kokos i olika former

Kokos finns i så många olika former, både som grädde, mjölk, vatten, flingor/flakes, olja. Alla varianter har samma goda effekt  på vår hälsa.

I detta blogginlägg grottar vi ner oss lite kort kring fakta om kokosen och hur vi bör ändra vårt sätt att fördela våra fetter.

Kokosfettet tillhör den gruppen man kallar för mättade fetter, vilket vi lärt oss att hålla oss borta från. Detta är dock en alldeles för hård generalisering. Kokosfett och även smör tillhör visserligen gruppen av mättade fetter men innehåller medellånga fettsyror (MCT). En stor skillnad mellan MCT och LCT (långa fettsyror) är deras upptag i tunntarmen och dess inverkan på kroppen. LCT-fettsyror kan orsaka skador i dina kärl men det gör inte MCT-fettsyrorna.  Det är en viktig anledning till att de inte ska generaliseras ihop till begreppet ”mättat fett” utan diskuteras som enskilda fettsyror.

Ca 50 % av det mättade fettet hos kokosen kommer från laurinsyran (en MCT-syra).

Vi kan alltså inte generalisera mättat fett som dålig fettkälla utan vi måste titta på dess uppbyggnad.
Hårda margariner och feta mejeriprodukter är mättade fetter som vi bör undvika eller i alla fall äta mindre av.

Kokosolja – Kan hjälpa till vid viktnedgång eftersom den inte lagras som fett utan tas upp av levern och omvandlas till energi. Laurinsyran utgör 45–60% och den omvandlas i tarmen till monolaurin, vilket skyddar mot virus- och bakterieangrepp. Kokosolja innehåller även kaprylsyra som gynnar tillväxten av goda tarmbakterier och speciellt mjölksyrabakterier (laktobaciller).
Kokosoljan går att steka i. Den tål värme men jag är alltid försiktig med att steka på hög värme.
Kokosoljan kan du tar både invärtes och utvärtes. Köp en bra kokosolja och både ät den och smörj in dig med den. Näring även för huden!

Kokosmjölk/Grädde – kan användas i både smoothiesar och i de allra flesta recept med vanlig grädde kan bytas ut mot kokosmjölk istället. Fisk och kokosmjölk är väldigt gott ihop, ex. kokosgrädde som är vispbar börjar synas i butiken och till sommaren kan man ju göra fantastiskt goda desserter tillsammans med våra svenska, goda, färska bär.

Kokosvatten –  Paulúns kokosvatten kommer från färska gröna kokosnötter och innehåller viktiga salter och mineraler som gör att det återställer vätskebalansen bättre än vatten. Finns som rent kokosvatten eller smaksatt med fruktjuice från ananas och guava eller mango och passionsfrukt. Drick det efter träning, en varm sommardag eller när du är riktigt törstig. Källa: Pauluns

Recept på kokoschia hittar du här!

DSC_1530

 

Må så gott!
/SandT

Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt