– Jag äter glutenfritt och därmed värnar jag om min hälsa.
Är detta ett påstående och konstaterande eller bör man sätta ett ? efter?
Många plockar idag bort gluten i tron om att förbättra sin hälsa och därmed slippa ”klistret” som kan ställa till det i kroppen och förstöra tarmslemhinnan. Ett flertal sjukdomar kopplas ihop med känslighet för gluten. Främst de autoimmuna sjukdomarna då man har sett att många av dessa har genomsläpplighet i tarmen, dvs en skadad tarm.
Idag är vi några % av befolkningen som lider av sjukdomen celiaki, ca 2-3%, man tror visserligen att mörkertalet är stort. En betydligt större andel (kanske ända upp till 30%?) har NCGS (non celiac gluten sensitivity) och dessa blir inte jättesjuka om de får i sig en smula men bör undvika gluten helt. Sen har vi den delen av befolkningen som kan äta gluten i små mängder utan att bli sjuka, men reagerar när mängden blir för stor. Den fjärde gruppen är de som verkar tåla gluten obegränsat.
David Jonsson som är näringsfysiolog skriver ett bra inlägg kring detta. Läs mer här.
Glutenfritt behöver inte betyda att man lever hälsosamt, nedan hittar du två exempel på hur en matdag kan se ut.
Att plocka bort gluten innebär att du inte kan äta pasta, bröd, bakverk etc. innehållande korn,vete och råg. Ibland även havre om den inte är ”ren”.
Vi tänkte belysa två ytterligheter av att äta glutenfritt, för att ni ska se skillnaden.
1. Glutenfritt ala Svensson-kost
Då kan en dag se ut så här;
Frukost
Glutenfritt bröd från frysdisken med pålägg alt. marmelad
Någon form av yoghurt med glutenfri müsli
Lunch
Glutenfri majspasta med köttfärssås
Sallad och en glutenfri macka/knäckebröd
Mellanmål
Glutenfri bulle från frysdisken eller kex/kakor från den glutenfria hyllan.
Middag/Kvällsmåltid
Hamburgare med glutenfritt färdigt bröd från frysdisken
————————————————————————————
2. Glutenfritt på ett hälsosamt sätt
Frukost
Då väljer du ex. chiapudding gjort på chiafrön och någon form av nötmjölk.
Tillbehör – bär, fröer och nötter
1/2 avocado och ett kokt ägg
Nypressad grönsaksjuice
Lunch
Rotfrukter i ugn tillsammans med en fisksort. Hemmagjord aioli.
+ Sallad
Mellanmål
Rawfood-bollar, fröknäcke, avokado, grapefrukt
Middag
Vegetarisk linsgryta med grönsaker
———————————————————————————
I första alternativet får du i dig dolda sockerfällor i stort sett hela dagen.
De glutenfria alternativen innehåller dessutom en mängd stärkelse.
I andra alternativet har vi ren, oprocessad mat, utan dolda sockerfällor.
Men vi brukar säga att en mix av dessa är helt ok.
Tänk alternativ två men med ”inslag” av alt.1;)
Självklart måste man kunna göra avstickare och någon gång få i sig både socker och färdiga, glutenfria produkter från frysdisken.
Tänk 80% hälsosamt och att du då kan unna dig eller ”fuska” med din hälsosamma livsstil upp till 20%.
Vad passar dig? Och vad klarar din kropp av? Se maten lite som medicin så blir det samtidigt mycket lättare att äta den hälsosamma chia-puddingen, trots att det är många som tycker den smakar speciellt. Men det gör ju mig och min kropp gott.
”Let your food be your medicine and your medicine be your food”
-Hippocrates
Ha en fin måndag och start på veckan!
/SandT