Laga för fler, glutenfritt och mjölkfritt

Kokboken ”Laga för fler, utan gluten och mjölk” är en enkel kokbok som innehåller vardagsrecept för alla måltider.
Evelina Svensson som skrivit boken hade från början tanken att samla några enkla gluten och mjölkfria recept för att ge bort som present till nära och kära. Efter en tid växte projektet och blev en hel bok.

DSC_7830
Hon förklarar i sin bok att
”Som glutenallergiker känner man sig ofta osäker när man äter ute, eftersom kunskapen om olika allergier i allmänhet är låg hos personalen. Man får ofta ställa frågor om ingredienserna i maten och be att få läsa innehållsförteckningar.”
Vi är många med henne som känner likadant och här jobbar vi på SandT aktivit med att utbilda restauranger inom födoämnesallergier samt hjälpa restauranger med att se över menyerna för att minimera allergenerna.

DSC_7828

Ibland kan det vara svårt att veta vad en person som inte äter gluten faktiskt kan äta. Att ris, rotfrukter, potatis, quinoa och alla grönsaker är okej är inte självklart för en person som aldrig behövt tänka på vad man stoppar i sig med risk för att få en allergisk reaktion. Därför tycker vi att det är bra att Evelina även valt att ta med en så enkel sak som rotfrukter i ugn. 

DSC_7829

Risbräck är ett perfekt godis till bankalaset eller lördagen om man vill ha sötsaker. Här belyser Evelina att man ska vara noga med att kika på innehållsförteckningen så att chokladen inte innehåller mjölkproteiner. Det kan ibland även finnas spår av gluten i choklad. 

Kokboken passar perfekt för de som av någon anledning ska förändra sin livsstil och inte riktigt vet hur man ska gå till väga. Evelina har samma driv och vilja att göra det enklare för de personerna precis som vi på SandT har. När du förändrar din livsstil från ett liv fyllt av gluten till ett liv 100% utan kan det också vara skönt att luta sig tillbaka mot den glutenfria hyllan i mataffären ibland, men i längden rekommenderar vi att undvika processade produkter även när de är glutenfria. Det optimala är att hitta en livsstil där man använder oprocessade livsmedel och äter en allsidig kost så att man får i dig lösliga fibrer, bra fettkällor, vitaminer, mineraler, bra kolhydrater och bra proteiner.

Ibland räcker det inte med dessa hjälpmedel och då rekommenderar vi alltid att man bokar en kostrådgivning för att komma i balans fortare. Kostrådgivning bokar man enklast via info@sandt.nu

Tack till Evelina för en fin kokbok!

Önskar er en fin dag!
/SandT

Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt