I Sverige har den officiella statistiken över glutenintoleranta länge angett att andelen ligger på runt 1 procent av befolkningen.
Eftersom diagnostiken  av glutenintolerans fram tills helt nyligen (och till viss del fortfarande) har haft stora brister är det inte otroligt att siffrorna egentligen är högre. Nya uppskattningar visar också mycket riktigt att andelen glutenintoleranta troligen snarare ligger uppåt 2,5% eller kanske ännu högre.
En svårighet är att inte alla glutenintoleranta får de klassiska symtomen med mag-tarmproblem och kanske därför aldrig utreds.

Glutenintolerans kan också ge symtom som migrän, hudbesvär och diffusa symtom som ibland kan härledas till olika näringsbrister.
I och med att ungefär 30 procent av befolkningen har den genuppsättning som krävs för att kunna utveckla glutenintolerans så finns i alla fall teoretiskt möjligheten att betydligt fler än man känner till kan vara drabbade (observera att dessa gener inte automatiskt innebär att man blir glutenintolerant, de är bara en förutsättning för att kunna utveckla det). Det har på senare tid blivit populärt att även som icke glutenintolerant undvika gluten i kosten. Anledningarna till det kan vara flera. Bland annat finns det teorier om att gluten kan öka risken för olika autoimmuna tillstånd men här är forskningsläget väldigt osäkert och troligt är att det främst innebär att man som glutenintolerant skulle kunna ha en viss ökad risk. Många som lider av olika andra magproblem får positiva effekter av en kost utan gluten trots att de inte verkar vara glutenintoleranta. Varför detta sker vet man inte men en tänkbar anledning är att det är något annat protein än gluten i vete och andra sädesslag som dessa personer reagerar mot.

Dessutom finns det flera andra fördelar med en kost fri från gluten, det återkommer jag till i nästa veckas tips.

/David

Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt