Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar.

Probifrisk

Men vi behöver ta hand om vårt försvar. Och genom att äta probiotisk mat eller i kapselform har vi skapat en god grund för en frisk tarmflora. För en frisk tarmflora är det viktigt med lagom dos av goda bakterier. Har vi för lite av dessa kan det uppstå allergier, autoimmuna sjukdomar och inflammationer. Dessa goda bakterier fungerar som immunförsvarets personliga tränare.

Tarmens slemhinnor är barriären mellan magens innehåll och kroppens inre. De ska ta till vara på den näring kroppen vill ha och förhindra att sådant som kan göra oss sjuka slinker igenom. En frisk och tät tarmslemhinna är grunden till ett friskt immunförsvar. Är de i dåligt skick kan de börja läcka, sk läckt tarm. Då tar sig mindre önskvärda ämnen sig in i kroppen och kan orsaka stora hälsoproblem

Probiotika är utvalda bakteriestammar som när man äter dem har vetenskapligt belagda hälsoeffekter. Det finns olika typer av probiotika och som har olika egenskaper. All probiotika hjälper till exempel inte mot förkylning, men det finns de som gör det, enligt Göran Molin, professor i livsmedelshygien vid Lunds Universitet.

Molin startade företaget Probi på 90-talet. Molin, tillsammans med sitt forskarteam hade tagit fram en kombination av två bakteriestammar, LP-HEAL9 och LP-887002, som tillsammans kan förebygga förkylning.

Vår kost innehåller inte lika mycket levande bakterier idag som den gjorde förr så därför är det en god idé att tillföra probiotika dagligen.

Syrade grönsaker och probiotika i olika former är ett bra sätt att boosta ditt inre!

/SandT

One Comment on “Bakterierna som gör dig frisk”

  1. Vad anser ni om matsmältningsenzymer som tillskott? Jag äter en hel del kimchi och även surkål idag men får ibland väldigt mycket gaser i magen (eller det är väl i tarmarna egentligen) och funderar på om jag skulle behöva tillsätta enzymer också. Har nog lite magsyra (är 58 år) för om jag testar med bikarbonat i vatten så rapar jag nästan ingenting.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.