Gluten gör fler sjuka – i dagens DN.se

DN.se skriver om att gluten gör fler sjuka, att sjukdomen dyker upp allt senare i livet. Ingen vet varför och sjukvården klarar inte av omställningen.
Min egen erfarenhet är att sjukvården har lite kunskap och inblick i kostrelaterade sjukdomar och att det vore intressant att lägga mer krut på forskningen kring detta välfärdsproblem.

Är vi skapta för att äta glutenbaserad kost flera gånger dagligen? På stenåldern åt ingen gluten och man vet att folket inte heller led av dagens ”moderna folksjukdomar”. Våra celler kanske helt enkelt inte kan hantera all processad mat med både extra tillsatt gluten och mjölkprodukter i form av skummjölkspulver, kasein, vassle osv. Att hålla sig till en ren kost och välja hela och oprocessade råvaror borde ta bort mycket av våra problem med kostrelaterade sjukdomar.

Symptomen kan vara så mycket mer än det som DN.se skriver och ofta får man prova sig fram själv, det kan ta lång tid innan man får hjälp av läkare vilket leder till att många (som inte accepterar att gå runt och må dåligt) blir sina egna forskare. Fel eller rätt? Hur som helst så kan det inte vara fel att äta oprocessad och ren mat. Att hålla sig till kost utan tillsatser och utan gluten är bara hälsosamt. Dessvärre kan och är symptomen ofta fler och kan också vara diffusa och svåra att koppla till just kosten. Några av de sjukdomar man ser ett samband med är ledsjukdomar, diabetes typ 2, psoriasis, MS, eksem mfl.

Förra veckan fick min dotter, 3 år, helt plötsligt svåra magsmärtor, hon har både mjölkproteinallergi och gluten vilket gör oss extra uppmärksamma då hon inte mår bra i magen. Vi åkte in till vårdcentralen där vi blev remmiterade till Astrid Lindgrens barnakut (ALV) där de inte kunde konstatera vad som orsakat magsmärtorna som kom och försvann på mindre än ett dygn. Morgonen efter att vi kommit in på ALV hade jag ett samtal med en ung, kvinnlig läkare. Vi pratade om min dotters allergier och då jag berättade att blodproverna inte visade att hon har Glutenallergi så tyckte läkaren att det var konstigt, hon hade aldrig hört att ett blodprov kan vara missvisande tidigare och tyckte inte att man skall plocka bort gluten om man inte fått en diagnos (min dotters allergiläkare har en helt annan syn på saken) då jag frågade varför fick jag till svar ”-det är ju så svårt och bökigt att plocka bort gluten ur kosten.” För mig som mamma är det mycket svårare att se mitt barn sjuk, ha problem med sömn, dålig aptit, lågt immunförsvar, förkylningsastma, återkommande infektioner, att vara orolig, att vabba i tid och otid och att se henne grå och glåmig.  Allt detta led min dotter av innan vi valde att plocka bort gluten och komjölk helt och hållet. Idag händer det att hon av misstag får i sig gluten och/eller mjölk och blir då väldigt sjuk.
Jag blir upprörd och vill förändra synen hos de läkare som tycker samma som den unga kvinnliga läkare vi träffade på ALV.

Nu håller vi tummarna att fler läkare skall få upp ögonen och att de nya forskningsrapporterna från Umeå’s universitet och flera andra universitet skall vara till hjälp i behandlingar hos nedsatta och sjuka personer.

Det är därför vi finns till. Vi är här för att hjälpa de som inte fått hjälp eller som vill ha mer kunskap kring ett liv utan gluten och mjölk.

Artikeln kan du läsa här

/SandT Tessan

 

Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt