Go bananas!

Det råder bananyra lite här och var. Åtminstone ser jag nyheter med bananer involverade lite här och var. Tänkte börja med en fantastisk sådan som passar oss som inte äter gluten.

Det är ett gäng smarta Lund-studenter som har skapat en affärsidé kring att ta hand om sekunda bananer. Genialiskt på så många plan!

Lägger hela nyheten här så får ni ta del av den;

Studenter tillverkar mjöl av ratade bananer

Merparten av Sveriges importerade frukt anländer till Helsingborgs hamn. Där slängs varje år mängder av söta, brunfläckiga bananer eftersom grossister vet att konsumenter ratar dem. Nu har några civilingenjörsstudenter i livsmedelsteknik vid Lunds tekniska högskola upptäckt att frukten – med skalet på – fungerar utmärkt att malas ner till ett mjöl.

– Det här mjölet är lite sött och aromatiskt och kan ersätta vanligt vetemjöl i bakverk. Det är också glutenfritt, säger studenten Nathalie Knopp och visar en nybakad kladdkaka. Utöver inslag av mild banansmak smakar den som en vanlig kladdkaka.

Eftersom mjölet är lite sött kan man också ha det som ett pulver, till exempel att strö över en fruktsallad och andra desserter, föreslår studenterna.Nathalie Knopp och hennes kursare har också laborerat med andra möjliga användningsområden och tillverkat en pasta av mjölet. För att tillverka mjölet har studenterna kokat, torkat och malt bananerna i nämnda ordning.

– Första gången klumpade sig mjölet och var lite kladdigt eftersom mängden stärkelse var för lite. Men då testade vi att koka bananerna först och då blev resultatet bättre, berättar Nathalie Knopp.

Det krävs alltså ingen avancerad teknologi för att tillverka mjölet. Det krävs dock en hel del frukt eftersom bananer till åttio procent innehåller vatten.

– Men alternativet är ju att de slängs och då är det här bättre. Skalet används till djurfoder men det innehåller fiber som kan vara bra för människor också.

Studenterna fick positiv feedback på sin produkt av Marmeladmakeriet, ett nystartat företag som tillverkar marmelad av lite av den frukt som dumpas i Helsingborgs hamn. Företaget är det enda som ”räddar” frukt för tillverkning.

Nu hoppas vi att vi snart har detta mjölet, nära oss eller möjligen i vår egna shop kanske?

Sen måste jag passa på att slå ett slag för en småländsk designer som gått bananas på just bananer;)
Detta är utanför SandT men eftersom vi starkt gillar trender i övrigt så passar jag på att göra lite reklam för Lisas bananbricka.

Du hittar den och mycket annat fint här

Banans

 

Må så gott i ”vårsolen”!

/SandT

 

Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt