Glutenfria semledagen

Om du viste hur enkelt det är att baka goda, glutenfria och mjölkfria (laktosfria) semlor! Här kommer vårt bästa recept på både semlor och mandelmassa. Total tid för att baka och göra mandelmassan är ca. 1 h. Om du väljer att göra små semlor så blir det ca. 30 st och stora ca. 12 st.

Semlebullar:

  • 1 dl kokossocker (palmsugar)
  • 2 dl fullkornsrismjöl
  • 2 msk psylliumfröskal
  • ½ dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2-3 tsk kardemumma
  • 1 krm salt
  • 2 ägg
  • 50 g kokosfett
  • 3 dl soyghurt eller havregurth

Gör såhär;
Sätt ugnen på 230grader, placera en tom plåt längst ner i ugnen.
Blanda alla de torra ingredienserna, tillsätt ägg, smält smör och soyghurt – blanda väl.
Häll smeten i pappers formar eller i en muffinsform. Jag valde att göra minisemlor och tog då en plåt med små formar.
Sätt in dem i ugnen och skvätt ½ dl iskallt vatten över plåten du placerade längst ner i ugnen, stäng ugnsluckan snabbt och låt bullarna gräddas i 5-6minuter vid små bullar och 15-20 minuter vid stora bullar.

bullform

Semlebullar

Minisemlor

 

God,  och mycket nyttigare än den köpta, mandelmassa.
Jag väljer alltid att behålla skalet på mandlarna då jag bakar. I skalet finns nämligen massor av antioxidanter.
När man gör mandelmassan själv kan man välja mängd socker och vilken sorts socker du vill tillsätta. Såhär gjorde vi vår mandelmassa:

  • 100 g mandel
  • 1 dl florsocker (Sukrin)
  • 1 dl kokossocker

Behåll skalet på mandlarna, det ger en brun fin färg och blir som sagt lite nyttigare.
Kör mandlarna i matberedare, kvarn eller mixer, tillsätt sedan florsocker och kokossocker. När mandeln är finmald kan du sila ner den i en bunke genom en tesil. Blanda sedan med socker och häll över lite vatten. Blanda till dess att mandelmassan fått en bra konsistens.

Skär av locket på semlebullarna, gröp ur ett litet hål och lägg i mandelmassan. Vispa exempelvis havregrädde och spritsa på semlebullen. Lägg på locket och puffa över lite florsocker.

mald mandel

 

mandelmassa

 

Önskar dig en härlig tisdag och fettisdag!
/SandT

 

Dela gärna med dig:

Dela på facebook
Dela på pinterest
Dela på linkedin

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att “lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt