Vi på SandT kom i kontakt med Gunnila när vi inledde ett samarbete med dottern Madeleine Blomberg. Gunnila har inspirerat oss mycket genom hennes lättförståeliga bok ”Vad vi ska äta och varför”. En bok som bör finnas i varje hem och som även kan användas som ett uppslagsverk då den innehåller 10 väl utvalda kostråd för ett hälsosamt liv. Du hittar boken hos oss, www.shop.sandt.nu

Inspireras av denna intressanta intervju med Gunnila kring livet utan gluten och mjölk.

/SandT

Berätta lite om dig själv.
Jag är 60 år gammal. Har alltid haft ett genuint intresse för hälsa och träning, är utbildad friskvårdskonsulent, beteendevetare och hälsocoach. Min träning har genom åren mest bestått av jogging, aerobics och yoga.
Vad jobbar du med?
Familjen äger och driver företaget Eleiko Sport som tillverkar styrketräningsutrustning samt är distributör för andra varumärken inom gym och fitness. En del av verksamheten består också av utbildning inom styrketräning. Själv var jag under flera år ansvarig för en verksamhet gällande utbildningar skapade av Paul Chek på CHEK Institute i San Diego. Av Paul Chek blev jag inspirerad och tog till mig och började leva efter hans filosofi vad gäller träning men framför allt avseende kosten. Detta har varit betydelsefullt för min egen, och även min  familjs hälsa!

Har du familj?
Jag har man, 4 vuxna barn och 2 små barnbarn.

Varför undviker du gluten och mjölk?
Jag har alltid haft problem med magen, förstoppning och kramper, men aldrig haft en aning om att detta kunde bero på gluten och mjölk. Men det gjorde det, och det var en revolution i mitt liv att upptäcka det.

Har du alltid tänkt på vad du äter eller finns det en bakgrund till det?
Jag har alltid varit mer eller mindre angelägen om att äta nyttigt, men inte alls på samma sätt som jag är idag. Idag har jag en helt annan insikt om vilken betydelse maten har för vårt välbefinnande. Kosten är det allra viktigaste. Jag är oerhört angelägen om att endast köpa ekologiskt, se till att köttet jag äter kommer djur som gått ute och betat och inte fått soja, antibiotika eller liknande samt att jag endast använder kroppsprodukter utan kemikalier.

Märkte du någon förändring kroppsligt eller mentalt när du la om din livsstil?
Väldigt stor förändring i mitt välmående, direkt jag slutade med bl a gluten och mjölk. Och det mest spännande är att se hur snabbt kroppen reagerar.

Är det något i din vardag som du saknar sedan du lade om din livsstil?
Egentligen bara den lagrade osten men samtidigt kan ett nybakat bröd vara väldigt gott också men bara tanken på att äta det känns tveksam. Det är inte värt det då jag vet att det försätter min kropp i ett inflammatoriskt tillstånd som påverkar min hälsa negativt.

Vad är det svåraste med din livsstil?
Att hitta bra mat när man är ute och reser, det är en utmaning. Gå in på en bensinmack och titta vad som bjuds! Det är bara skräpmat!

 

 

Du har skrivit boken ”Vad vi ska äta och varför” Hur kom den till och kan du beskriva lite om boken?
I min bok beskriver jag den kostteori som Paul Chek lärde mig, baserad på Weston A. Price som var en tandläkare i USA som levde i början av århundradet. Under tio års tid reste han runt i världen och studerade vad urbefolkningarna åt och om de var friska. Detta dokumenterade han i en bok och utifrån den lärdomen har det i USA bildats en organisation, Weston A. Price Foundation, vars syfte är att sprida den här kostfilosofin. I min bok beskriver jag, på ett mycket lättfattligt sätt, vad filosofin går ut på och ger kostråd utifrån den. Jag ville skriva boken för att sprida budskapet.

Vilka är dina bästa tips på Café eller restaurangbesök?
Jag frågar alltid efter gluten- och laktosfritt. Då hör personalen att det finns en efterfrågan, och chansen är större att vi i framtiden får ett större utbud. Om det inte finns,  så försöker jag alltid komponera min egen rätt. Kött eller fisk och lite sallad eller grönsaker brukar de flesta restauranger kunna ordna

Men på caféer är det inte lika lätt, ofta finns sällan glutenfritt. Och finns det är det ofta med mycket socker i, något som jag också försöker hålla mig ifrån.
En sak man måste vara medveten om är att bara för att en produkt anges vara glutenfri, kan den innehålla mycket annat skräp. Därför är ett råd att alltid, alltid läsa innehållsförteckningen med kritiska ögon när du handlar.

Har din livsstil påverkat din omgivning? Hur har den i så fall påverkat din omgivning?
Det allra bästa är att jag fått min familj att inse vikten av bra mat. Att se dem idag leva efter denna filosofi känns som en ovärderlig gåva. Och att se de små barnbarnen få bra mat värmer mitt hjärta.

Socialt har det inte alltid varit så lätt. Att gå på kalas och inte kunna äta allt som bjuds känns inte alltid ok, men allteftersom tiden gått känner de flesta av mina vänner till att jag inte äter gluten och mjölk. För övrigt resonerar jag som så att man kan inte bli alltför strikt, utan ibland får man ”fuska”. Så jag kör 80-20 regeln, men gluten äter jag aldrig.

Var hittar du inspiration om gluten- och mjölkfritt?
På internet, böcker, föreläsningar etc. Jag insuper allt jag  kan om hälsa och kost, tycker det är jätteintressant.

Finns det något i din vardag som du saknar sedan du la om din livsstil?
Inte direkt, då fördelarna uppväger de negativa sidorna Men att snabbt kunna ta sig ett mellanmål kan ibland vara lite frustrerande. Man måste planera sin mat på ett annat sätt, men det blir snart en vana.

Vilka är dina tre bästa tips till någon som vill ändra sin livsstil?

  • Att testa och prova för att se hur man mår! Det är det viktiga! Vi är alla olika och därför måste var och en göra det som den mår bra av.
  • Planera dina måltider, det gör allting mycket lättare. Och gör storkok av det du kan, då har du mat över till nästa dag. Vad gör det att man äter samma mat i två dagar, bara den är nyttig!
  • Var inte alltför hård mot dig själv i början, förändringar ta tid. Faller du tillbaka till gamla vanor, se det inte som ett misslyckande. Nej, se det i stället  som att du får ytterligare ett bevis på vad du mår bra av

 

 

Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt