reflektioner om celiaki

Detta inlägg är ett ganska personligt, och för många självklart, inlägg från mig. Något som svischat förbi mig men jag tror att många kommer att känna igen sig. 

 

I början trodde jag att det var okej med en smula hit eller dit
Jag mins tydligt när jag fick diagnosen celiaki för många år sedan. Först blev jag så lycklig att jag ville fira, för med alla mina dåvarande besvär var jag säker på att jag hade en dödlig sjukdom och celiaki kändes så befriande att diagnostiseras med.
Men det tog ändå ett tag innan det sjönk in och innan jag förstod allvaret (trots att jag fått informationen) med att vara 110% konsekvent, hur enormt viktigt det är att inte få i sig en endaste liten smula gluten.

Jag chansade ofta då jag var på restaurang eller bortbjuden
Ännu längre tid tog det för mig att våga ställa krav på restaurang eller vänner då jag var bortbjuden. Och jag tyckte faktiskt inte att det var speciellt kul att gå ut och äta. I dag har alla mina vänner stenkoll och är de mest omtänksamma man kan ha.
På restaurangen bad jag om glutenfritt men fick ofta fel och kunde t ex sitta och plocka bort brödkrutongerna på min Ceasarsallad istället för att förklara att jag blir sjuk om jag får i mig några smulor och att jag faktiskt måste ha en helt glutenfri Ceasarsallad. Istället för att förtydliga och ställa krav så tog jag chansen och många gånger blev jag också riktigt dålig.
I dag inser jag att det är upp till mig att vara tydlig och då jag är det är det allt som oftast inga problem. Jag har också insett att de som bemöter mig med besvärlighet eller är otrevliga, de personerna är de som säkert vill men inte har koll. De vet kanske inte ens vad celiaki är eller att det är skillnad på laktosintolerans och mjölkproteinallergi.
När jag bemöts på det sättet så brukar jag försöka vara extra trevlig och be dem dubbelkolla med köket.

IMG_2327
Bild från dagens lunch på Milles, i Stockholm, för att fira min vän Caroline som fyller år i dag.
På fotot: Lilla Milo, Lina, Mimmi, Caroline, Anna och jag.

Resa med födoämnesallergier
Det här jag skriver om i dag blev extra tydligt efter helgen som spenderades i London. Vi åt ute på olika restauranger och inte en enda gång blev jag bemött med besvär eller osäkerhet. Varenda servitör och servitris hade stenkoll och hade alltid den glutenfria menyn nära till hands (Ja, alla restauranger vi var på hade en särskild glutenfri meny, underbart!). När jag i dag reflekterar och tänker tillbaka på vår förra resa till London så hade jag en helt annan känsla. Förra gången hade vi inte planerat restaurangbesöken och hamnade mest på turisthaken där det nästan bara fanns Fish and chips. Så till nästa resa jag gör ska jag helt klart lägga lite tid på att planera och boka restauranger redan innan vi åker iväg.

IMG_2244
En fantastisk Nicoise sallad med majonäs och örtvinägrett. 

Vill du dela med dig?
Hur har det varit för dig när du varit på resa eller då du inlett ditt glutenfria eller mjölkfria liv?
Dela gärna med dig av din historia med en kommentar här eller via mail, info@sandt.nu, för att inspirera de personer som just nu ska vänja sig vid sin nya livsstil.

Våriga hälsningar från ett soligt Stockholm,
Tessan

Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt