Rebecca Byron Lohk

Rebecca är mamma till Matteo som har svår allergi. Hans allergivärden är onormalt höga och hans allergichocker är förenade med livsfara. Familjen går aldrig någonstans utan Matteos ryggsäck som är försedd med adrenalinsprutor och diverse allergimediciner. Det är familjens vardag och livsstil. Min yngsta dotter går på samma förskola som Matteo gick på men det var inte förrän vi möttes på stranden vid våra lantställen i Sörmland som vi började umgås. Rebecca är min stöttepelare och trygghet när Vera får problem med hennes allergier, hon är lugn, trygg och positiv. Jag är väldigt glad över att våra vägar mötts! /Tessan

 

……………  ………………………………………………………………………………………………….
Berätta lite om dig själv.
Jag är en kreativ och aktiv person. För några år sedan startade jag eget och driver i dag två olika bolag. Jag bor i Stockholm och min fritid spenderar jag helst med min man och våra tre barn, gärna på vårt torp i Sörmland. Jag tränar gärna flera gånger i veckan, både styrka och kondition och skriver, när tid finns, barnberättelser.

 

Vad jobbar du med?
Som chefs- och specialistrekryterare inom framförallt förändringsledning på företaget Byron Bandstigen Executive Search, agerar även organisations/rådgivandekonsult vid införande av Leanprogram. Samt en av grundarna och aktiv inom www.kalasdags.se, en samlingssajt för allt inom barnkalas.

 

Har du familj?
Jag lever ihop med min man och våra tre barn, 5,5, 12,5 och 14 år gamla.

 

Hur länge har du ätit gluten och mjölkfritt?
Jag åt helt gluten, mjölk och äggfritt under tiden jag ammade vår yngste son som då var allergisk mot allt det. Det var en svår men lärorik tid. Sedan måste jag medge att då jag själv inte är allergiker återgick till att äta allt det, men insåg även att jag inte mår helt bra av för mycket gluten och har därför dragit ner på det rejält. Även vår mellanson mår bra av mindre gluten har vi märkt. Så vi har säkert en överkänslighet.

 

Hur ser er familjs allergibild ut?
Vår yngste son föddes med ganska svåra eksem. Vi bodde då utomlands i Schweiz invid alperna och man trodde där att eksemen berodde på den torra luften. Men vi tyckte att något inte stämde med hans hud och välmående. Att det var märkligt att man kunde födas med eksem. Jag ammade heltid, tog bort mjölk för att testa och tyckte nog att det blev lite bättre men långt ifrån bra. Varje gång vi smörjde in honom såg vi att det sved rejält. Det var hopplöst svårt och hjälrtskärande, vi visste inte vad vi skulle göra. Vad det berodde på. Först när vi flyttade hem till Sverige och Matteo var 5 månader och fick sin första smakportion fick vi med hjärtat i halsgropen ringa ambulans. Han kunde inte andas och han hade inte satt i halsen. Han var helt uppsvullen i ansiktet. Det visade sig att Matteo var allergisk mot ägg, mjölk, vete och havre. Och att han reagerade anafylastiskt på ägg och mjölkprotein. Vid 5 års ålder ändrades hans allergibild, mjölk växte helt bort vid 5 år, vete och havre vid 4 år och ägg bestod. Men så fick han rykta en häst en dag och fick en akut allergichock och kort därefter fick han allergi mot hasselnöt, igen en akut allergichock. I dag är han allergisk mot hasselnöt och häst och reagerar anafylastiskt på det. Ägg växte nyligen bort. Men häst och hasselnöt kommer antagligen bestå livet ut.

 

Vad är det enklaste med er livsstil?
Jag har förmånen att vara positiv och nyfiken och kanske även påhittig. Vi har normaliserat Matteo’s allergibild hemma och inför honom, det är högst allvarligt men även en vardag, vi har t-ex infört saker som ”bordscheck” vid varje måltid, för att Matteo ska veta vad han kan och inte kan äta, så han och alla ska känna sig trygga varje måltid.

 

Vad är det svåraste med din livsstil?
Att folk är oinformerade kring allergier och hur allvarliga de är för många, och allergier ökar ju tyvärr istället för att minska. I dag har 2 barn i varje klass någon födoämnesallergi i Sverige. Även astma ökar. Och vi vet väldigt lite om det. Det finns ett oerhört stort informationsbehov. Jag och min man och även våra äldre barn, har vi märkt, informerar hela tiden folk runt om oss kring hur Matteo t-ex kan reagera om någon sitter med hästkläder på sig på bussen, det är livsfara för honom. Vi får ofta förhöra och försäkra oss. Men även det blir vardag.

 

Vilka är dina bästa tips vid resor både i Sverige och utomlands?
Våga vara krånglig. Alltid, alltid det säkra före det osäkra. Om man t-ex undrar om chokladglassen Matteo vill ha, som de vet inte har hasselnöt i sig, kanske haft glasskopan som varit i hasselnötsglassen i sig, köper man istället en isglass någon annanstans. Kulglass i all ära men en allergichock vill man inte ha. Enkelt egentligen och helt fantastiskt hur vår son och alla allergibarn anpassar sig och också själva beslutar att vi kör den säkra vägen. Det blir helst och bäst med en pinnglass. Det blir inga tårar, bara ett aha ja men då vill jag inte ha den glassen.

 

Vilka är dina bästa tips att tänka på vid ett restaurang eller café besök?
Man bara måste tydligt informera om allergier, dess allvar och saker restaurangen själva inte tänker på, som exemplet om glasskopan ovan. Och dubbelkolla, jag trippelkollar oftast. Säger att – du kanske tycker att jag är skitjobbig nu, men eftersom min son reagerar med andnöd på någon minut så vill jag bara försäkra mig om att denna choklad har ni tydligt läst innehållet på och att den inte innehåller hasselnötter.

 

Märkte du någon förändring då du slutade med mjölk och gluten?
Piggare, smalare och aldrig någon uppblåst mage.

 

Har det påverkat din omgivning och i så fall hur?
Vår närmaste familj har fått en ny ödmjukhet, inte minst inspirerande av lille Matteo som trots sin låga ålder alltid själv frågar den som lagat maten vad den innehåller. Otroligt tycker många men väldigt logiskt såklart. Kroppsminnen är starka. 

 

Var hittar du information och inspiration om kost som passat Matteo’s allergier?
Hela nätet vimlar av sidor och bloggar. Från början var det mycket GI. Jag tyckte mjölk var otroligt lätt att ersätta med annat, ägg svårare men går, även vete, men de tre tillsammans fick man ibland vara väldigt kreativ kring för att det inte skulle bli ensidigt  Man kom ur sina gamla vardagsrätter, om man ska se det positivt.

 

Är det något i din vardag som du saknar sedan ni var tvungna att lägga om er livsstil?
Jag saknade ost. Men Matteo har ju aldrig ätit det och vi såg till att han fick mycket bättre kost än många andra, i alla fall våra andra två barn när de var yngre, det blev salami, avokado, alltid hemlagat och han fick smaka starka kryddor mm. Vi ser inte att han fick en ”fattig mat” så att säga. Snarare tvärtom. Men det var en utmaning. Han älskar curry och fick det redan som ettåring.

 

Vilka är dina tre bästa tips till någon som vill ändra sin livsstil?

1. I vårt fall handlade det om att vi var tvungna. Men var noggrann, håll det enkelt. Tänk nytt och inspireras av bloggar, receptböcker, hyllorna i affären osv.

2. Krydda och om inte alla i familjen lägger om sin kost, märk t-ex kastruller med gummisnodd eller så, så att man verkligen vet att det är denna som är mjölkfri ex.

3. Vi gick till en dietist flera gånger för att få upp ögonen för nya livsmedel och hur man kan äta riktigt bra bara man tänker till. Så mitt sista tips är att ta hjälp av dietist
eller kostrådgivarna på SandT.

 

 

Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt