3:e boken i serien om Gluten och Mjölk

God morgon!

Varför ökar sjukdomen celiaki/glutenintolerans? Vi har ju kunnat äta vete i så många år. Är det samma vete idag som för 100 år sedan?

Dagens brödvete gjorde sitt intåg i Sverige först under början av 1900-talet, efter ett omfattande förädlingsarbete, som gav nya härdiga sorter. Det var på 1900-talet odlingen av vete fick någon större omfattning.

Vete är den mest använda mjölsorten till bröd och olika bakverk. Det höga gluteninnehållet gör det lämpligt att använda vetemjöl som ett inslag i brödbak med andra mjölsorter.

På 50-talet introducerades en ny malteknik där vetet valsas i stålvals som gör mjölet mer finfördelat och glutenet exponeras mer.

Man började också på 50-talet  att tillsätta extra gluten i bakverken i form av rent gluten som framställs genom en process där mjölet tvättas för att kunna utvinna gluten i ren form. (Titta på innehållsförteckningen på det industribakade brödet, många innehåller ”extra tillsatt gluten”).

Detta har lett till slutprodukter med höga glutenhalter som är skadliga för kroppen och det förvärras för varje år som går.

Det är många idag som  påstår att vi inte är skapta för att äta gluten. Kroppens immunförsvar anfaller den egna tarmslemhinnan och börjar bryta ner denna p.g.a gluten som immunförsvaret nu uppfattar som ett gift, och tarmslemhinnan uppfattas nu som kroppens fiende, immunförsvaret försöker eliminera källan till skadan genom att förstöra tarmslemhinnan för att skydda kroppen.

Följderna blir näringsbrister och till följd av detta också rubbningar i kroppens immunförsvar, hormonsystemet, endokrina systemet m.m. Den skadade tarmen kan inte fungera och näringsupptaget reduceras kraftigt. Skadorna på tarmen resulterar också i multiallergier och flertalet överkänsligheter.

Allt fler  i västvärlden reagerar mot gluten/gliadin. Det ökar explosionsartat.

Många säger så här; ”Jag är så glad att jag tål gluten för då kan jag äta alla goda saker som pasta, bröd och bakverk”
Jag säger så här; ”Jag är så glad att jag slipper äta gluten (och mjölk)”.

Celiaki/glutenintolerans gör ofta inte ont i magen, den kan pågå ”tyst”…
Det kan istället vara andra symtom som gör sig till känna, lös, hård i magen, huvudvärk, utslag/eksem, värk i kroppen.
Därefter är det de allvarliga följdsjukdomarna som orsakas av oupptäckt glutenintolerans/celiaki som ger de allvarligaste konsekvenserna.

Det låter kanske märkligt men det är mycket som är knutet till gluten och även den processade mjölken.

OmslagGlutenMjölk3

Michael Håkansson har nu gett ut sin tredje bok i ämnet gluten och mjölk och går som vanligt på djupet av detta ämne och har hämtat information som är värdefull för att förstå bakgrund, orsak och vad som faktiskt händer hos oss.

Köp Michaels böcker här

/Sofia
SandT

Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt