Celiaki – bakgrunden

Celiaki förknippas oftast med europeisk/västerländsk befolkning och finns sällan hos den afrikanska/asiatiska befolkningen.
Konsumerar de spannmål och processade mejerivaror som vi i västvärlden gör?

Så här påstås historien kring hur celiaki upptäcktes vara.
Redan de gamla grekerna kände till celiaki. Läkaren och vetenskapsmannen Aretaios medicinska handbok från tiden före Kristi födelse beskrev symtomem för allra första gången.
Men det dröjde nästan 2000 år innan läkarvetenskapen kom på hur sjukdomen skulle behandlas.
Den som kom på den gåtan var en holländsk mamma. Hon upptäckte att dottern blev svårt sjuk av bröd, men blev frisk om hon tog bort vetet ur maten. Detta hände på 30-talet och mamman berättade för barnläkaren Karel Willem Dicke om sin upptäckt. Dicke observerade att barn som led av celiaki i Nederländerna blev betydligt friskare under andra världskriget där det förekom stor brist på vete, för att snabbt insjunkna i sjukdom på nytt när de allierades plan dumpade brödransoner till det nederländska folket. År 1950 skrev han en avhandling som gick ut på att gluten i vete var det som gjorde människor med celiaki sjuka, och inte stärkelse som tidigare format.

Under 1980-talet började allt fler forskare se likheter mellan celiaki och andra autoimmuna sjukdomar, bland annat typ 1 Diabetes.

Källa: Gluten och mjölk är källan till moderna sjukdomar – Michael Håkansson, Wikipedia

För 2000 år sedan sa även den här mannen så här;
All diseases begin in the gut!
The Father of modern medicine, Hippocrates

Att nästan alla sjukdomar börjar i tarmen har vi börjat förstå och det forskas just nu otroligt mycket kring just tarmhälsans betydelse för ett friskt immunförsvar.
Förhoppningsvis kommer det leda till större förståelse för de moderna sjukdomar vi drabbas av idag.

Frågan är om vi är ämnade att äta gluten- och mjölkprodukter så som de idag framställs?

Vill du läsa mer? Michael Håkansson har skrivit böckerna ”Gluten och mjölk är källan till moderna sjukdomar” Beställ de djupgående och intressanta böckerna här.

 

gluten-free-symbol

Hur upptäckte Du din celiaki/glutenintolerans? Vi vill mer än gärna få in era berättelser.

Maila på info@sandt.nu och du kan absolut vara anonym.

Må gott!
/Sofia

 

Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt