Läckt Tarm – vad är det?

TarmVilli

Det här har vi bloggat om flera gånger tidigare. Men eftersom det är detta som händer vid en oupptäckt celiaki bl.a så är det värt att ta upp igen. 

Vår känsliga tarm

Tarmens barriär kan påverkas av ett antal faktorer, såsom kost, bakterier, stress och olika sjukdomstillstånd. Om tarmen blir mer ”öppen” än normalt, läcker oönskade ämnen genom den otäta tarmslemhinnan och vidare in i kroppen.Detta lider ofta i sin tur till att tarmen blir irriterad och inflammerad.

Hur kan då tarmens barriär börja läcka?

En del bakterier kan ”prata” med enterocyterna och påverka deras tight junctions, så att tarmen blir mer genomsläpplig – vilket främjar invasion. Andra bakterier kan däremot hjälpa till att täta tarmbarriären, men exakt hur detta går till vet man inte idag. Det man vet är, att så kallade probiotiska bakterier bildar ämnen som andra, sjukdomsalstrande bakterier dör av och att probiotika kan stimulera tarmens immunceller på ett sätt som är gynnsamt vid olika inflammationstillstånd.

Stress öppnar också upp tarmbarriären och det är bl.a. därför som man kan få magproblem när man stressar för mycket. Exakt vilken mekanism som ligger bakom är ännu okänd, men vårt centrala nervsystem står i nära kontakt med tarmens omfattande nervsystem, det enteriska nervsystemet. Man tror att tarmens immunförsvar är involverat i stressreaktionen i tarmen och man har också observerat att bakteriefloran förändras vid stress på så sätt att de ”bra” laktobacillerna minskar i antal. Då kan ”dåliga” bakterier öka i antal vilket irriterar tarmen.

Läckande tarm vid många sjukdomstillstånd
Den senaste forskningen visar som sagt att tarmens genomsläpplighet är förhöjd vid ett antal sjukdomar, såsom diabetes typ I, multipel skleros, glutenintolerans/Celiaki samt vid olika inflammatoriska tarmsjukdomar.

I både djurförsök och humanstudier har man observerat att tarmbarriären är mer öppen redan innan diabetes bryter ut. Man skulle kunna tänka sig, att den öppna barriären släpper igenom ämnen som antingen irriterar tarmens immunceller och på så vis startar den autoimmuna reaktion som leder till att de insulinproducerande cellerna förstörs, eller att ämnen som liknar något protein som finns på dessa celler, kommer in i kroppen. Detta gör att immunförsvaret börjar reagera på proteinet och därmed också på de insulinproducerande cellerna. När en tillräckligt stor mängd celler har förstörts, kan kroppen inte längre reglera blodsockret och diabetes är ett faktum.

Även vid olika hudsjukdomar, såsom ex. böjveckseksem, dermatit och psoriasis, har man sett en försämrad tarmbarriärfunktion. Det är intressant att man i några kliniska studier med probiotiska bakterier, som ofta hjälper till att täta tarmen, har lyckats förebygga uppkomsten av böjveckseksem. Det talar för att tarmens genomsläpplighet är av betydelse för dessa sjukdomar.

Multipel skleros (MS) är en autoimmun sjukdom där immunförsvaret felaktigt reagerar på delar av nervsystemet, vilket leder till en gradvis ökande förlamning i kroppen. Intressant nog finns det även här studier som pekar på att MS-patienter har en läckande tarm. Studier på möss har visat att probiotiska bakterier kan skydda mot MS, men det återstår att undersöka huruvida tarmbarriären har påverkats av bakterierna.

Glutenintolerans-tarmbild

 

 

Vad vi äter påverkar i hög grad tarmbarriärens genomsläpplighet.
Vi kommer inom kort komma med ett inlägg kring hur du stärker din tarmflora och reparera skadad tarm med rätt mat.

Probimage
Köp probiotika och andra ”magvänliga produkter” här.

Vi har sagt det innan och säger det igen;

En tät tarm tycks helt enkelt vara nödvändig för att man ska må bra.

Eller

”ALL DISEASES BEGINS IN THE GUT”
Hippocrates

Ta hand om din mage!

/SandT

 Referens: http://www.bioscience-explained.org/SEvol4_2/pdf/leakintestsv.pdf

Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt