Läsarberättelse – Hur kosten gjorde skillnad

God Tisdag!

Häromdagen fick jag ett mail utav en av våra läsare. Jag tyckte det var så viktigt att få ut så genom hennes samtycke fick det bli ett blogginlägg.
Att det finns åkommor som direkt är kopplade till kosten vet vi men när man får det svart på vitt som här så blir det alltid lättare att ta till sig.

Hej Sofia

Tänkte bara berätta – jag har i 20 års tid haft Hashimotos sjukdom (kronisk inflammation i sköldkörteln och bildar antikroppar). Under alla år har jag haft väldigt höga halter av antikroppar. Jag har gått till samma endokrinolog i 10 år och i måndags var jag på min årliga check. Läkaren sa att ”det är ett glädjande besked men dina antikroppar ligger nu inom normalvärden och de har varit väldigt höga under alla 10 åren som du gått hos mig”. Visst är det supercooolt!

Jag ska fortsätta med samma dos levaxin tills vidare – ska på återbesök i januari och förhoppningsvis kan jag successivt minska medicinering även för detta. Helt otroligt.

Min enda skillnad är att jag helt tagit bort gluten – jag är verkligen benhård på detta och fuskar aldrig. Troligen har jag fått i mig gluten av misstag vid enstaka tillfällen på restaurang eller vid resa men jag frågar alltid.

När det gäller mjölk har jag inte varit lika hård även om jag dragit ner rejält. Vid enstaka tillfällen kan jag äta ost och har även ätit mjölkchoklad nån gång. Jag äter mer vegetariskt (nyårslöftet var att äta helt vegetariskt minst 2 dagar i veckan och det har jag hållt) och när jag köper kött är det alltid svenskt kött. Jag väljer numera alltid ekologiskt när möjligheten finns.

Det känns helt ärligt inte som en stor förändring och har varit relativt lätt. Omgivningen däremot tycker att det verkar jättejobbigt och svårt att sluta med gluten.

/Ewa

Vi tycker det är fantastiskt kul att läsa om era erfarenheter av att ändra kosten och därmed få ett ”friskare” liv. Skicka gärna din egen berättelse till info@sandt.nu

Andelen som har problem med gluten ökar lavinartat. Man har inte hittat orsaken till varför men antaganden som att vetet är så hårt processat och ingår i stort sett alla våra måltider under dagen kan vara några av orsakerna.
En irriterad och skadad tarmslemhinna från ex. gluten kan enligt vissa forskare ge upp mot 300 symtom där just sköldkörtelproblem är ett av dem.
sköldkörtel
Källa: Gluten och Mjölk är källand till moderna sjukdomar, Michael Håkansson

/Sofia SandT 

 

 

 

 

 

Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt