Havre och Gluten

Hur är det egentligen med havre? Kan vi som inte äter gluten äta havren? Och vad menas med den ”rena havren”?

Ren havre

Havre i sig är glutenfritt. Men beroende på var havren har odlats och vilka maskiner som behandlar havren kan det finnas spår av andra spannmål. Den havre som säljs i butik som ”vanlig” havre får innehålla upp till 5 % av andra spannmål och kan därför innehålla gluten. Hur mycket gluten som finns i den färdiga produkten varierar, men man kan alltså inte vara helt säker. Samma sak gäller för mathavre, den kan innehålla upp till 5 % av andra spannmål och det finns alltså en risk att den överskrider gränsvärdet för glutenfritt.
Den rena havren har behandlat i egna maskiner och har därför inga rester av andra spannmål. Man har också varit nogrann med hur havren har odlats upp. Det ska vara i jord som nyligen inte har odlat vete, råg eller korn.

Vissa personer med celiaki väljer att ta risken att äta vanligt havre, men det är inget som rekommenderas. För att vara helt säker bör man alltså hålla sig till den rena havren. Tyvärr finns ännu ingen ren mathavre.

Så här säger ex. Oatly om sina produkter

Tål du inte gluten?
EU har regler för hur mycket gluten som får finnas i livsmedel för personer som inte tål gluten. Livsmedel som märkts ”glutenfri” får högst innehålla 20 mg gluten/kg livsmedel. Eftersom vi ställer särskilda krav på den havre vi köper in kan vi garantera att Oatlys produkter innehåller högst 100 mg gluten från vete, råg och korn. Om du har glutenintolerans, fråga din dietist om du kan äta produkter som innehåller maximalt 100 mg gluten per kg livsmedel.

OBS! Vid veteproteinallergi kan man reagera på ännu mindre mängder och på andra proteiner än gluten. Därför rekommenderar vi inte Oatlys produkter vid denna allergi.

Så här skriver mjölkfri.com

Havregrädde
Det finns havregrädde som kan användas i matlagning och havregrädde som är vispbar. Den vispbara havregrädden är mycket tjockare än grädde och man kan behöva trycka ut den ur förpackningen – men det är som det ska vara. Den ska vara kylskåpskall när den vispas.

Havregrädde säljs under flera varumärken:

  • Oatlys imat går under gränsen för mycket låg glutenhalt, dvs under 100 ppm gluten.
  • ICA:s ekologiska matlagningsbas kan likställas med Oatlys produkt och går under gränsen för mycket låg glutenhalt.
  • Carlshamn mejeri har både matlagningshavregrädde och en vispbar variant som heter Luftig Visp. Båda går under gränsen för mycket låg glutenhalt. Luftig Visp innehåller sojalecitin vilket dock de flesta sojaallergiker klarar.
  • Gogreen garanterar inte att havren är ren och därför rekommenderar de inte sin havregrädde till glutenintoleranta. Gogreen har även en vispbar variant. Gogreens visp innehåller sojalecitin vilket dock de flesta sojaallergiker klarar.

Havregrädde är mjölkfritt, äggfritt och vissa märken är även sojafria.

Slutsatsen man kan dra är att den ”rena havren” kan en som har celiaki (glutenintolerans) äta.
När det gäller mathavre bör man som glutenintolerant undvika detta då nivån kan överstiga gränsen.
Mjölk/grädde gjort på havre bör en med veteallergi undvika.
För de med celiaki (glutenintolerans) får man kontakta sin läkare/dietist och rådfråga kring mjölken/grädden. Kolla då upp hur mycket gluten resp. märke har i sig.

Tessan och jag dricker Oatlys havremjölk, men i relativt små mängder. Vi använder ibland havregrädden i maten. Vi mår bra utav dessa men ett alternativ som ofta funkar bra är kokosmjölk/grädde.
I våra recept har vi ibland havregrädde – den kan med andra ord antingen bytas mot kokos-, vegetabilisk-, soja- (om man tål det) grädde.
Istället för havremjölk finns rismjölk och mandelmjölk. Sojamjölk för de som tål och vill äta det.

Ni kan alltid maila frågor till oss eller ställa frågor till vår näringsfysiolog Martin Brunnberg.

Må gott!
/Sofia

 

/SandT

Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt