Ingefära, 8 tips

Ingefära är en blommande perennväxt med gul-gröna och vita blommor. Det finns många varianter av ingefära och beroende på sort, kan köttet ligga i färgerna vitt, rött eller beige.

Ingefära har en kryddig smak som kommer att tillföra sin speciella smak på vilken mat eller dryck som helst. Dess kryddiga doft i sig är tillräckligt för att liva upp köket eller något annat rum i huset.

 

images

 

Ingefära urtekram

 

1. ATROS

Det finns studier som visar att ingefära kan lindra vid atros, ledförslitning.
Ingefära minskar smärta och inflammationer på ett liknande sätt som vanliga värktabletter, genom att hämma ett enzym som heter cox.

 

2. CANCER

Flera av ämnena i ingefära tycks kunna påverka uppkomst och tillväxt av tumörer. Forskning på djur har också visat på cancerskyddande effekter. Inga studier finns ännu på människor.

 

3. DIABETES

I Afrika används ingefära traditionellt mot komplikationer vid diabetes. En färsk studie på råttor och möss ger stöd åt den användningen. Man såg en antiinflammatorisk, blodsockersänkande och smärtstillande effekt.

 

4. FETTFÖRBRÄNNING

Ingefära gör att vi känner oss varma. Det kan vara tecken på en ökad ämnesomsättning. Men än saknas forskning som visar om detta verkligen stämmer.

5. FÖRKYLNING

Ingefära används som huskur vid förkylning. Som flera andra heta kryddor stimulerar den salivavsöndringen, vilket kan dämpa hosta och irritation i halsen. En studie visar också att ingefära kan dämpa köldrysningar vid förkylning.

6. HJÄRT-KÄRLSJUKDOM

Djurförsök visar att ingefära har kolesterolsänkande effekt och kan minska uppkomsten av åderförkalkning. Den tycks också kunna minska risken för blodpropp. Ett försök på människor visar att fem gram torkad ingefära (2 tsk) tillsammans med en fet måltid förbättrar blodets proppupplösande förmåga.

7. ILLAMÅENDE

Ingefära kan lindra vid olika typer av illamående. Till de bäst studerade områdena hör graviditetsillamående, där fyra av sex placebokontrollerade studier visar effekt. Ett halvt kryddmått fyra gånger om dagen är en vanlig dosering.
Kan också lindra vid åksjuka och efter operation.

8. MATSMÄLTNINGSBESVÄR

Ingefära innehåller ämnen med kramplösande egenskaper. Det kan vara en förklaring till den traditionella användningen vid matsmältningsbesvär som kan visas genom gaser eller magknip.

Källa: www.kinabutik.se, Tidningen Hälsa

 

Förutom att ingefära är en god krydda i matlagning passar den även bra i juicer, smoothies och i vatten eller te.

GrapeIngefäraMorot

 

Ta hand om dig!
/SandT

Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt