genialiskt tyckte min 5 åring

Min treåriga dotter har både mjölkproteinallergi och glutenallergi.
Från början var det mjölkproteinet som var det jobbigaste och hennes symptom är förstoppning (så illa att lavemang eller spolning av tarm var ett måste), kräkningar, nedsatt immunförsvar, astma och sömnsvårigheter. Det ena ger det andra på något sätt.

Allmänt om mjölkproteinallergi:
När någon med mjölkproteinallergiker (allt som kommer från kossans spenor) får i sig mjökprodukter reagerar kroppens immunsystem mot proteinerna (äggviteämnena) i mjölken. Reaktionen kan komma omedelbart efter man har fått i sig mjölkproteinet men den kan även dröja i flera dagar beroende på vilka symptom man får. Vissa kan reagera på ytterst små mängder medan andra får symptom först när de varit utsatta för mjölk i flera dagar. De flesta mjölkproteinallergiker växer ifrån sina besvär och kan börja äta mjölkprodukter i skolåldern. Idag vet man också att man kan ha besvär från komjölk utan att ha en uttalad allergi. Vissa studier påvisar också en koppling mellan en rad sjukdomar och mjölk, ex autoimmuna reaktioner.

Symptom vid mjölkproteinallergi kan vara olika och symptomen kan visa sig i hela kroppen. Ett eller flera symptom kan komma samtidigt och med olika intensitet. Det gör att den allergiska reaktionen kan skilja sig mycket åt från person till person. Vid mycket svår mjölkproteinallergi kan man reagera så starkt att man får en allergisk (anafylaktisk) chock och behöver läkarvård omedelbart.

Symptom kan vara:
Eksem, hudrodnad, klåda, nässelutslag och svullnad.
Diarré, förstoppning, kolik, kräkning, magont, blod i avföringen och svårt att ta upp näring.
Astma, hosta och snuva. Det råder olika åsikter om mjölkallergi kan ge inflammation i mellanörat eller inte men en Dansk studie visar på detta.
Allmän irritation, gråt, huvudvärk, håglöshet, oro, rastlöshet, slöhet och överaktivitet.
Man ser också kopplingar mellan problem med urinvägsinfektioner och öroninflammationer till mjölkproteinallergin.  

 

För ca. 1 1/2 år sedan började vi ge vår dotter probiotika, vitaminer och omega-3 varje dag. Vi blev mycket tuffare med att kolla innehållsförteckningen på de produkter som också kunde innehålla gluten och läkaren sjukskrev oss från förskolan i 4 hela månader, från februari till sommarlovet. Det var vad som behövdes för att hennes lilla kropp skulle komma i balans och återhämta sig från sitt nästan ickebefintliga immunförsvar. För under 1 års tid hade hon inte haft mer än två sammanhängande dagar utan feber, hon var ofta förstoppad och hade det jobbigt och tufft med sin andning – gissa om vi sov bra under den perioden? Det går inte att beskriva den oro man känner som förälder när ens barn mår dåligt och inte heller den lycka vi nu känner då vi är trygga i att vi hittat en balans som underlättar för hela vår familj.

I dag ger vi henne probiotika tillsammans med en sked honung, såhär:

ca. 1/2 tsk honung, gärna ekologisk och så mörk som möjligt då den blir mer antioxidantrik, på en matsked.

Dela på kapseln och töm ut innehållet på skeden med honung.

Blanda väl tills det inte är några klumpar.

Nyttigare godis går nog inte att få tag på 😉

Responsen på denna kombon från min 5 åring blev ”-Du är ett geni mamma!” – Gulligt!

Probiotika och honung hittar du såklart på shopen hos oss och du kan klicka hem probiotika här och honung här.
På beskrivningen under Probioplex står det att man skall vara aktsam då Probioplex kan innehålla spår av mjölkprotein, det är inget vi haft problem med i vår familj men var aktsam om du har mycket svår mjölkproteinallergi.

Hoppas du har en fin dag och att jag kanske underlättat för någon förälder med barn som vägrar eller inte klarar att svälja en kapsel.
/Tessan

Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt