Att vara hälsosam – vad är det?

God Tisdag!

Häromdagen när jag läste ”KostDavids” blogginlägg, som för övrigt ger värdefulla tips på vår sida, fick jag direkt känslan av att det här måste delas och delas en gång till.

David har en förmåga att sätta huvudet på spiken i sina inlägg och med tanke på att han är en av våra främsta näringsfysiologer så vet han med stor sannolikhet vad han talar om.

Generellt kan man säga att det handlar om sunt förnuft men han har vecklat ut påståenden, antaganden och förväxlingar på ett bra sätt.

David belyser påståenden där man säger hälsosamt men allt som oftast menar ”bra för viktminskning”.
Dessa två begrepp har gjort att många har svårt att skilja på hälsoamt å ena sidan och viktförändring å andra sidan.

Jag själv möter ibland kommentarer som ”Jag äter lite mindre till lunch för då kan jag fika något gott i eftermiddag”.
”Jag äter enligt 5:2 och idag åt jag en kanelbulle och drack Cola Light.” Ofta är de nöjda för de är viktstabila eller så tappar de i vikt, precis som de önskar… För visst handlar det i grund och botten om energi in/energi ut när man vill ändra sin vikt.

Men precis som David skriver så kan skillnaden mellan hälsosamt och viktförändring vara enorm.
Om man jämför två personer där båda äter lika mycket kalorier per dag men med olika innehåll så är det intressant att titta på dessa. En person som får i sig dessa kalorier via mat som är processad, sockerrik i form av kakor, tårta, glass, godis etc jämfört med den som äter kaloririka men hälsosamma livsmedel i form av nötter, avocado, mörk choklad etc. är milslångt ifrån varandra gällande hälsoeffekter. De kan vara normalviktiga båda två men självklart löper den som äter processad, sockerrik mat högre risk att drabbas av både hjärt- och kärlsjukdom och en rad andra hälsoproblem.
DSC_4513
Läs vidare i Davids inlägg och reflektera själv över hur du lever, oavsett över-, under- eller normalviktig. Visst är det bra att ha koll på sitt energiintag, men se till att dina källor kommer från hälsosamma sådana oavsett om de är kaloririka eller inte.

Må gott!

/Sofia SandT

Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt