Glutenfria mjölsorter

Att baka glutenfritt kan vara en ganska svår utmaning. För egen del har jag vant mig vid bovetemjölet och tycker att det ofta blir bra resultat av det. Jag använder det i allt från våfflor till tunnbröd.

Bovete är en ört som ursprungligen kommer ifrån Asien och är en nära växt till rabarber och ängssyra. Vanliga användningsområden är bliner och italienska pizzoccheri. Då bovete är en ört så ger det också en speciell smak på bakverken.

Durramjöl är naturligt glutenfritt och kommer ursprungligen från Afrika. Durramjölet ger ingen bismak och är ett bra naturligt val att baka t ex scones, muffins eller torra kakor med.

Mandelmjöl innehåller mycket fett och protein vilket också gör att bakverk gjorda på mandelmjöl mättar väldigt bra. Om du ersätter allt mjöl med mandelmjöl så bör du öka mängden vätska då mandelmjölet suger åt sig mer vätska än annat mjöl. Mandel är en stenfrukt och trädet odlas vid Medelhavet.
Om du maler/mixar eget mandelmjöl kan du med fördel behålla skalet på då det innehåller massor av bra antioxidanter.

Rismjöl är också ett alternativ och tillverkas av torkat skalat ris. Rismjölet innehåller mycket kolhydrater, ca 75 g, och lite protein, ca 6 g. Rismjöl fungerar väldigt bra i söta bakverk såsom bullar och torra kakor. Vi rekommenderar att man använder rismjöl i kombination med annat mjöl såsom bovetemjöl eller durramjöl.

 

/SandT

Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt