Jag kom i kontakt med Eva genom min vän, Birgitta, som jobbar som PT på Tylösand Hotel, Halmstad. Birgitta har tränat och gett Eva kostråd vilket resulterat i fantastiska resultat. Tillsammans har SandT och Birgitta samma ”kostfilosofi” så när Birgitta berättade om Evas resa haffade jag henne direkt och fick möjlighet att göra en intervju med henne.
Läs om Evas inspirerande histora!

/Sofia

Berätta lite om dig själv.

Jag heter Eva Ahlkvist, är 58 år och bor i Halmstad. Jag har levt större delen av mitt liv i Stockholm men upptäckte Halmstad för många år sedan då min son jobbade här en tid. Först köpte min man och jag ett sommarhus, men sedan 2007 har vi vår fasta bostad i vackra Frösakull. Nu ser vi fram emot besök av våra underbara barnbarn och vänner, så vi kan bjuda på alla lokala läckerheter och inte minst njuta av ljumma sommarkvällar i trädgården.Jag har en gedigen bakgrund inom försäljning och marknadsföring både på internationell och nationell nivå.
Efter att ha börjat min yrkeskarriär som fotomodell jobbade jag i tio år inom Philip Morris koncernen med just marknadsföring. Det var inte lätt att leva ett sunt liv i Formel 1 kretsar med alla evenemang och event! När jag tog steget in i förlagsvärlden för 20 år sedan blev det färre utlandsresor men fortfarande mycket resande. Då är det svårt att ha en strategi för bra kosthållning.

 
Vad jobbar du med?

För ett och ett halvt år sedan startade min man och jag ett bokförlag.  Jag arbetade på Bra Böcker i Malmö som sälj- och marknadsansvarig under många år. När Bra Böcker beslutade att avveckla sin skönlitterära utgivning var det dags att gå vidare och förverkliga en gammal dröm. Det är verkligen en utmaning att starta eget när man fyllt 55 och dessutom tillsammans med sin man! Det är en helt ny värld att driva sitt eget förlag men otroligt spännande.

Vi har redan släppt ca 20 titlar. Vi ger ut svenska och internationella roman-, thriller- och barnboksförfattare och i höst släpper vi boken Hälsofällan – en rykande het bok om vår moderna mat. Där tar vi upp mycket om hur den moderna maten påverkar våra kroppar och hälsa. Flera kapitel ägnas åt gluten- och mjölkintolerans

 

Familj?

Jag har man, son och två ljuvliga barnbarn.

 

Hur länge har du ätit gluten och mjölkfritt?

Sedan maj 2013. Av min man hade jag fått i födelsedagspresent lektioner hos den personlige tränaren Birgitta Juvonen på Hotell Tylösand. Hon fick mig att inse att jag måste förändra mina matvanor. Birgitta har varit ett ovärderligt stöd under hela året.

Redan för tio år sedan fick jag problem med sköldkörteln vilket i sin tur orsakade högt blodtryck, hjärtflimmer och viktuppgång. Jag startade dagen med filmjölk och gott bröd. Under dagen drack jag mängder av mjölk som jag alltid älskat. Jag är uppvuxen på Gotland, granne med en bondgård där vi hämtade vår goda opastöriserade mjölk.

 

Varför äter du gluten och mjölkfritt?

Därför att jag mår så mycket bättre. Det har resulterat i att jag har fått sluta med blodtryckssänkande mediciner, mitt hjärta mår bra och jag har inga som helst problem med sköldkörteln. Och som plus i kanten har jag gått ner 14 kilo sedan i maj förra året.

 

Hur var det för dig att göra en så stor omställning av kosten?

Inte så svårt som jag trodde det skulle bli. Jag gillar utmaningar och bestämde mig helt enkelt för att klara av omställningen. Och jag njuter verkligen av allt det goda jag kan äta.

Jag har upptäckt bageriet Friends of Adam (i Stockholm och på nätet) som gör fantastiskt gluten- och mjölkfritt bröd.

Jag trodde aldrig att jag skulle kunna äta formbröd igen men med deras produkter i frysen blir det t.om en gluten- och mjölkfri muffins när det är kalas.


Vad är det svåraste med din livsstil?

I mitt arbete måste jag resa en hel del, då är det svårt att alltid hitta gluten- och mjölkfri kost. Någon enstaka gång händer det att jag av misstag äter bröd med gluten och mat tillagad med grädde eller mjölk, men då mår jag inte bra!

 

 

Har det påverkat din omgivning och i så fall hur?

Inte nämnvärt. Min familj och jag äter i stort sett samma mat, så där har vi inga problem. Om någon frågar mig så tipsar jag gärna men jag tycker att det är tråkigt med pekpinnar

 


Var hittar du information och inspiration kring gluten- och mjölkfri kost? 

Jag har fått mycket information av min personliga tränare och coach Birgitta. Det finns massor av bra recept och tips på nätet, dessutom finns det numera inspirerande böcker i ämnet. Sandt.nu är en mycket bra inspirationskälla. Friends of Adams säljer en mycket bra bok om hur man bakar sitt eget glutenfria bröd.

 

Märkte du någon förändring då du slutade med mjölk och gluten?

Ja, nästan omedelbart. Jag har mer energi,  orkar mer och känner mig allmänt frisk och sund.

 

Vilka är dina bästa tips för café och restaurangbesök?

Jag frågar alltid efter ett gluten- och mjölkfritt alternativ. De allra flesta caféer och restauranger är idag medvetna om problemet och kan oftast komma med förslag.

Det finns glutenfria kakor och på restaurangerna kommer de ofta med förslag på en annan sås eller en annan rätt. Vi lämnar restaurangen om de inte kan erbjuda ett  gluten- och mjölkfritt  alternativ.

 

 

Är det något i din vardag som du saknar sedan du lade om din livsstil?

Nej egentligen inte men ibland kommer suget efter Cheddarost och pannkakor. Då byter jag mjölet mot ägg och bananer – det blir jättegott!

 

Vilka är dina tre bästa tips till någon som vill ändra sin livsstil?

1. Bestäm dig och ge det lite tid.

2. Kontrollera vad du stoppar i dig – tänk bort mjöl, socker och mjölk. Läs noga på förpackningar – där det finns konstigheter som skummjölkspulver i majonnäs!

3. Lita på din kropps signaler. Alla kroppsliga signaler som svullen mage, känsla av tyngd i kroppen och allt som gör att du mår dåligt är tecken på att det kanske är något som är fel i din kosthållning och livsstil.

 

Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt