Informationskampanj till alla vårdcentraler

Svenska Celiakiförbundet och läkare har startat en informationskampanj till alla vårdcentraler angående celiaki.
Mycket positivt tycker vi på SandT och vi hoppas att detta ska göra att fler slipper gå flera år, helt i onödan, med sin oupptäckta celiaki.

doktor1

 

Såhär skriver Svenska Celiakiförbundet på sin hemsida:
Du kan också klicka här för att gå direkt till Svenska Celiakiförbundets hemsida.

Merparten av de 150 000 personer som beräknas ha celiaki i Sverige har ännu inte fått sin diagnos. Svenska Celiakiförbundet genomför nu i samarbete med läkare en informationskampanj till primärvården. Alla landets vårdcentraler får i veckan ett brev som bland annat innehåller en prisbelönt vetenskaplig översiktsartikel om celiaki.

Primärvården spelar en nyckelroll när det gäller att ställa diagnosen celiaki. Det är i första hand hit personer med symtom vänder sig. En svensk studie har visat att det tar i genomsnitt drygt fem år för vuxna personer att få en celiakidiagnos från det att man sökt läkarhjälp för sina besvär första gången.

– I dag tar det alldeles för lång tid för alldeles för många som har celiaki innan de får sin diagnos. Svenska Celiakiförbundet anser att det är helt avgörande att kunskapsnivån och medvetenheten om sjukdomen på vårdcentralerna höjs, säger Christina Ralsgård, generalsekreterare Svenska Celiakiförbundet.

I utskicket till vårdcentralerna finns en artikel ur Läkartidningen med rubriken ”Celiaki är en vanlig sjukdom som är lätt att missa”. Artikeln vann pris för Bästa översiktsartikel vid senaste Medicinska riksstämman, och i den sammanfattas det viktigaste kring celiaki.

I utskicket finns också ett informationsbrev som utöver Christina Ralsgård är undertecknat av Anneli Ivarsson, docent och överläkare vid Umeå universitet och Västerbottens läns landsting samt ordförande för Celiakiarbetsgruppen, Barnläkarföreningen, Anna Myleus, allmänläkare i Västerbotten och forskare vid Umeå Universitet samt Marie Carlson, adj professor, överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och ordförande i Svensk Gastroenterologisk förening, SGF.

Celiaki (glutenintolerans) är en vanlig sjukdom som kan debutera när som helst i livet, från småbarnsåren upp till ålderdomen. Under de senaste årtiondena har det skett en flerfaldig reell ökning i Sverige och i flera andra västländer.

 

Är du en av många som har problem med autoimmuna åkommor, magbesvär, migrän mm.?
Våra tips till dig:
Stå på dig!
Ge inte upp!
Om du inte får hjälp hos läkaren, sök hjälp utifrån.
Boka tid för kostrådgivning hos oss via info@sandt.nu

Ta hand om dig!
/SandT

Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt