Debatten om vin

I dagarna har vi läst om alla bekämpningsmedel som finns i de flesta vinsorter vi dricker. Här kan du läsa mer om vilka viner du bör undvika.
Det finns alltid en valmöjlighet och ett av dem är att sluta dricka vin, ett annat är att välja ett ekologiskt vin där bekämpningsmedel inte får användas.

För några veckor sedan var jag och besökte vingården Terreno i Toscana. Terreno ägs av Svenska familjen Ruhne.
Mats Ruhne guidade oss runt på gården, pratade om vinrankorna som om de har en själ och hur viktigt det är att jobba med naturen och inte mot den. Jag förstår mer efter besöket hos Terreno att det är mer kostsamt och kräver en större mänsklig arbetsinsats att driva en ekologisk vingård än en vingård där stora maskiner används för att skörda vindruvorna och där man också får med löv, insekter, mögliga druvor och allt detta med bekämpningsmedel.

På Terrenos hemsida skriver de exempelvis såhär:
Vår uppgift på Terreno är att åstadkomma ett riktigt Toscana-vin, ett traditionellt Chianti Classico framställt av de klassiska Chianti-druvorna utan konstbevattning så att smaken bestäms av vad jorden lämnar och inte vad vi lämnar på jorden. Litet skördeuttag per planta, noggrann gallring, odling i samklang med naturen och undvikande av kemikalier kräver större arbetsinsats och ger mindre volymer. 

Vad vi vill säga med detta inlägg är att, försök att i största möjliga mån alltid välja ekologiska och bra råvaror. Det du stoppar i munnen påverkar din hälsa!

/SandT Tessan

Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt