Dagens kostråd och varför!

Puh! Inte fler kostråd tänker säkert många.

Vi är många som är intresserade av kost och hälsa och vill må så bra som möjligt. Intresset för just dessa områden har ökat oerhört på senare år vilket också gjort att det skapats fler diettrender, fler experter och därav motsägelsefulla argumenteringar.

Vi på SandT försöker vara ödmjuka inför alla förändringar som sker i kostvärlden och vet av erfarenhet att det som fungerar på en person behöver absolut inte fungera på någon annan.

Hälsa är något som du skaffar dig, inte något som du får automatiskt. Av alla de klienter som vi mött har syftet varit att må bättre, orka mer, stärka immunförsvaret och eftersom vi är inriktade på gluten- och mjölkfri kost har vi också hjälpt många att bli av med diffusa magproblem, hjälpt till att lägga om kosten till en livsstil utan gluten och mjölk.

Vi förespråkar inga dieter alls utan kanske ska just Du äta mer protein och fett och mindre kolhydrater medan någon annan behöver mer kolhydrater.

Men det finns alltid gemensamma nämnare för en god hälsa och jag tänkte belysa en sådan.

Så dagens kostråd är idag;

Minska på sockret!

I Sverige äter vi mest godis i hela världen, hela 17 kg per person och år.
Att vi som föräldrar erbjuder lördagsgodis och allt som oftast mutar med godis bidrar till att våra barn blir ”sockerberoende”. Alltså är det vårt ansvar att begränsa barnens intag av socker.

Cancer, matsmältningsproblem, hjärtsjukdomar och depression anses vara associerade med högt sockerintag.
Socker orsakar kort och gott obalanser i kroppen. Det man ska se upp med är framförallt det raffinerade sockret som finns i bl.a vitt socker, dextros, glukos, sucros, majssirap och fruktjuicer m.fl. Majssirap är till exempel 8 gånger sötare än socker.

Läs därför innehållsförteckningen noga på vanliga livsmedel i din butik. Du kommer nog bli förvånad när du upptäcker hur mycket som innehåller just majssirap.

* Var mycket restriktiv med allt socker.

* Läs alltid innehållsförteckningen då socker eller substitut för socker ingår i de flesta processade livsmedel

* Allt som slutar med -os är socker!

* Tänk på att alla juicer är mer eller mindre rent socker. Vill du dricka en färskpressad apelsinjuice – pressa den själv!

* Om du äter snabba kolhydrater/socker som ger en sockerreaktion, gör det alltid tillsammans med rikligt med protein och fett, som till exempel äggula, nötter, avokado…

* Ett alternativ till socker är naturliga produkter såsom agavesirap, honung, stevia. Men var restriktiv med intag av allt som kan trigga sötsuget.

I vår shop finns dessa alternativ till det vita sockret!
Du hittar dem här;

 

 

 

Kokossocker goodtradestevia vitVildblomshonung agavesirap-350x350

Må gott!
Och glömt inte att skicka in frågor till oss denna veckan.
Se gårdagens blogginlägg.

/Sofia
SandT

 

Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt