En gluten- och mjölkfri matdag!

Just nu annonserar vi på dinallergi.se och där har vi även fått förmånen att få presentera en hel dag utan gluten och mjölk. Frukost, mellanmål, lunch, middag och dessert.

Låt dig inspireras av dessa smakfulla recept. De flesta mycket enkla men framförallt laddade med antioxidanter, protein, bra fetter etc.

Att tänka på till varje måltid;

Frukost – För tarmfloran är ljummet vatten (ej från kranen) tillsammans med pressad citron en riktig kickstart för tarmen. Viktigt att även kickstarta kroppen med vitaminer och det gör du genom ex chiapudding och smoothie innehållande frukt och bär. Chiafrön eller andra vattenlösliga fibrer är till för att stimulera tarmfloran. Fettkällan här är den goda avocadon på protein och fiberrika knäckebröd.
Kaffe hör ju morgonen/förmiddagen till och den mixar vi gärna med 2 tsk kokosolja. Paleokaffe!

Lunch – Lokalisera en god fettkälla till alla måltider. Titta på tallriken. Snabba, långsamma kolhydrater? Hur mycket snabba? Kan jag minska ner dem och istället öka intaget av långsamma i form av rotfruker, grönsaker etc? Proteinkällan är viktig. Den bygger våra muskler.

Mellanmål – Det målet som är svårast att få i sig men kanske det viktigaste av dem alla! Bananpannkakan- mycket fiberrika – bra för tarmhälsan. En chiapudding av ananas och lime – hur nyttigt och gott som helst. Skiva upp lite grönsaker i stavar och doppa i hummus. Massor med antioxidanter tillsammans med hummusens proteinrika innehåll. Smarriga rawfoodbollar som dessutom ger massa protein och näring.

Middag – Till middag gäller samma sak som vid lunchen. Hur ser fördelningen på tallriken ut? Behöver jag ett större eller mindre mål? Har jag tränat på kvällen? Ja, då är proteinet viktigt. Och som sagt – lokalisera fettkällan. Olja, nötter, avocado etc.

Dessert – Finns det nyttiga desserter? Ja! Men – som med allt som är sötat så triggar vi sockersuget. Minska sockersuget genom att alltid ha vätska och fröer/nötter till hands. Men givetvis måste vi unna oss det som är sött. Choklad är en stor favorit hos de allra flesta och här har vi gjort en helt gudomligt god chokladmousse. Inget raffinerat socker – bara hälsosamt innehåll.
Lakritstryfflar – älskar du lakrits kommer dessa snabbt bli en favorit. Lakrits har flera goda hälsoegenskaper bl.a läkande för tarmen och kan öka förbränningen.
Vaniljpannacotta som är mjölkfri? Självklart! Testa vårt recept.

Att leva utan gluten och mjölk ska både vara enkelt och inspirerande. Hoppas denna matdag gav dig bra med inspiration?

Må gott!

/SandT

EnMatDag

Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt