Vad händer i magen om du inte tål gluten?

Det forskas och pratas mycket just nu kring gluten och varför intoleransen mot gluten tycks öka. Jag läser gärna rapporter kring detta ämne och hade önskat att alla rapporter hade pekat åt samma håll. Men som med alla forskningsrapporter lämnas det alltid utrymme för egen tolkning och ofta har rapporterna kryptiska utlåtanden som är svårtolkade.

Hursomhelst så är ämnet omdiskuterat och huruvida det kan ha en negativ inverkan på hälsan. Jag är av den uppfattningen att vi alla bör avstå helt eller åtminstone minska på gluten. Men – har man inga synliga, fysiska problem så varför ska man då avstå det ”riktiga” brödet, bullarna och kakorna?

För mig finns det ett enkelt svar – Jag vill minska risken av att drabbas utav av olika typer av intoleransrelaterade sjukdomar. Dessa kan t.ex vara nedsatt immunförsvar, cancer, ms, reumatism, alzheimers, tarmsjukdomar…
Då jag för 8 år sedan själv blev sjuk och läkarna misstänkte bl.a ms så är mitt vägval gällande bl.a gluten och mjölk självklart. Det har inte bara gjort mitt liv friskare utan också gjort mig medveten och fört mig in i den här intressanta världen.
Att genom ex. kostrådgivning få hjälpa andra ger mig positiv energi och jag VET att vi kan avhjälpa och minska risken för mängder av sjukdomar via kosten.

Om jag inte tål gluten vad händer då i min mage?

Sund tunntarm
På tunntarmens yta finns massor av långa flimmerhår som fångar upp näringsämnena i maten och skickar dem vidare ut i musklerna och hjärnan där de fungerar som bränsle.

Glutenintolerant tunntarm

Slemhinnan i tunntarmen blir irriterad av äggviteämnet gliadin, som finns i gluten. Den börjar förändras så att tarmluddet (tarmvilli) försvinner och tarmväggen blir slät.

Tarmen kan därför inte ta upp näringsämnen ur maten lika bra som tidigare, och det kan bland annat resultera i benskörhet eftersom man inte får nog med D-vitamin.

Äggviteämnet gliadin bildar nya föreningar som stimulerar de vita blodkropparna och försvagar immunförsvaret.

Källa och foto: dansk celiakiförening

Då kan man föreställa sig vad som kan hända i kroppen om man under en längre tid påfrestat tarmen med det som den inte vill ha, ex gluten.  Att ha en slät tarmvägg, utan villi, kan resultera i LGS, leaky gut syndrome (läckt tarm)
Denna faktiskt mycket vanliga förekomst  kommer vi skriva mer om i ett annat inlägg.

Känn efter hur du reagerar när du äter vissa livsmedel som är mer allergena än andra, ex gluten.
Blir du uppstoppad, gasig, dåsig, får ont i kroppen? Testa – det är inte farligt att testa utan gluten en tid för att se vad som händer.
Är man osäker på om man får i sig järn, fibrer och B-vitaminerna kan man alltid kontakta oss så hjälper vi er med det.
Glöm bara inte att dessa ämnen tar du ändå inte upp om din tarm inte vill ha gluten…

Må gott!
/Sofia

Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt