för alldeles för många som har celiaki innan de får sin diagnos. Svenska Celiakiförbundet anser att det är helt avgörande att kunskapsnivån och medvetenheten om sjukdomen på vårdcentralerna höjs, säger Christina Ralsgård, generalsekreterare Svenska Celiakiförbundet.

I utskicket till vårdcentralerna finns en artikel ur Läkartidningen med rubriken ”Celiaki är en vanlig sjukdom som är lätt att missa”. Artikeln vann pris för Bästa översiktsartikel vid senaste Medicinska riksstämman, och i den sammanfattas det viktigaste kring celiaki.

I utskicket finns också ett informationsbrev som utöver Christina Ralsgård är undertecknat av Anneli Ivarsson, docent och överläkare vid Umeå universitet och Västerbottens läns landsting samt ordförande för Celiakiarbetsgruppen, Barnläkarföreningen, Anna Myleus, allmänläkare i Västerbotten och forskare vid Umeå Universitet samt Marie Carlson, adj professor, överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och ordförande i Svensk Gastroenterologisk förening, SGF.

Celiaki (glutenintolerans) är en vanlig sjukdom som kan debutera när som helst i livet, från småbarnsåren upp till ålderdomen. Under de senaste årtiondena har det skett en flerfaldig reell ökning i Sverige och i flera andra västländer.

 

Är du en av många som har problem med autoimmuna åkommor, magbesvär, migrän mm.?
Våra tips till dig:
Stå på dig!
Ge inte upp!
Om du inte får hjälp hos läkaren, sök hjälp utifrån.
Boka tid för kostrådgivning hos oss via info@sandt.nu

Ta hand om dig!
/SandT

vinn-lugn-mage-700x394

Vill du vinna en bok som till stor del innehåller glutenfria brödrecept?

I boken Lugn mage med gott bröd från Lava förlag har dietisten Sofia Antonsson valt ut ett 40-tal recept på goda bröd med och utan gluten som anses minska symptomen på så kallad ballongmage eller IBS. Recepten är enkla och baserar sig på naturligt glutenfria mjölsorter för att minska på mängden stärkelse och tillsatser. Här får du lära dig baka glutenfritt, baka med dinkel, välja rätt mjölsorter och göra surdegsgrund.

Klicka in på länken nedan för att vara med och tävla.

http://allas.se/vinn-bok-med-brodrecept-for-battre-mage/

/SandT

FriaGlutenfria

Hej!

Det kanske inte har undgått er att Fria har uppdaterat sin profil (absolut till det bättre) men också sortimentet med 3 nyheter.

Chiafralla och en ny serie Skog & Mark med smakerna Lingon/Tranbär och Morot/Nypon.

Så här skriver Fria om sina produkter.

Skog & Mark är en ny serie saftiga matbröd med de bästa råvarorna från det jorden har att erbjuda. Matbröden är dessutom rika på fibrer och helt fria från gluten, laktos och mjölkprotein. Det kallar vi för frihet att välja.

Skog & Mark, Morot Nypon är ett mustigt matbröd som är bakat med söta morötter och vildnypon. Brödet är dessutom osötat och rikt på nyttiga fibrer. Passar lika bra till frukost och mellanmål, som komplement till dagens övriga måltider.

Skog & Mark, Lingon Tranbär är ett saftigt och fiberrikt matbröd, bakat med härligt röda bär som är rika på antioxidanter. Lingon Tranbär passar lika bra till frukost och mellanmål, som komplement till dagens övriga måltider. Befriande gott ur alla avseenden.

Chiafralla – Det är inte utan anledning som chia kallas mirakelfröet. Faktum är att det är fullt av nyttiga näringsämnen som gör gott. Det är bland annat en naturlig källa till omega 3, antioxidanter, fibrer och mineraler.

Just därför är vår osötade chiafralla ett perfekt och välsmakande inslag på frukostbordet. Mjuk på insidan och krispigt god på utsidan. Chiafralla är dessutom fri från gluten, laktos och mjölkprotein.

Jag har testat chiafrallan och den smakar riktigt bra. MEN, det finns ett krux som jag vet många konsumenter idag har problem med och det är vetestärkelse.
Jag trodde i mitt stilla sinne att man väljer bort vetestärkelse per automatik idag. Dels för att många är känsliga för vetet eller har veteallergi och därför förmodligen inte klarar vetestärkelsen och dels för att fler och fler verkar reagera även när de äter glutenfritt bröd och då troligtvis på just vetestärkelse…

Så här står det på allergimats hemsida;

”Vetestärkelse innehåller förmodligen mindre än 0,3g protein per 100 g torrsubstans, men eftersom producenterna inte kontrollerar dem lika noggrant så finns det en viss osäkerhet. Råvaran kan ligga över gränsen men om den blandas med andra ingredienser kanske det bara blir spårmängder kvar. En ledning får du om du läser ingrediensförteckningen, alla ingredienser ska deklareras i viktsmässigt fallande skala. Det som är mest av står först och det som är minst av står sist. Om vetestärkelsen står i slutet av ingrediensförteckningen kan nog risken bedömas som liten. Om du vill vara säker ska du ringa tillverkaren och fråga”. 

Så här ser deras innehållsförteckning ut på samtliga glutenfria brödsorter, dvs glutenfri vetestärkelse ligger som nr.2.

Vatten, glutenfri vetestärkelse, morot (11%), modifierad majs- och tapiocastärkelse, pumpafrön (3%), sirap (endast som jästnäring), jäst, rapsolja, teffmjöl, sockerbetsfiber, förtjockningsmedel (frukt-, guar-, tarakärnmjöl, pektin, cellulosagummi), nyponskalsmjöl (1%), salt, emulgeringsmedel [lecitin (raps), mono-och diglycerider av fettsyror (veg.)], psylliumfröskal, pomerans, aromer.

 

Jag mailade Fria och fick följande till svar;

Hej Kristian, 

Vill bara höra mig för om ni har plockat bort vetestärkelse i era nya produkter?

Jobbar som kostrådgivare för de som inte äter gluten och mjölk och de allra flesta vill ha glutenfritt bröd utan vetestärkelse idag.

Om ni plockat bort det, bra! Om inte, varför?

Med vänlig hälsning,
Sofia

———————————————————-

Hej, Sofia!

Tack för ditt mail.

Vi är jätteglada och stolta över att vi nu har kunnat lansera våra nya produkter som har många spännande ingredienser och smaker. Nyheterna finns i alla livsmedelsbutiker i Sverige, Ica, Coop, Willys, Hemköp, City Gross m.fl, vilket gör att det är väldigt lätta att kunna köpa de nya produkterna.

Våra nya produkter innehåller glutenfri vetestärkelse och det är framförallt för dess goda bakegenskaper. Glutenfritt bröd som bakas med glutenfri vetestärkelse har ofta en bättre textur och konsistens. Smaken upplevs även likna gluteninnehållande bröd bättre än bröd baserat på exempelvis ris eller majs.

De som har smakat våra nya produkter har varit väldigt positiva och det är naturligtvis jätteroligt.

Du hittar alla näringsvärden och ingredienser på vår hemsida http://fria.se/produkter/

Mvh/
Kristian

 

Hur gör Du? Väljer du bort vetestärkelse eller äter du, utan problem, glutenfritt med vetestärkelse?

/SandT

Att kunna slänga med ett mellanmål i väskan som inte blir dåligt under dagen kan vara lite lurigt.
Här tipsar vi om två goda mellanmål att ha med under dagen.

 

Raw carob bollar

INGREDIENSER
 • 20 st urkärnade dadlar
 • 4 dl glutenfritt havregryn
 • 5 msk carobpulver
 • 5 msk kallpressad kokosolja
 • 6 msk kaffe
 • En knivsudd salt
 • ca. 1 dl sesamfrön
TILLAGNING
Kärna ur och lägg dadlarna i en bunke.
Tillsätt carobpulver, havregryn, kokosolja och sist kaffe – mixa väl med en stavmixer.
Rosta lätt saltade sesamfrön i en torr stekpanna. Låt dem svalna.
Under tiden som sesamfröna svalnar rullar du små bollar av smeten.
Rulla sedan bollarna i de rostade sesamfröna. Ställ i kylen en liten stund och servera sedan till fikat.
DSC_8441
Bär och nötmix
Gör blandningen efter tycke och smak, välj med fördel ekologiska varor, med exempelvis följande ingredienser:
Karamelliserad ingefära – Saltåkvarn
Mandlar med skal
Torkade blåbär
Kokosskivor
Goijibär
Tänk på att ingredienserna i dessa båda mellanmål är väldigt energirika och du behöver inte så stor portion. Portionens storlek är dock olika beroende på hur mycket du rör på dig.
DSC_8437
Njut dagen!
/SandT

God morgon onsdag!

Vi får ofta frågor om vilket fett som är det bästa för stekning av mat.
Många känner sig vilseledda, vilket är fullt förståeligt. Endel hör att Becel och olja är bäst och andra att kokosoljan är bäst för att den inte bildar transfetter.
Här klargör vi lite kring stekfetter.

 

 

kokosolja urtekram

olivolja

För att göra det enkelt så ska vi undvika  fetter som är processade redan vid köp. D.v.s alla margariner och varmpressade oljor.De oljor som tål låga temperaturer (ex kallpressad olivolja) kan med fördel användas om man wokar maten eller tillagar den väldigt snabbt och/eller på låga temperaturer, men de bör inte användas i hög temperatur i ugn eller vid stekning. Med anledning till olivoljans höga halt av E-vitamin, så är det en vegetabilisk olja som är lämpad för mattillagning,
Kallpressad olivolja tål ej temperaturer över 188 grader. Kokosoljan är ett mättat fett som har många fördelar både hälsomässigt, viktmässigt och temperaturmässigt. Oljan innehåller fettsyror som kaprylsyra och laurinsyra som har goda effekter på vår hälsa. Kaprylsyra är en mellanlång fettkedja som fungerar som energi till hjärnan, vilket kan vara till god hjälp både vid Parkinsons sjukdom, Alzheimers sjukdom eller vid viktminskning och sockeravvänjning. Laurinsyra finns i bröstmjölk och främjar och stödjer ett välutvecklat och väl fungerande immunförsvar.

Kokosolja tål temperaturer över 200 grader och fördelen med just den oljan är att den inte härdar, vilket andra oljor gör redan i lägre temperaturer. I och med detta, så är kokosoljan väldigt bra just vid stekning, alternativt att du använder riktigt smör förutsatt att du som allergisk mot komjölk tål det.

Så sammanfattningvis så är kokosolja och rent smör (om du tål det) bästa fettet att steka i.
Kallpressad olivolja klarar en temperatur på 188 grader och lämpar sig bra vid wok, snabb tillagning och/eller vid låga temperaturer.

Vi önskar dig en riktigt härlig dag!
Sofia och Tessan, SandT

SandT’s
Kött och kålgryta

KötfärsKålgryta

4 portioner
Tillagningstid: Ca. 30 minuter

Det här behöver du:

500 g nötfärs
400-500 g vitkål
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk chiliflakes
1 tsk mejram
2 krm spiskummin
1 msk lantbuljong utan jäst
1/2 dl tomatpuré
1 äpple
1 burk krossade tomater
2 msk honung
Salt och peppar

Fräs hackad lök, vitlök och finstrimlad vitkål i en stekgryta i ca. 5 minuter, blanda i honungen.
Fräs nötfärsen i en stekpanna och blanda i alla kryddor inkl. tomatpuré. Blanda samman nötfärsen i stekgrytan med kålblandningen. Blanda ner krossade tomater och ev lite vatten. Låt sjuda några minturer och smaka av med salt och peppar. Dela ett äpple i små bitar och lägg ner äppelbitarna i grytan någon minut innan servering.

Ät grytan som den är eller servara med rött-, svart- eller råris.

Smaklig måltid!
SandT ♥

 

 

1  ”ANTI-AGING FOOD”

Grönkål har upphöjts till supergrönsak och toppar nu USA-listan över mat som bromsar åldrandet, så kallad ”anti-aging food”. Mycket tack vare grönkålens alla antioxidanter, framförallt vitamin C, som hjälper till att upprätthålla hudens elasticitet och på så sätt förebygger rynkor. En studie publicerad i American Journal of Clinical Nutrition visar att ett dagligt högt intag av C-vitamin kan minska antalet rynkor.

2 BÄTTRE ÄN SOLBRILLOR

Grönkål innehåller väldigt mycket lutein, som tros skydda ögonen mot skadligt solljus och åldersrelaterad makuladegeneration, den så kallade ”gula-fläcken-sjukan”.

3 TÅL VÅRT KLIMAT

Grönkål passar perfekt på våra breddgrader eftersom den kan stå ute i snö och skördas efterhand. Frostnupna blad smakar dessutom bäst.

 

4 GÖR DIG SMARTARE

En svensk studie som publicerats i tidskriften Pediatrics visar att folat, som finns i grönkål, kan påverka vår kognitiva förmåga, som gör att vi kan ta in och tolka information. Tonåringar som fick i sig mycket folat fick högre betyg i skolan. På samma sätt tycks brist på folat öka risken för demens.

 

5 HÅLLER DIG FRISK

Forskarna klassar numera grönkål som något av det nyttigaste vi kan äta. Precis som alla andra grönsaker fyllda av viktiga vitaminer stärker den immunförsvaret som skyddar oss mot allehanda sjukdomar.

 Källa: American Journal of Clinical Nutrition, Wellness.

grönkålssallad

 

GRÖNKÅLSSALLAD – KLICKA HÄR FÖR RECEPT!

Vi önskar er en riktigt härlig dag!

/SandT

Enzymer för att bryta ner gluten och mjölk har kommit att synas allt mer på flera ställen.
Jag ser både risker och möjligheter med dessa;

 • Har den någon inverkan på de som måste hålla 0-tolerans?
 • Risken finns att man äter dessa tabletter allt som oftast för att kunna ”unna” sig en kanelbulle ex.

Möjligheten är såklart att om du av misstag fått i dig gluten/mjölk tar tabletten för att minska besvär.
Men återigen, hur effektiva är de? Och vågar man lita på dessa enzymer om man har celiaki alt. inte tål mjölk?

Enzymer överlag tror jag är otroligt bra för kroppen att få i sig antingen genom enzymrik mat eller tabletter. Det hjälper till att ha ett fungerande matsmältningssystem vilket är a och o för god hälsa. Men därifrån till att ta ett piller för något man inte tål känns lite långsökt. Jag ser gärna studier på detta och kommentarer från någon som har erfarenhet av dessa enzymer.

Länk nedan till en pressrelease;

http://www.mynewsdesk.com/se/glitne/pressreleases/enzymer-mot-glutenintolerans-och-mjoelkintolerans-1211996

/ SandT, Sofia och Tessan

GoGreen goes raw med ny serie av bar mix, ball mix och cracker mix.

I dag testade vi bar mixen och formade dem med hjälp av en kakform till små hjärtan.

DSC_8397
De var enkla att slänga ihop och vi tycker att smaken är lagom söt men med en aning för mycket kokos.

Bra alternativ till:
Fika
Sött mellis
Picknick

Heja GoGreen, Lantmännen som lanserar mer hälsosamma alternativ.

 

goraw

 

Ha en bra dag!
/SandT

 

TooCool

 

I sommar har det florerat artiklar kring hur stort mörkertalet verkar vara kring de som har celiaki men inte blivit diagnostiserad. Man överväger även att screena alla barn före 13-årsålder för att komma åt det stigande antalet diagnosticerade med celiaki… Det kan vara bra å ena sidan. En obehandlad celiaki kan resultera i en mängd följdsjukdomar, framförallt märker man av det då de flesta unga med oupptäckte celiaki uppvisar kraftig nedstämdhet, så visst vore det bra att upptäcka denna ofta diffusa diagnos ett tidigt stadie. Men å andra sidan är blodprovet fortfarande inte 100%-igt, alltså inte helt tillförlitligt.

Men har man upptäckt sin celiaki eller kanske är glutenkänslig som många av oss är finns det en mängd dolda källor som man kanske inte har koll på eller lärt sig till en början.

Många vill också hålla en strikt, naturligt glutenfri kosthållning. Dvs 0 ppm gluten istället för upp till 20 ppm som är tillåtet för att klassas som glutenfritt. Har du veteallergi är det extra viktigt och du måste hålla dig borta från vetestärkelse som många färdiga, glutenfria produkter innehåller idag.


Nedan följer en lista på vad som innehåller just vete.

Bulgur, couscous, dinkel, fullkorsmjöl, grahamsmjöl, havre (den som inte klassas som glutenfri), helkornsmjöl, idealmjöl, kamut, krusakli, lantbrödsmjöl, malt (av vete), mannagryn, manitoba, matbrödsmjöl, matvete, pasta, risoni, råg, rågsikt, rågvete, semolina, skorpmjöl, speltvete, ströbröd, triticale, veteflingor, vetegroddar, vetekli, vetekross, vetemjöl, veteprotein, vetesirap, vört.

Om dessa ämnen står i innehållsförteckningen så måste leverantören kontaktas att kontrollera så att det inte innehåller vete:

Maltodexin, glukossirap, stärkelsesirap, glukos, fruktossirap, dextros, druvsocker, glukos

Om dessa E-ämnen står med i innehållsförteckningen så måste leverantören kontaktas för att kontrollera så att det inte innehåller vete:

E150, E270, E296, E300, E307, E330 (citronsyra), E331, E332, E333, E280, E415 (xantamgummi), E420, E421, E575, E576, E577, E578, E579, E967, E968, E1404-E1451, E1505


 

Denna lista kan vara bra att ha till hands om man ibland får känningar trots att man (tror man) äter glutenfritt eller om man är mycket noggrann med att hålla en strikt naturligt glutenfri kost.

Vi tar gärna emot tips från er läsare om ni vet produkter som man tror är glutenfria men som ex har glukossirap som är gjord på vete.
Maila oss gärna eller kommentera nedan. (info@sandt.nu)

Ha en fin onsdag!

/SandT

Vad dricker du till frukost, när törsten faller på, när suget kommer?
Denna årstiden är den optimala för juicecentrifugen (min kommer från Philips och är ca. 5 år gammal). Vi slänger i frukt och grönsaker blandat med örter eller kryddor. Dessa tre har blivit mina favoriter, därför vill jag berätta lite om dem.

Äpple, ingefära och gurkmeja

6 st små äpplen
ca. 2cm färsk ingefära

Kör dessa i centrifugen, de behöver inte skalas eller rensas. Häll upp juicen i ett glas, späd med lite vatten och rör ner 1/2 tsk gurkmeja.

Några hälsofördelar: Äpple är rikt på fibrer som hjälper matsmältningen, ingefära har en rad positiva egenskaper, bl.a en avgiftande funktion och verkar också antiinflammatoriskt, gurkmeja verkar också antiinflammatoriskt och sägs vara bra för ämnesomsättningen. Bästa höstjuicen för immunförsvaret skulle jag vilja säga!

Morot och fänkål

Ohh denna juice är så fantastiskt god! Jag tar den som ett uppfriskande mellanmål på eftermiddagen.

6 st medelstora morötter
1 del fänkål

Mixa som de är i centrifugen och drick direkt eller spara i kylen.

Några hälsofördelar: Morötter sägs vara bra för synen och är rika på både fibrer och antioxidanter som skyddar mot infektioner. Fänkål ger en lugnande effekt på magen och främjar matsmältningen.

Tomatjuice med chili

6 – 8 st mogna tomater (välj eko)
1/4 tsk chiliflingor

Kör ner tomaterna i centrifugen, blanda juicen med chiliflingor och låt dra en stund innan du dricker den. Addera gärna någon isbit och om du vill ha en trevlig drink till exempelvis brunch så har du en bra bas för en Blody Mary.

Några hälsofördelar: Ekologiska tomater är rika på C-vitamin och har hög nivå av betakaroten, tillsammans hjälper de till att eliminera fria radikaler som kan bidra till inflammationer och andra tråkiga sjukdomar. Tomater sägs också vara bra för hyn. Chili ökar förbränningen och minskar blodfetterna.

Juicerna går att förvara i kyl i ca 2-3 dagar.

 

Önskar er en härlig dag!

/SandT

Nybalans är ett tillskott som visat sig hjälpa många kvinnor med hormonbalansen samt problem med menssmärtor. Den sägs också ha många andra positiva effekter.

Nybalans är ett tillskott som innehåller wild yam rot som sägs ge positivt tillskott till binjurarna och används till fördel av kvinnor i 50-års åldern men även för personer som har problem med sömn, stress och kanske dåliga matvanor under en längre tid. Nybalans verkar långsiktigt och bör användas under flera månader. Helhetshälsa rekommenderar 1 kapsel före måltid två gånger per dag för vuxna personer som ej är gravida, ammar eller vid östrogenbehandling.

Wild Yam har varit ett populärt tillskott för bland annat kvinnor med premenstruella besvär under många många år inom Kinesisk medicin. Den har även används för gallbesvär, lever, nervsystem, problem vid matsmältning osv. Wild Yam är rik på fytohormoner som liknar människans hormoner, bland annat förstadier till progesteron och DHEA. Wild Yam kan också ha positiv påverkan på blodfett och fungerar som en antioxidant.

Mineralerna som ingår är också extra viktig för binjurar och andra körtelorgan. Folsyra, B12 och Magnesium är viktiga tillskott vid långvarig stress.
Många som använt Nybalans upplever även en förbättrad hudkvalité och minskat sötsug (Krom).

Nybalans har vegetabiliska kapslar. En förpackning innehåller 60 kapslar.

DSC_5002DSC_4998

Du kan köpa kosttillskott via oss. Maila info@sandt.nu

Må så gott!
/SandT

Hej!

Idag tänkte jag försöka mig på på ett väldigt enkelt och kortfattat sätt sära på begreppen celiaki och glutenkänslighet och snudda vid veteallergi/spannmålsallergi.

Idag är vi många som reagerar på gluten som finns i råg, korn och vete. Vi kan också reagera på enbart vetet, veteallergi.
Då är det inte alls säkert man kan tänka glutenfritt hela vägen då glutenfria produkter kan innehålla en liten del vetestärkelse som kan ställa till det för de som inte tål vetet. Har du veteallergi tål du korn, råg och havre.
Spannmålsallergi – spannmålen innefattar det som kallas ”gräsväxter”. Inte bara de fyra sädesslagen utan även  majs, ris, hirs, durra.
Vilka spannmål som man är allergisk mot vid en spannmålsallergi kan variera. Det vanligaste är vete, korn, råg och havre.

Enligt forskning är vi 1% som lider utav den autoimmuna sjukdomen celiaki. Den siffran tror jag är helt missvisande.

Så här skriver Michael Håkansson, författaren till böckerna om Gluten och Mjölk som finns att klicka hem här

Förmågan att diagnostisera celiaki är väldigt dålig, man diagnostiserar 3 till 5 % av de som bär på sjukdomen. Ny forskning visar att celiakiincidensen ökar i takt med stigande ålder på patienter. Så medan 1 % av befolkningen har celiaki (myndigheternas uppfattning) gör det den till den vanligaste livslånga sjukdom i bla Europa, där sedan antalet fall fyrdubblas till minst 4 % med åldern. Därför finns högst sannolikt många miljoner vuxna i Europa som lever med odiagnostiserad celiaki (för att inte tala glutenkänslighet) som omedvetet lider av hjärnskador som en följd.
Har du ”lyckats” få en diagnos celiaki är det viktigt att du är 100%-ig gällande uteslutande av gluten, resten av livet. Det är själva medicinen kan man säga. Att få denna diagnos ställd kan vara svår. Ibland är testerna missvisande och man fortsätter äta gluten fast man mår dåligt utav det. En anledning till att testerna inte visar något kan vara att du har NCGS (Non-Celiac Gluten Sensitivity).
Det är också viktigt att man inte utesluter gluten, drar ner på gluten innan man gör dessa tester. Då kan proverna även här bli missvisande.

Det kan vara krångligt i början innan man har koll på vilka produkter som inte innehåller gluten, vete eller spannmål. Är man noga med att alltid läsa ingrediensförteckningarna så brukar det gå bra. Man kan använda alla rena råvaror såsom kött, fisk, kyckling, skaldjur, ägg, potatis, grönsaker, frukt, bär och rena kryddor. Också kallpressade oljor, salt och socker går bra. Vanlig pasta kan man ersätta med risnudlar eller glutenfri pasta.

Gällande bröd och bakverk kommer man alltid långt genom att baka själv. Då bör man tänka naturligt glutenfritt/vetefritt såsom
glutenfri havre, bovetemjöl, durramjöl, majs/rismjöl, teffmjöl, nötmjöler etc.

Har du spannmålsallergi är du betydlig mer begränsad men alla nötmjölsorter går bra såsom mandelmjöl, kokosmjöl, hasselnötsmjöl etc.
En med spannmålsallergi mår bäst utav att äta enligt Paleolitisk kost, d.v.s Stenålderskost.

Så, var detta enkelt? Eller har du frågor? Maila gärna på info@sandt.nu

Detta ämne skulle kunna bli till en hel bok. Men som jag skrev ovan så säljer vi tre uttömmande böcker inom ämnet.

Jag avslutar detta inlägg genom att säga som vi brukar göra,

”Idag är vi glada att vi slipper stoppa i oss gluten”

Må gott!

/Sofia

 

Såser, dipp och röror är enkla tillbehör som ofta står sig i flera dagar i kylskåpet. De passar perfekt till påskbuffén eller varför inte till grillsäsongen med en god sallad.
Hummus är en röra som är neutral i sin smak men som man gärna kan spetsa till med både citron och chili.

DSC_7863

 

 • 400 g kokta kikärtor
 • 2 små vitlöksklyftor
 • (2 msk tahini)
 • 3-4 msk citronsaft från färskpressad citron
 • ½ tsk spiskummin
 • 1 dl kallpressad olivolja
 • 2 krm salt
 • 1 krm svartpeppar
 • (1/2 röd chili)
TILLAGNING
Tillred kikärtorna efter anvisning på förpackning. Låt svalna helt innan du mixar din hummus.
Mixa samman alla ingredienser med en stavmixer. Häll upp i en skål och ringla över lite olivolja.
Passar bra till kötträtter, vegetariska rätter och som dipp till grönsaksstavar.
DSC_7862
Servera exempelvis hummus med grönsaksstavar som ett drinktilltugg eller vid fredagsmyset.
Gott att ha som pålägg på Stjärnhovknäcke eller till en enklare lunchsallad.
Fler röror hittar du under menyn recept / buffémat
Må så gott!
/SandT

Det finns massor av olika recept på fröknäcke. Det här är vår favorit och vi kallar det Stjärnhovsknäcke. 
Stjärnhovsknäcke är fyllt med både lösliga- och hårda fibrer och smaken kan du enkelt justera med olika örter och kryddor eller äta det naturellt med lite flingsalt och mosad avocado. 
Det passar bra till det mesta och är ett perfekt snacks när suget faller på lite senare om kvällarna. 

Till Stjärnhovsknäcke behöver du:
2 dl glutenfritt mjöl (bovete- eller fullkornsrismjöl.)
1 dl pumpafrön
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
1/2 dl hela linfrön eller chiafrön
1 tsk salt
1/2 dl kallpressad oliv- eller rapsolja
2 1/2 dl kokande vatten

DSC_7638

Om du inte har alla fröer hemma kan du addera mer av någon sort som finns i skafferiet, se bara till att ha de lösliga fibrerna i knäckebrödet.
Lösliga fibrer i detta fallet är linfrön eller chiafrön.

 

DSC_7644

 

Såhär slänger du ihop knäckebrödet:
Sätt ugnen på 150 grader.
Blanda alla torra ingredienser. Häll på oljan och rör runt, häll därefter på det kokande vattnet och blanda.
Vill du göra riktigt tunna knäckebröd så behöver du två plåtar med bakplåtspapper. Bred ut smeten i önskad tjocklek och använd sedan en kniv för att skära knäckebrödet i de storlekar du vill ha. Grädda i mitten av ugnen i 60 minuter.
Ett tips är att göra några riktigt små rutor så kan du äta knäcket som substitut till chips.

Ha en fin dag!
/Sofia and Tessan, SandT

God Morgon!

Midsommarvecka och solen har lyst med sin frånvaro under nästan hela maj månad. Små glimtar har vi ändå fått men temperaturer över 20 grader är väl inget vi är bortskämda med.
Pga av få soltimmar så misstänker vi att vi fortfarande lider brist på vårt solskensvitamin, D3. Man behöver vistas ca 15 min, helst i badkläder, i solen för att tillgodose sig den fullvärdiga mängd D3vitamin vi behöver.

D3 kan visserligen lagras i kroppen i ca 6 mån. men ofta känner vi oss trötta och håglösa framåt vårkanten och det kan vara tecken på just D3-vitaminbrist. I vårt mörka land kan det därför vara en god idé att fylla på förrådet med D3-vitamin hela året. Du hittar det naturligt i fet fisk och ägg bl.a. Mängderna är inte särskilt höga och då kan ett tillskott vara en bra idé.

 

Brist av D-vitamin kan innebära:
Ökad risk för benskörhet
Ökar åldrande
Ökad risk för cancer
Ökad risk för inflammationer och infektioner

Högt intag av D3-vitamin minskar risken för:
MS, diabetes och depression.
Hjälper kalciumupptaget och minskar risken för benskörhet
Stärker immunförsvaret och minskar risken för infektioner och inflammationer

D3-vitamin är mycket svår att överdosera och är inte farligt att kombinera med mediciner eller specialkost.
Däremot är D3-vitamin en bra och trygg grund för kroppen och hjälper kroppen att ta upp andra vitaminer och mineraler.

Dosering;
Vi, Tessan och Sofia, äter mellan 2500-7000 enheter Dvitamin (nästan) varje dag/året runt.
Livsmedelsverkets rekommendationer är knappa  400-800 enheter om dagen…

Men i de flesta moderna studier på tillskott av D-vitamin till vuxna bör man ta mer än så;

 • Vuxna: mellan 2 000 och 5 000 enheter dagligen
 • Barn under tio år: 1 000 enheter dagligenDu hittar D3 vitamin hos oss.
  www.shop.sandt.nu

/SandT

God måndag, 
Någon dag i förväg kan det vara god idé att förbereda små snittar eller något extra till sill-lunchen. 
Denna matjesterrin är magisk och kan med fördel förberedas några dagar före servering, det är ett gott tilltugg och passar också bra till midsommarens sillbuffé. 

Matjesterrin

Du behöver följande:

 • 1 burk matjessill
 • 4 polkabetor
 • 2-3 päron
 • 3-4 gelantinblad
 • 1 dl smulad fetaost (eller 2 dl majonnäs)
 • 1 dl hemgjord majonnäs
 • 4 noriblad
 • 1-2 st stora schalottenlökar
 • 1 kruka gräslök
 • 1 msk pepparrot
 • 1 tsk citronsaft
 • Salt & peppar

Såhär gör du:
Koka polkabetorna med skalet på i 20 minuter, skala dem när de svalnat något.
Skär polkabetorna i klyftor och ställ åt sidan för att svalna helt.
Skala, kärna ur och klyfta päronen, stek dem lätt tillsammans med polkabetorna i smör eller olja till dess att de mjuknat något.
Gör majonäs (receptet hittar du under fliken recept/tillbehör eller klicka här.)
Lägg gelantinbladen i blöt i några minuter.
Skär sillen i små bitar.
Plasta in en form och lägg ett av noribladen på plasten.
Finhacka schalottenlök och gräslök.
Blanda fetaost, majonnäs, schalottenlök och gräslök i en bunke.
Värm försiktigt blandningen i en kastrull och blanda därefter ner gelantinbladen och rör om till dess att de smält.
Rör sedan försiktigt ner matjesill, polkabetor och päron. Smaka av med citron, salt och peppar.
Lägg smeten jämnt fördelat i noriblad, ta ett i taget. Rulla till en liten korv med hjälp av plastfoliet.
Ställ i kylen över natten eller i minst tre timmar.

Vid servering:
Skär upp och servera som snittar eller som en god förrätt dekorerat med polkabetor, majonnäs och lätt stekta päron.

Matjesterrin1

Soliga midsommarhälsningar från oss på SandT ♥

I går var jag tillsammans med mina döttrar på Smilla’s bokrelease av boken ”Smilla lagar glutenfritt”.
Vi blev alla imponerade av Smilla’s driv, utstrålning och inte minst de goda bakverken som hon bjöd oss på.

Smilla vet precis vad man inte får äta, men längtar efter när man är glutenintolerant. Med en egen mjölmix och massor av recept ger hon alla barn och ungdomar egen makt att stilla suget efter vanligtvis glutenstinna maträtter. Boken är uppdelad i avsnitten brunch, middagar, party, picknick och efterrätter. Här finns glutenfria recept på granola, frasiga våfflor, fattiga riddare, chocken nuggets, egen pizza, fish and chips och mycket mer. Dessutom tipsar Smilla om hur man överlever skollunchen vilket vi på SandT tycker är toppen!

DSC_8116

Smilla själv säger:
”-Jag gör aldrig något halvhjärtat och när jag väl gav mig in i matlagningens värld gjorde jag det ordentligt. Efter timmar av matnördande och experimenterande i köket hade jag till slut en bunt riktigt bra, glutenfria recept”.

Smilla lagar glutenfritt är hennes andra bok och hon har inte ens hunnit fylla 18 år ännu. Vi på SandT ser verkligen fram mot att följa Smilla i framtiden och är så glada över alla nyheter kring glutenfri och mjölkfri kost.

DSC_8117
Önskar dig en fin dag!
/SandTessan

 

Kokosoljan, en skönhetsprodukt för både ditt inre och yttre!
Vi har berört ämnen som hudproblem, inflammatoriska sjukdomar och bra fettkällor tidigare, alla dessa ämnen är berörda av dagens ämne – Kokosolja. 
Ekologisk, kallpressad kokosolja är en fantastisk produkt som du kan smörja din kropp med både utvändigt och invändigt. 

Kokosolja1

Kallpressning helt utan tillsatser, blekningsmedel, kemikalier eller härdning innebär att alla näringsämnen och fettsyror bevaras.
Kokosolja som är kallpressad ska inte ha varit upphettad över 40 grader vid tillverkning, den börjar oxidera först vid 200 grader, därför är kokosoljan ett bra alternativ vid stekning, bakning och övrig matlagning.

Kallpressad kokosolja har visat sig ge bra effekt vid:

 • Acne
 • Eksem
 • Psoriasis
 • Torr hud
 • Utslag
 • Mjäll

 

Kallpressad kokosolja är också bra för:

 • Immunförsvaret
 • Muskelbyggnad
 • Energiproduktion
 • Sänker det onda kolesterolet, LDL, i blodet och detta sägs bero på de goda effekter den har mot sköldkörtelns funktion.
 • Sägs även ha en god effekt på hormonsystemet

 

Såhär kan du använda kokosoljan:

 • Blanda en matsked i kaffet, mixa med stavmixer och du har en god latte
 • Tillsätt en matsked i smoothien, detta gör också att du tar upp vitaminer och mineraler optimalt
 • Vid stekning på lagom temperatur, ugnstillagning och bakning
 • Byt ut rent smör mot kokosolja i bakverk, samma mängd
 • När man ska smöra och ströa en bakform kan man byta smör och ströbröd mot kokosolja och kokosflingor
 • Använd kokosolja istället för massageolja
 • Vid torra läppar är kokosoljan uppmjukande och bra
 • Smörj huden efter bad eller dusch med kokosolja
 • Använd kokosoljan som en hårinpackning

Kokosolja

 

Har du frågor kring kokosoljan? Kontakta oss genom att lämna en kommentar eller skicka ett e-mail till info@sandt.nu

/SandT

Nyligen publicerade ”Glutenfri matglädje” sitt nya nummer. En nättidning som innehåller bl.a tips kring nyheter inom den glutenfria världen och självklart en massa härliga recept. Enkla, goda och somriga recept finner du i detta nummer. Under samtliga recept kan man förutom att de är glutenfria även, via symboler, få info om receptet innehåller andra allergener, ex mjölk, ägg och soja.

Tidningen innehåller även reportage och tips kring andra glutenfria sajter på nätet. Bl.a tipsas det om SandT, vilket vi såklart tycker är kul!
Vi tycker också det är vansinnigt kul att fler och fler börjar intressera sig för den glutenfria världen. Det märks inte minst på alla tidningar/nättidningar/bloggar som ploppar upp.
Förhoppningsvis fortsätter utvecklingen och det som vi idag kallar ”vanlig mat” snart skiftar över till att vara självklart bestå av glutenfritt.
GF Glutenfri Matglädje nr2

Blir du intresserad och vill ladda ner hela tidningen gör du det enkelt här

 

/SandT

Det går inte prata för mycket om lösliga fibrer, tycker jag. Därför vill jag lyfta upp och beröra ämnet igen.
Lösliga fibrer är de flingor, gryn och fröer som bildar en slemmig lösning om man blandar ut dem med vatten. Dessa fibrer kallas även gelbildande fibrer. 

HAVREGRYN
Ett exempel på lösliga fibrer är havregryn, havregryn i sig är glutenfritt men då det processas i samma lokaler och maskiner som sädesslag innehållande gluten kan det finnas spår av gluten i havregryn som inte är märkt GLUTENFRITT. Viss havre är också odlad i närheten av andra sädesslag med gluten vilket också kan betyda att det finns spår av gluten. Köp därför alltid glutenfritt havregryn.  Havregryn används till fördel i smoothies, gröt, bakverk, raw bollar och bars. Visste du att havregryn innehåller mer protein än kvarg?

Havregryn

CHIAFRÖN
Chiafrön är en annan modern och smidig källa till lösliga fibrer. Vi brukar förbereda flera portioner åt gången. Mixa valfri vätska med valfria bär och/eller frukter, blanda ner chiafrön och låt svälla/grodda över natten. Detta är en hälsosam frukost och fungerar utmärkt att ha med som mellanmål och är också god som dessert.

DSC_6820

LINFRÖN
Linfrön är perfekt att använda som bindning vid brödbak. Att ha linfrön i bröd gör brödet mindre kompakt och på köpet får du de lösliga fibrerna.

Linfrö

 

5 hälsofördelar med lösliga fibrer:
* Sänker det dåliga kolesterolet (LDL)
* Stabiliserande effekt på blodsockret (extra bra för dig som har diabetes typ 2)
* Dämpar inflammationer (äts med fördel om du lider av IBS, IBD och andra inflammatoriska tarmsjukdomar)
* Ger en långvarig mättnad
* Bryter ner kolhydrater långsammare

Ta hand om dig!
/SandT

Har du svårt att komma upp på morgonen? Tycker du det är jobbigt att äta tidigt på dagen?
Ge dig själv två veckor då du ställer väckarklockan 20 minuter tidigare än vanligt. Planera din frukost och förbered gärna det som går dagen eller dagarna innan. 

Förslag på hälsosam frukost som är både glutenfri och mjölkfri:

 • Stjärnhovsknäcke 
 • Jordgubbschighurt
 • Citronvatten
 • Avocado
 • Äggröra/omelett 

Stjärnhovknäcke är enkelt att slänga ihop och baka och du har en bra fiberkälla till ditt frukostmål. Dessutom är det ett perfekt mellanmål eller komplement till en sopplunch/middag.
Jordgubbschighurt förbereds med fördel 1-3 dagar i förväg.
Citronvatten kan du också ha stående i kylen någon dag eller från kvällen innan.
Det enda du egentligen behöver göra till denna frukost är att ställa fram ovan nämnda saker, sätta på kaffebryggaren om du önskar kaffe, skära upp en avocado och röra ihop en omelett eller äggröra.

Här har du en frukost som består av goda fettkällor, fibrer och vitaminer. Vilken rivstart!

 

DSC_8097

Jordgubbschighurt:
1 burk ekologisk kokosmjölk
2-3 dl frysta jordgubbar – låt tina
5 msk chiafrön

Mixa kokosmjölken med jordgubbarna och saften som blir när man tinar jordgubbar.
Blanda ner chiafrön och rör om väl.
Servera naturell eller toppa med fröer, nötter, kokosflingor eller frukt och bär.

 

 

 

 

DSC_8109

Stjärnhovsknäcke:

2 dl glutenfritt mjöl (bovete-, fullkornsris-, durra- eller majsmjöl)
1 dl pumpafrön
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
1/2 dl hela linfrön
1 tsk salt
Blanda alla ovan ingredienser i en bunke. Slå sedan på

1/2 dl kallpressad raps- eller olivolja
2,5 dl uppkokat hett vatten

Blanda alltsammans och bred sedan ut på två plåtar med smörpapper.
Sätt in i ugnen på 150 grader i ca. 60 minuter.

 

Våga göra frukosten till en fest och en mysig stund i på början av dagen ♥
/SandT

Både inom den gamla kinesiska och indiska läkekonsten har gurkmejans välgörande egenskaper använts flitigt i tusentals år (det äldsta dokumenterade användandet dateras till över 6000 år sedan) och nu under de senaste åren har modern forskning visat att det kan vara ett av naturens mest kraftfulla läkande ämnen.

gurkmeja

Denna läkande krydda har nästan magiska egenskaper.
Gurkmeja är mest känt för sina potenta antiinflammatoriska egenskaper.

 • Publicerad forskning i bland annat European Journal of Nutrition visar att curcumin kan vara användbar för behandling och förebyggande av fetma-relaterade sjukdomar. Bland curcumins egenskaper nämns bland annat förmågan att motverka insulinresistens, hyperglykemi (högt blodsocker), hyperlipidemi (onormalt höga nivåer med blodfetter) och andra inflammatoriska symptom som är förknippade med fetma och metaboliska sjukdomar.
 • Oleg Antzutkin som är forskare håller just nu på att undersöka hur curcumin, och liknande molekyler, som finns i gurkmeja, ska bromsar sjukdomen alzheimers. Flera forskningsprojekt har visat att curcumin har positiv effekt på den här sjukdomen och även många andra. I länder som Indien där man konsumerar gurkmeja dagligen är förekomsten av alzheimers avsevärt lägre
 • Curcumin är känt för sina potenta anti-inflammatoriska egenskaper och ihållande inflammation är kännetecknande för de flesta kroniska sjukdomar, bland annat diabetes, artrit och hjärtsjukdomar. Men många människor är inte medvetna om att fetma bidrar till ett tillstånd av kronisk inflammation i kroppen som kan utlösa metabola störningar som exempelvis insulinresistens och typ 2-diabetes. Inflammationer hämmar även fettförbränningen och gör att kroppen försöker hålla kvar fettet som skydd. Curcumin har visat sig minska inflammationen i fettcellerna vilket underlättar viktnedgång och fettförbränningen.
 • Ny forskning visar även att curcumin kan reglera bildandet av nya fettceller och även minska produktionen av leptin i fettcellerna. Det senare är verkligen spännande med tanke på att överviktiga producerar alldeles för mycket leptin på grund av deras stora fettdepåer.
  Höga nivåer med leptin sammankopplas bland annat med fettansamling i levern och nedsatt leverfunktion (inklusive typ 2-diabetes).
 • Som andra starka kryddor har även gurkmeja en termogen effekt, vilket betyder att curcumin kan binda till kapsaicinreceptorer (TRPV1) och öka dess värmeomsättning. Detta innebär en ökad förbränning av fettsyror för att underhålla kroppens temperatur.
 • Det finns även studier som visar att just curcumin kan vara bra att äta ifall du inte alltid har möjlighet att äta ekologiskt/obesprutat. Just ämnet curcumin har visat sig minska den oxidativa stressen på vita blodceller från de vanligaste bekämpningsmedlen.

Ät gurkmeja, gärna ihop med svartpeppar och en fettkälla. Tydligen ska upptagningsförmågan förbättras avsevärt med denna kombon. Jag vågar inte göra annat. ”Shoten” som jag blandar kan ibland skapa kräkreflexer men med tanke på hur nyttigt det är är det bara att svälja och se glad ut 😉

Än så länge finns det ingen forskning om hur mycket gurkmeja man behöver få i sig dagligen. Men Oleg själv äter ca 1 gram om dagen.

Använd i mat, i smoothie, i shot, ”guldmjölk” (se recept här) etc.

/SandT

Kokos finns i så många olika former, både som grädde, mjölk, vatten, flingor/flakes, olja. Alla varianter har samma goda effekt  på vår hälsa.

I detta blogginlägg grottar vi ner oss lite kort kring fakta om kokosen och hur vi bör ändra vårt sätt att fördela våra fetter.

Kokosfettet tillhör den gruppen man kallar för mättade fetter, vilket vi lärt oss att hålla oss borta från. Detta är dock en alldeles för hård generalisering. Kokosfett och även smör tillhör visserligen gruppen av mättade fetter men innehåller medellånga fettsyror (MCT). En stor skillnad mellan MCT och LCT (långa fettsyror) är deras upptag i tunntarmen och dess inverkan på kroppen. LCT-fettsyror kan orsaka skador i dina kärl men det gör inte MCT-fettsyrorna.  Det är en viktig anledning till att de inte ska generaliseras ihop till begreppet ”mättat fett” utan diskuteras som enskilda fettsyror.

Ca 50 % av det mättade fettet hos kokosen kommer från laurinsyran (en MCT-syra).

Vi kan alltså inte generalisera mättat fett som dålig fettkälla utan vi måste titta på dess uppbyggnad.
Hårda margariner och feta mejeriprodukter är mättade fetter som vi bör undvika eller i alla fall äta mindre av.

Kokosolja – Kan hjälpa till vid viktnedgång eftersom den inte lagras som fett utan tas upp av levern och omvandlas till energi. Laurinsyran utgör 45–60% och den omvandlas i tarmen till monolaurin, vilket skyddar mot virus- och bakterieangrepp. Kokosolja innehåller även kaprylsyra som gynnar tillväxten av goda tarmbakterier och speciellt mjölksyrabakterier (laktobaciller).
Kokosoljan går att steka i. Den tål värme men jag är alltid försiktig med att steka på hög värme.
Kokosoljan kan du tar både invärtes och utvärtes. Köp en bra kokosolja och både ät den och smörj in dig med den. Näring även för huden!

Kokosmjölk/Grädde – kan användas i både smoothiesar och i de allra flesta recept med vanlig grädde kan bytas ut mot kokosmjölk istället. Fisk och kokosmjölk är väldigt gott ihop, ex. kokosgrädde som är vispbar börjar synas i butiken och till sommaren kan man ju göra fantastiskt goda desserter tillsammans med våra svenska, goda, färska bär.

Kokosvatten –  Paulúns kokosvatten kommer från färska gröna kokosnötter och innehåller viktiga salter och mineraler som gör att det återställer vätskebalansen bättre än vatten. Finns som rent kokosvatten eller smaksatt med fruktjuice från ananas och guava eller mango och passionsfrukt. Drick det efter träning, en varm sommardag eller när du är riktigt törstig. Källa: Pauluns

Recept på kokoschia hittar du här!

DSC_1530

 

Må så gott!
/SandT

Påverka din blodsockerstigning genom att äta mer lösliga fibrer. 
Lösliga fibrer är sådana fibrer som löses upp i vatten eller som får en gele liknande hinna runt sig då de blötläggs.

Några exempel på dessa fibrer är:
Havregryn
Psylliumfrön
Linfrön
Chiafrön
Grönsaker
Bär och frukt

Förutom att man får en behaglig och lång mättnad av lösliga fibrer så är några av hälsofördelarna att de sänker kolesterolvärdet, LDL, i blodet vilket i sin tur har positiv påverkan på hjärt- och kärlsjukdomar, de kan påverka hur snabbt kolhydraterna bryts ned i magen genom att de styr hur snabbt magsäckstömningen sker, detta motverkar i sin tur kraftiga blodsockerfall som annars är vanliga då blodsockret stiger för snabbt, de kan också bilda gallsalter till sig och detta minskar risken för tjocktarmscancer eftersom gallsyror annars irriterar och skadar tarmen.

Att starta dagen med en fräsch och uppiggande smoothie är ett smidigt och bra alternativ till frukost. Välj smoothie efter ditt hömör och känsla, variera innehållet ofta så att du inte tröttnar. Gör gärna lite extra smoothie på morgonen så har du ett bra mellanmål under dagen.

Hallonsmoothie med chiafrön och banan

2 dl frysta hallon
1 banan
1 tsk chiafrön
2 dl vatten

Mixa alla ingredienser med stavmixer eller i en blender. Toppa gärna smoothien med torkade hallon, nötter, fröer eller din favoritmüsli.
På bilden är smoothien toppad med torkade hallon.
Hallon och chiasmoothie

Äpple och ingefärsboost

2 st äpplen
1 del färsk ingefära, ca 2cm
Några droppar kallpressad olivolja
1 dl vatten

Skala och dela äpplen och ingefära, mixa i blendern och tillsätt vatten. Servera med exempelvis hampafrön eller njut den som den är.
På bilden är smoothien toppad med torkade hallon och citronmeliss.

Äpple och ingefära

 

Behöver du extra proteinkälla så kommer här några förslag på proteiner som passar bra till frukost:
Ägg, kokt eller äggröra
Nötter
Fröer

Du kan med fördel blanda i ett rått ägg i hallon och banansmoothien och vill du ha en extra fettkälla är det både gott och nyttigt med kallpressad kokosolja eller kallpressad olivolja.

Njut dagen!
/SandT

Som glutenintolerant kan ett extra tillskott av zink vara högst värdefullt.

Många som övergått till gluten- (och mejerifri kost) upplever en kick och förbättringar första månaderna, men att det sedan kommer en trötthet sakta smygande. En av orsakerna till denna trötthet är att kroppen förbrukar stora mängder zink i läkningsprocessen av den skadade tarmen, en annan är att sköldkörteln går ned en aning i varv vilket man kan kompensera genom att höja intaget av kolhydrater för stunden.

Vi brukar rekommendera ca 40 mg/dag och vuxen till de som övergår till gluten-/mejerfri kost. I minst 2 månader.
Återkommer tröttheten går det bra att fortsätta med 40 mg, men då med 1 månad i taget.

För oavsett hur bra en mineral är för olika funktioner i kroppen, så bör du aldrig överdosera. Vid höga nivåer av zink, så minskar förhållandet till koppar, vilket kan ge problem eftersom koppar är nödvändigt för exempelvis syresättning av blodet. Koppar verkar även som en antioxidant och för lite koppar kan ge kopparrelaterad anemi eller gråhårighet, dvs att hårets pigment (färg) minskar.

zink

Lite om zink;

 • Har en sammandragande effekt som ofta kan hjälpa dålig och irriterad hy. Det verkar också antibakteriellt, vilket passar bra vid acne, eksem eller vid lättare brännskador från te x för mycket sol. Tänk på att det är uttorkande och använd gärna kokosolja, om du har torr, flagig och/eller narig hy.
 • För lite zink kan även ge högre halter av det ”onda” LDL-kolestrolet och lägre halter av det ”goda” HDL-kolestrolet. Sannolikt så beror detta på att socker som cirkulerar runt i blodbanan, görs om till LDL-kolesterol. Detta är en av anledningarna till höga halter LDL-kolesterol, dvs en kombination av låt zink och högt blodsocker.
 • Zink har viktiga virusdödande egenskaper och har visat sig ha en god effekt på immunförsvaret. Vid träning förbrukas mer av mineralet då det krävs för att kroppen ska kunna göra sig av med mjölksyran i musklerna.
 • Vid graviditet är zink mycket viktigt för både mamman och barnet, bland annat kan låg födelsevikt bero på zinkbrist. Zink är nödvändigt för uppbyggandet av en stark och frisk benstomme och för utvecklandet av tänder.

Vid zinkbrist;

De tydligaste tecknen på zinkbrist är dålig aptit, tillväxtrubbningar, hudförändringar, försämrad läkningsförmåga och minskad smakskärpa.
Det allra vanligaste symptomet är hudförändringar som akne, eksem, rosacea, hudsprickor, nedsatt sårläkning och håravfall. Andra tecken på brist kan vara spruckna naglar och naglar med vita fläckar. Zinkbrist kan även ge sträckmärken i huden. Nedsatt immunförvar med långdragna luftvägsinfektioner och förkylningar kan bero på brist

Du hittar mineralet i bl.a skaldjur, tofu, bönor, nötter, kärnor och frön.
Som tillskott klickar du smidigt hem mineraltabletterna här

Vi önskar er en härlig helg!

/SandT

Chiapudding har varit på tapeten ett tag nu och man kan nästan bli lite trött på allt tugg om hur fantastisk den är men saken är den att det är ett frö som verkligen är så bra och dessutom går det att leka med både smak och konsistens på ett kul sätt och samtidigt äta väldigt hälsosamt. 

Denna chiaghurt har följande ingredienser:
200 ml Kokosgrädde
2 dl jordgubbar
1 dl fryst mango
5 msk chiafrön

IMG_2736
Gör såhär:
Värm jordgubbarna i gryta eller micro.
Mixa först kokosgrädden med fryst mango och tillsätt sedan de uppvärmda jordgubbarna.
Rör ner chiafrön och blanda väl så att alla chiafrön blir blötlagda.

Låt stå i ca. 20 minuter i kylen och lägg sedan upp i portionsformar.

Perfekt att ta med på picknick, till mellanmålet och supergott till frukost.

 

Njut av dagen!
/SandT, Tessan

Goddag!

Idag listar vi 5 anledningar till att inte äta gluten.
Visst är det vedertaget att många idag väljer bort gluten av hälsoskäl, LCHF, viktnedgång etc.

Men ibland kan det vara bra att friska upp minnet om VARFÖR det är bra att tänka bort gluten ur kosten. Vi är som alla vet som följer oss förespråkare för ett glutenfritt liv eller minskat intag även om du kanske inte är intolerant. Anledningen är följande:

1. En av beståndsdelarna (gliadin) i gluten anses skapa genomsläpplighet i tarmens slemhinna. Idag har vi oerhört mycket högre andel gluten i det vete vi använder, vilket beror på att gluten ger ökad jäskraft och på så vis hjälper industrin i deras jakt efter att producera mera och snabbare. Dock så skapar det stora problem, särskilt hos oss som är känsliga, då den stora mängden gluten inte kan brytas ner med de enzymer som finns naturligt i råvarorna och i vårt matsmältningssystem.

2. Hos en vanlig Svenssonkost består 70% av födan idag av mjölmat. Det är på tok för mycket och särskilt inget våra stressade kroppar klarar av att hantera. Att äta naturligt glutenfritt innebär ett kraftigt minskat intag av mjölmat och förhoppningsvis mer näringsrik mat i form av ex. grönsaker, fisk, bra fetter etc.

3. Man tror att upp till 50 procent av alla svenskar har genetiska förutsättningar att få glutenintolerans. Anledningen är att vi blir känsligare och mer allergiska på grund av många faktorer: Gifter, antibiotika, fler vaccinationer samt dålig kost med mycket snabba kolhydrater, framför allt vete, och för lite andel grönsaker och fermenterade produkter, antibiotika, mer vaccinationer. Detta leder till sämre tarmflora – och i tarmfloran sitter vårt immunförsvar!

4. Vetet är inte längre vad det var!
Man har förädlat vete under mer än 100 år. Det innehåller allt mer gluten och även mer svårsmält gluten. Detta för att industrin vill det, inte konsumenterna. Ursprungligt vete som exempelvis dinkel behöver inte ge samma problem.

5. Symtomen är diffusa och behöver inte alltid komma från magen. Symtom som trötthet, ledproblem, diarré eller förstoppning, svårt att bli gravid, blåsor i munnen, gaser i magen, brist på järn, B12, zink eller folsyra samt värk i skelettet kan vara tecken på glutenintolerans. Därför kan det vara en god idé att testa att utesluta i ca 3 mån för att se om diffusa symtom försvinner.

Vill ni ställa frågor kring gluten och mjölk så kontakta oss gärna info@sandt.nu eller via Martin Brunnberg.

/SandT

I dag startade jag dagen med en powerwalk runt Djurgården tillsammans med en av mina närmsta vänner.
Att kliva upp en timma tidigare för att träna tillsammans med en nära vän är nog den absolut bästa kickstarten på dagen jag kan tänka mig. Till skillnad från i går så känner jag mig mer inspirerad och taggad inför min arbetsdag.
Jag känner mig mer nöjd med mig själv, blir mer strukturerad och inte minst har jag mycket mer energi. Och så tänker jag ”Varför, varför gör jag inte detta varje morgon?”

Under en tid har jag slarvat mycket och min känsliga mage ger starka signaler om att den inte gillar det jag håller på med men ändå är det svårt att komma tillbaka till mina goda rutiner. Därför har jag bestämt mig för att sätta upp en plan där jag ger mer utrymme för planering och strukturering. Jag använder mig av Camilla Rova’s livshjul för att se var jag upplever att jag är i dag.

Ritar en cirkel med hjälp av ett glas. 

DSC_7967

Delar in min cirkel i sju tårtbitar som jag sedan döper till de tårtbitar som känns viktiga i mitt liv.
Man gör så många tårtbitar man önskar.

DSC_7968

Drar sedan ett streck genom de olika tårtbitarna, helt intuitivt, för att få en översikt över hur mitt liv ser ut i dag och gör sedan en snabb analys över vad jag vill förändra och vilka tårtbitar jag ska prioritera.
(0% nöjd i mitten och 100% nöjd längst ut)
Gör även en analys över varför jag fyllt i hjulet som jag gjort.

DSC_7970

Fyller sedan i de tårtbitar som jag vill förändra och skriver ner vad, hur och när jag ska göra detta. I första steget gör jag det enkelt och för mig ligger planeringen bakom de flesta av förändringen i mina tårtbitar.
Nu ser jag tydligt vad som ska förändras, ungefär hur mycket och vägen dit känns faktiskt enklare efter att jag visualiserat det genom ”livshjulet”.

DSC_7971

Nu tänker jag låta mitt livshjul hänga uppe på ett synligt ställe till dess att jag känner att jag fått bra snurr i mitt önskade livshjul och då kanske jag känner att jag vågar satsa på att ha 100% i varje tårtbit.

 

Vill du göra ett eget livshjul och läsa ännu mer om detta så tipsar jag om att klicka på länken ovan till Camilla Rova’s hemsida. I hennes blogg kan du läsa mer om detta och andra bra tips.

Önskar dig en härlig dag!
/SandT, Tessan

 

 

Godmorgon!

Vi har fått många frågor om huruvida SandT ska läggas ner. Svaret på den frågan är NEJ.:)
Däremot säljer vi ut vår shop då vi väljer att lägga ner stora delar av vår webhandel.
Kosttillskott kommer fortsätta att finnas till försäljning, främst för de vi ger kostrådgivning.

Ni kommer träffa oss på sociala medier, här på hemsidan som vi fortsätter att uppdatera, fylla med recept, blogginlägg, månadens person etc.

Vi kommer också att fortsätta jobba med kostrådgivningar och föreläsningar kring ett liv utan gluten och mjölk. Precis som tidigare. Vi brinner för att förmedla och inspirera våra medmänniskor till ett hälsosammare liv och vi ser fram emot att fortsätta möta er i olika sammanhang. Kontakta oss gärna!

Så passa på att handla i vår shop då priserna är fantastiskt låga just nu!
Klicka på bilden för att komma till shopen.

ANNONS_UTF

 

/SandT, Sofia o Tessan

Detta inlägg är ett ganska personligt, och för många självklart, inlägg från mig. Något som svischat förbi mig men jag tror att många kommer att känna igen sig. 

 

I början trodde jag att det var okej med en smula hit eller dit
Jag mins tydligt när jag fick diagnosen celiaki för många år sedan. Först blev jag så lycklig att jag ville fira, för med alla mina dåvarande besvär var jag säker på att jag hade en dödlig sjukdom och celiaki kändes så befriande att diagnostiseras med.
Men det tog ändå ett tag innan det sjönk in och innan jag förstod allvaret (trots att jag fått informationen) med att vara 110% konsekvent, hur enormt viktigt det är att inte få i sig en endaste liten smula gluten.

Jag chansade ofta då jag var på restaurang eller bortbjuden
Ännu längre tid tog det för mig att våga ställa krav på restaurang eller vänner då jag var bortbjuden. Och jag tyckte faktiskt inte att det var speciellt kul att gå ut och äta. I dag har alla mina vänner stenkoll och är de mest omtänksamma man kan ha.
På restaurangen bad jag om glutenfritt men fick ofta fel och kunde t ex sitta och plocka bort brödkrutongerna på min Ceasarsallad istället för att förklara att jag blir sjuk om jag får i mig några smulor och att jag faktiskt måste ha en helt glutenfri Ceasarsallad. Istället för att förtydliga och ställa krav så tog jag chansen och många gånger blev jag också riktigt dålig.
I dag inser jag att det är upp till mig att vara tydlig och då jag är det är det allt som oftast inga problem. Jag har också insett att de som bemöter mig med besvärlighet eller är otrevliga, de personerna är de som säkert vill men inte har koll. De vet kanske inte ens vad celiaki är eller att det är skillnad på laktosintolerans och mjölkproteinallergi.
När jag bemöts på det sättet så brukar jag försöka vara extra trevlig och be dem dubbelkolla med köket.

IMG_2327
Bild från dagens lunch på Milles, i Stockholm, för att fira min vän Caroline som fyller år i dag.
På fotot: Lilla Milo, Lina, Mimmi, Caroline, Anna och jag.

Resa med födoämnesallergier
Det här jag skriver om i dag blev extra tydligt efter helgen som spenderades i London. Vi åt ute på olika restauranger och inte en enda gång blev jag bemött med besvär eller osäkerhet. Varenda servitör och servitris hade stenkoll och hade alltid den glutenfria menyn nära till hands (Ja, alla restauranger vi var på hade en särskild glutenfri meny, underbart!). När jag i dag reflekterar och tänker tillbaka på vår förra resa till London så hade jag en helt annan känsla. Förra gången hade vi inte planerat restaurangbesöken och hamnade mest på turisthaken där det nästan bara fanns Fish and chips. Så till nästa resa jag gör ska jag helt klart lägga lite tid på att planera och boka restauranger redan innan vi åker iväg.

IMG_2244
En fantastisk Nicoise sallad med majonäs och örtvinägrett. 

Vill du dela med dig?
Hur har det varit för dig när du varit på resa eller då du inlett ditt glutenfria eller mjölkfria liv?
Dela gärna med dig av din historia med en kommentar här eller via mail, info@sandt.nu, för att inspirera de personer som just nu ska vänja sig vid sin nya livsstil.

Våriga hälsningar från ett soligt Stockholm,
Tessan

Att vi behöver mycket vitaminer och mineraler från maten är inget nytt. Att blanda grönsakernas olika färger för att få ett optimalt upptag är också att föredra. T.ex de starka färgerna från mango och blåbär är särskilt bra kombo och otroligt gott! Så tänk färg när du äter och gärna tillsammans.

Men idag tänkte jag prata grönt – närmare bestämt från algen chlorella.

Jag möts av fler och fler studier och artiklar kring just chlorella. Själv är jag periodare när det gäller denna alg men tycker mig bli allt mer övertygad om dess hälsosamma egenskaper.

Om du vill att jag ska övertyga dig att börja äta chlorella så läs detta;)

* Algen chlorella innehåller en stor mängd protein, närmare 60%.

* Den innehåller också omega 3 och 6 och stora mängde enzymer som påverkar vårt matsmältningssystem positivt.

* Chlorella är den planta som innehåller mest klorofyll. Klorofyll är en av de viktigaste näringssubstanserna och bidrar till att stabilisera tarmarna och renar blodet. Sägs också kunna rensa oss från de dagliga gifterna vi får i oss utifrån och via mat.

Fler hälsoeffekter om du inte är övertygad;)

 • Stärker och stimulerar immunförsvaret
 • Fördröjer åldrandet
 • Skyddar från cancerframkallande orsaker
 • Förbättrar problem med blodsocker
 •  Eliminerar dålig andedräkt
 • Förser hjärtvävnader med järn

  Köp den hos oss!
  Var hittar du då denna gröna mirakelalg? Vi har valt att sälja en kapslad variant vilket är ett enkelt sätt att få i sig pulvret. Köp den hos oss till ett mycket bra pris och från vår trygga, svenska leverantör Helhetshälsa! Klicka här!

chlorella_100k_4

Fin dag till Er!

/SandT

Vi tjatar konstant om hur viktigt det är med antioxidanter, lösliga fibrer, rätt fettkällor, bra proteiner och kolhydrater.
Grunden till ett hälsosamt liv är att hitta balansen i såväl ovan nämnda som i familj, jobb, boende och motion.
Därför delar vi tips på en bra matdag återigen här i bloggen.

Ibland behöver man hjälp på traven och då kan det vara läge att boka en kostrådgivning där man får recept och inspiration till sin lite mer hälsosamma livsstil. Du bokar enkelt via mail info@sandt.nu och här erbjuder vi även online rådgivning skräddarsydd efter dina mål och förväntningar.  

Vi har tidigare bloggat om en hälsosam matdag där du får recept på allt från frukost till sista målet på dagen. Här kommer den igen.

Att tänka på till varje måltid;

Frukost – För tarmfloran är ljummet vatten (ej från kranen) tillsammans med pressad citron en riktig kickstart för tarmen. Viktigt att även kickstarta kroppen med vitaminer och det gör du genom ex chiapudding och smoothie innehållande frukt och bär. Chiafrön eller andra vattenlösliga fibrer är till för att stimulera tarmfloran. Fettkällan här är den goda avocadon på protein och fiberrika knäckebröd.
Kaffe hör ju morgonen/förmiddagen till och den mixar vi gärna med 2 tsk kokosolja. Paleokaffe!

Lunch – Lokalisera en god fettkälla till alla måltider. Titta på tallriken. Snabba, långsamma kolhydrater? Hur mycket snabba? Kan jag minska ner dem och istället öka intaget av långsamma i form av rotfruker, grönsaker etc? Proteinkällan är viktig. Den bygger våra muskler.

Mellanmål – Det målet som är svårast att få i sig men kanske det viktigaste av dem alla! Bananpannkakan- mycket fiberrika – bra för tarmhälsan. En chiapudding av ananas och lime – hur nyttigt och gott som helst. Skiva upp lite grönsaker i stavar och doppa i hummus. Massor med antioxidanter tillsammans med hummusens proteinrika innehåll. Smarriga rawfoodbollar som dessutom ger massa protein och näring.

Middag – Till middag gäller samma sak som vid lunchen. Hur ser fördelningen på tallriken ut? Behöver jag ett större eller mindre mål? Har jag tränat på kvällen? Ja, då är proteinet viktigt. Och som sagt – lokalisera fettkällan. Olja, nötter, avocado etc.

Dessert – Finns det nyttiga desserter? Ja! Men – som med allt som är sötat så triggar vi sockersuget. Minska sockersuget genom att alltid ha vätska och fröer/nötter till hands. Men givetvis måste vi unna oss det som är sött. Choklad är en stor favorit hos de allra flesta och här har vi gjort en helt gudomligt god chokladmousse. Inget raffinerat socker – bara hälsosamt innehåll.
Lakritstryfflar – älskar du lakrits kommer dessa snabbt bli en favorit. Lakrits har flera goda hälsoegenskaper bl.a läkande för tarmen och kan öka förbränningen.
Vaniljpannacotta som är mjölkfri? Självklart! Testa vårt recept.

EnMatDag

Välkommen till ett modernt liv utan onödiga tillsatser, glutenfritt och mjölkfritt och fyllt av energi!
Vi önskar dig en skön dag!
/SandT

 1. MaikelU25 juli, 2015, 12:54

  http://www.sandt.nu has potential, you can make your page go viral easily using one tricky method. Just type in google:
  Sulingi’s Method To Go Viral

1 Kommentar

Ställ din fråga!

CLOSE

Your question has been sent!

Please fill out the form below.

Name *
Email *
URL (include http://)
Subject *
Question *
* Required Field