Glutenintolerans vanligast i sverige – artikel i DN

Läser artikeln om glutenintolerans på dn.se och blir såklart glad över att man upplyser om detta omdebatterade problem men också lite fundersam över huruvida gluten kan vara bra för någon. Indirekt tolkar vi den forskningsrapport som artikeln hänvisar till, som att alla bör vara försiktiga med gluten.

Det är upprörande att läsa att man ökat mängden vetemjöl i både välling och gröt till barn. Visste ni att man inte ger gröt och välling i speciellt många länder världen över? I de flesta länder äter barn frukost, lunch och middag precis som vi vuxna gör.
Idag är vi båda glada att vi tvingats välja bort eller själva valt bort välling och gröt till våra små.
Lilly, Sofias dotter, hade en rad öroninflammationer för ett år sedan när hon var runt halvåret. Jag hade då börjat introducera gröt till henne, för det är ju smidigt… 3 öroninflammationer på raken under hela våren fick mig att tänka till. Bort med välling och gröt och sen dess har hon endast haft små, lätta förkylningar. Vi ger istället lite ljummen havremjölk med en skvätt olivolja i.
Idag finns det kopplingar till inflammationer i örat och mjölk/mjöl.

Varför har man modifierat vetet på senare år och tillsatt mer gluten?
Jo, för att degen ska jäsa bättre, snabbare och för att den blir enklare att arbeta med. Hållbarheten ökar också i samband med mer gluten. Idag finns 10 gånger mer gluten i vete, jämfört med den mängd som fanns för 50 år sedan. Våra kroppar har inte möjlighet att spjälka den mängden gluten och därför är vi många många som reagerar med olika symtom. Det finns en rad forskningsrapporter på vad gluten kan ställa till med. Maila på info@sandt.nu om ni är intresserade.

Gluten = Glue = Klister…

I dag forskar man även i huruvida gluten påverkar andra sjukdomar såsom exempelvis diabetes, ledsjukdomar, cancer osv.
Jag är fullt övertygad och med den informationen vi sitter på att en oupptäckt glutenintolerans kan ge allvarliga följder likt ovanstående sjukdomar. Så om du misstänker att du har en påverkan i kroppen som känns diffus och kan vara kopplad till glutenintolerans, undvik gluten ett par veckor och känn efter eller sök läkare för provtagning. Men kom ihåg att ett blodprov inte alltid är tillräckligt. Be om biopsi/gastroskopi.

Läs artikeln från dn.se här!

/SandT

Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt