Fibrer för mättnad och jämnt blodsocker

Påverka din blodsockerstigning genom att äta mer lösliga fibrer. 
Lösliga fibrer är sådana fibrer som löses upp i vatten eller som får en gele liknande hinna runt sig då de blötläggs.

Några exempel på dessa fibrer är:
Havregryn
Psylliumfrön
Linfrön
Chiafrön
Grönsaker
Bär och frukt

Förutom att man får en behaglig och lång mättnad av lösliga fibrer så är några av hälsofördelarna att de sänker kolesterolvärdet, LDL, i blodet vilket i sin tur har positiv påverkan på hjärt- och kärlsjukdomar, de kan påverka hur snabbt kolhydraterna bryts ned i magen genom att de styr hur snabbt magsäckstömningen sker, detta motverkar i sin tur kraftiga blodsockerfall som annars är vanliga då blodsockret stiger för snabbt, de kan också bilda gallsalter till sig och detta minskar risken för tjocktarmscancer eftersom gallsyror annars irriterar och skadar tarmen.

Att starta dagen med en fräsch och uppiggande smoothie är ett smidigt och bra alternativ till frukost. Välj smoothie efter ditt hömör och känsla, variera innehållet ofta så att du inte tröttnar. Gör gärna lite extra smoothie på morgonen så har du ett bra mellanmål under dagen.

Hallonsmoothie med chiafrön och banan

2 dl frysta hallon
1 banan
1 tsk chiafrön
2 dl vatten

Mixa alla ingredienser med stavmixer eller i en blender. Toppa gärna smoothien med torkade hallon, nötter, fröer eller din favoritmüsli.
På bilden är smoothien toppad med torkade hallon.
Hallon och chiasmoothie

Äpple och ingefärsboost

2 st äpplen
1 del färsk ingefära, ca 2cm
Några droppar kallpressad olivolja
1 dl vatten

Skala och dela äpplen och ingefära, mixa i blendern och tillsätt vatten. Servera med exempelvis hampafrön eller njut den som den är.
På bilden är smoothien toppad med torkade hallon och citronmeliss.

Äpple och ingefära

 

Behöver du extra proteinkälla så kommer här några förslag på proteiner som passar bra till frukost:
Ägg, kokt eller äggröra
Nötter
Fröer

Du kan med fördel blanda i ett rått ägg i hallon och banansmoothien och vill du ha en extra fettkälla är det både gott och nyttigt med kallpressad kokosolja eller kallpressad olivolja.

Njut dagen!
/SandT

Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt