Proteinkällor

Häromdagen såg jag en videosnutt där en man pratade om Ayurvedisk kost och gav då ett tips som jag tycker är både enkelt för hälsa och miljö.
”När du går in i en mataffär tänk på att köpa hela varor”. Ett helt äpple istället för prosessat äppelmos, potatis istället för pulvermos, okokta bönor istället för bönor i lag osv.  
Bara genom att köpa hela varor och laga mat från grunden så har man tagit ett stort steg mot en hälsosammare livsstil. Ta det sedan ett steg längre genom att exempelvis välja bort kött några dagar i veckan, välja ekologiskt odlade och uppfödda produkter, fundera lite extra på varifrån produkten kommer och om du verkligen behöver allt det där som ligger i kundvagnen. Var snäll mot din kropp och mot miljön!

Det finns olika slags proteinkällor, den första många tänker på är KÖTT. Jag har senaste tiden, genom en vän, blivit påmind om vilken missär det är för många djur som skall bli vår mat och vill därför bara ge några enkla tips på andra proteinkällor. Om alla jordens människor skulle byta ut ett enda mål i veckan och strunta i att äta animalier så skulle vi även ge miljön en strykande hand på kinden.

Proteinkällor:
Svamp
Ärtor
Bönor
Nötter och mandlar
Frön (ex. linfrön, hampafrön, vallmofrön osv)
Havre
Linser
Groddar
Alger som Chlorella och Spirulina
Spenat och andra gröna grönsaker innehåller ofta mer protein än kolhydrater

 

För att tillgodose kroppens behov av essentiella aminosyror, de åtta amiosyror som kroppen ej kan tillverka själv, behöver vi få i oss en viss mängd protein via födan varje dag. Dessa aminosyror är livsnödvändiga för att kroppen skall fungera, för muskler och vävnader.
Äter du en varierad kost med inslag av animaliska prdukter behöver man inte tänka så mycket på vilket protein man ska välja, om du däremot väljer vegetariskt protein är det bra att ha en god balans mellan de olika proteinkällorna. Tänk också på att vi inte behöver mer än ungefär 0,8 gram protein per kilo kroppsvikt.

Jag hoppas att jag inspirerar till ett litet mer vaket synsätt på din kundvagn och att detta kan leda till en livsstil som är lätt, energirik, välmående istället för belastande. Som många av våra ”Månadens person” nämnt i sina tre tips så är planering av mat A och O och det krävs inte mer än 20 minuter per vecka. Behöver du hjälp att komma i gång så kan både jag och Sofia hjälpa dig genom kostrådgivning och träningstips.

Varma hälsningar,
Tessan

 

 

Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt