Indiskt – enkelt och gott

Jag har alltid drömt om att åka till Indien! Att återhämta sig på alla plan på ett yogacenter, äta het mat och svettas i värmen i takt med en lugn andning och mycket vila vid poolen. Det är min bild av min kommande resa till Indien, någon gång i framtiden.

Till dess reser jag matvägen i köket, gör olika linsgrytor och chutneys.
Här är ett favoritrecept som dessutom är vegetariskt och i detta inlägg passar jag också på att lägga ut receptet på Ghee som är mjölkproteinfritt om man tillagar det på rätt sätt och med noggrannhet.

Indisk linsgryta
Ingredienser:

  • 1 burk gröna linser
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 st stora charlottenlökar
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 syrligt äpple
  • 1-2 lagerblad
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk gul curry
  • Salt & peppar
Gör såhär:
Finhacka lök och vitlök och fräs på svag värme i en stekgryta. Skala och skär äpplet i mindre bitar, lägg dem i grytan tillsammans med lök och vitlök.
Låt fräsa en stund på medelvärme. Låt linserna rinna av.
Lägg i lagerblad, gurkmeja, curry, salt och peppar rör runt och tillsätt därefter de avrunna linserna och krossade tomater.
Låt grytan puttra i 20-30 minuter. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite örter.
 Linsgryta med äpple
 linsgrytamed linsgrytam
Gurkmeja används flitigt i det Indiska köket, hälsofördelarna med Gurkmeja är många och den främsta är den antiinflammatoriska egenskapen. Har du besvär med inflammationer, ledbesvär osv så är det en god idé att äta Gurkmeja. Jag brukar blanda en tesked gurkmeja i ett shotglas och ta det som en morgonsnaps, du kan också blanda Gurkmeja i smoothie och mat.
Ghee, smör fritt från mjölkprotein. Genom att skumma av den proteinrika massan får man bort i stort sett all mjölkprotein ur smöret. Ghee har lång hållbarhet och tål höga stektemperaturer. Ghee är skonsammare och snällare mot magen än det processade margarinet med onödiga tillsatser.
Observera att det kan finnas spår av mjölkprotein beroende på hur noga du skummar av smöret i grytan vid tillagning.
Såhär gör du:
Ta ett paket Smör, 500g gärna ekologiskt.
Lägg smöret i en kastrull och smält på den lägsta värmen. Det tar cirka 15-20 minuter.

 

Ghee

 

När smöret smält, låt det sjuda i en timma, på så låg värme som möjligt. Rör inte i smöret utan skaka kastrullen lite lätt.
Skumma av det vita skummet som lägger sig överst under tiden som smöret sjuder.

DSC_9369

 

Låt smöret svalna något, ca 10 minuter.
Häll försiktigt av det klarnade smöret utan att du får med dig bottenslammet genom ett filter (kaffefilter eller en tätvävd handduk) som du lägger i en tät sil.

DSC_9375

 

Häll upp det klara smöret, Ghee, i en glasburk.

DSC_9377

Förvara glasburken i kylskåp (där blir det väldigt hårt) eller i rumstemperatur.
Den fina glasburken förgyller vårt frukostbord och min dotter, som har mjölkproteinallergi, kan äta ett gott smör utan konstiga tillsatser.

DSC_9410

 

Du hittar många av produkterna i våra recept på www.shop.sandt.nu

Må så gott!
SandT, Tessan

Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt