Istället för gluten!

Marknaden för de gluten- och mjölkfria produkterna väntas öka från 4 miljarder till 7 miljarder inom bara några år (amerikanska marknaden)

I USA föredrar även 30% gluten- och mjölk (kasein) fritt. Den siffran väntas fördubblas inom 5 år.

Hyllorna för det glutenfria produkterna har flyttats fram för att bli mer tillgängligt för konsumenten och man ser en vinst i att marknadsföra produkterna med ”Glutenfree”.
Däremot är det konsumentens ansvar att välja BRA glutenfria och mjölkfria produkter. Många alternativ där ute är lika med socker-/stärkelsebomber. Det vill vi helst inte ha.

Om du utesluter gluten kommer här ett par utvalda tips på produkter som är BRA alternativ.

 

GLUTEN

Mjölsorter;
Satsa på naturligt glutenfria mjölsorter istället för mjölmixer som oftast innehåller mycket stärkelse (bl.a vetestärkelse)

Durramjöl  – är en naturligt glutenfri råvara som är perfekt att använda till bakning. Ursprungligen kommer den från Afrika men vår durra odlas i Oregon, USA. Det är stenmalda fullkorn vilket gör att att den är mineral-, & fiberrik.
Prova att bl.a baka scones med den!
Durramjöl-350x350

Mandelmjöl –  är perfekt för bakning då de ger en extra sprödighet och fin struktur till småkakor, bakelser, bröd, pajer och övriga bakverk. Mandelmjölet kan även användas i smoothies eller shakes.
Mandelmjöl

 

 

Fullkornsrismjöl –Fullkorn sätts ofta i samband med nordiska sädesslag som vete, korn och havre, men ris tillhör också spannmålsfamiljen och är helt fritt från gluten. Fullkornsrismjöl framställs av opolerade, hela riskorn. Alla riskornets beståndsdelar(kärna, grodd och klidel) är med i mjölet, vilket är själva definitionen på begreppet fullkorn.
Används i bakverk eller koka ex. gröt till dig själv eller din baby.

Fuldkornsrismel-350x350

 

 

Kokosmjöl –  passar utmärkt till bakning, pannkakor och våfflor och ger en god och saftig smak.
Används med fördel ihop med mer bindande mjölsorter såsom bovete, majs, potatis eller psylliumfröskal.

Kokosmjöl biofood

 

 

Bovete –  Bovete omtalas ofta som ett sädesslag men är egentligen en ört, som p.g.a. dess sammansättning och bearbetning används som säd. Är mycket proteinrikt och dessutom skonsamt för magen.
Detta mjöl är ett bra substitut till vanligt vetemjöl vid tillagning av pannkakor, plättar, våfflor, pajer, muffins, men även som redning i såser eller till övrig bakning. Finns även som flingor som gör brödet extra saftigt.
(En del med matallergier kan reagera på bovete i dess ”råa” form men tar enklare upp det om det är  tillagat/bakat.)

12003_Boghvedeflager10783_Boghvedemel-350x350

 

 

Psylliumfröskal – är en bra ersättning när man bakar glutenfritt. Den binder upp vätska och stabiliserar degen. Dessutom har psylliumfröskal ett högt fiberinnehåll och då av den lösliga sorten som är extra bra för tarmen.

loppfröskal

 

Du hittar samtliga av dessa mjölsorter på www.shop.sandt.nu

Må fint alla!

/Sofia and Tessan, SandT

Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt