Starta dagen med bra energi

Vi tjatar konstant om hur viktigt det är med antioxidanter, lösliga fibrer, rätt fettkällor, bra proteiner och kolhydrater.
Grunden till ett hälsosamt liv är att hitta balansen i såväl ovan nämnda som i familj, jobb, boende och motion.
Därför delar vi tips på en bra matdag återigen här i bloggen.

Ibland behöver man hjälp på traven och då kan det vara läge att boka en kostrådgivning där man får recept och inspiration till sin lite mer hälsosamma livsstil. Du bokar enkelt via mail info@sandt.nu och här erbjuder vi även online rådgivning skräddarsydd efter dina mål och förväntningar.  

Vi har tidigare bloggat om en hälsosam matdag där du får recept på allt från frukost till sista målet på dagen. Här kommer den igen.

Att tänka på till varje måltid;

Frukost – För tarmfloran är ljummet vatten (ej från kranen) tillsammans med pressad citron en riktig kickstart för tarmen. Viktigt att även kickstarta kroppen med vitaminer och det gör du genom ex chiapudding och smoothie innehållande frukt och bär. Chiafrön eller andra vattenlösliga fibrer är till för att stimulera tarmfloran. Fettkällan här är den goda avocadon på protein och fiberrika knäckebröd.
Kaffe hör ju morgonen/förmiddagen till och den mixar vi gärna med 2 tsk kokosolja. Paleokaffe!

Lunch – Lokalisera en god fettkälla till alla måltider. Titta på tallriken. Snabba, långsamma kolhydrater? Hur mycket snabba? Kan jag minska ner dem och istället öka intaget av långsamma i form av rotfruker, grönsaker etc? Proteinkällan är viktig. Den bygger våra muskler.

Mellanmål – Det målet som är svårast att få i sig men kanske det viktigaste av dem alla! Bananpannkakan- mycket fiberrika – bra för tarmhälsan. En chiapudding av ananas och lime – hur nyttigt och gott som helst. Skiva upp lite grönsaker i stavar och doppa i hummus. Massor med antioxidanter tillsammans med hummusens proteinrika innehåll. Smarriga rawfoodbollar som dessutom ger massa protein och näring.

Middag – Till middag gäller samma sak som vid lunchen. Hur ser fördelningen på tallriken ut? Behöver jag ett större eller mindre mål? Har jag tränat på kvällen? Ja, då är proteinet viktigt. Och som sagt – lokalisera fettkällan. Olja, nötter, avocado etc.

Dessert – Finns det nyttiga desserter? Ja! Men – som med allt som är sötat så triggar vi sockersuget. Minska sockersuget genom att alltid ha vätska och fröer/nötter till hands. Men givetvis måste vi unna oss det som är sött. Choklad är en stor favorit hos de allra flesta och här har vi gjort en helt gudomligt god chokladmousse. Inget raffinerat socker – bara hälsosamt innehåll.
Lakritstryfflar – älskar du lakrits kommer dessa snabbt bli en favorit. Lakrits har flera goda hälsoegenskaper bl.a läkande för tarmen och kan öka förbränningen.
Vaniljpannacotta som är mjölkfri? Självklart! Testa vårt recept.

EnMatDag

Välkommen till ett modernt liv utan onödiga tillsatser, glutenfritt och mjölkfritt och fyllt av energi!
Vi önskar dig en skön dag!
/SandT

Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt