Symptomen kan variera otroligt mycket vid en känslig tarm, intolerans eller allergi. Läs om Lise’s problem med acne, hur hon kämpat, fallit tillbaka och nu är på banan igen, starkare än någonsin! Att övervinna sina problem genom att själv göra förändringar är som att dra en vinstlott!
Vi på SandT vill tacka Lise för de fina orden hon ger oss i texten nedan! För oss är det klienten som gör jobbet, vi står bara vid sidan, stöttar och ger dig de hjälpmedel vi ser att du behöver. Det är ditt beslut, vilja och kämparglöd som tar dig dit du vill! Önskar dig en skön lässtund! /Tessan

 

Berätta lite om dig själv.
Jag är 34 år, gift och har två barn.
Mina intressen är att vara med mina vänner, resa, mat, vin, musik, dans, kultur, trädgård och mode.
Jag är rätt lösningsorigenterad och öppen. Personlig utveckling intresserar mig väldigt mycket och mitt motto är ”man kan alltid bli bättre”, jag försöker ständigt utmana mig själv.
Tränar gör jag men i perioder, allt ifrån yoga till PT-träning, vilket funkar bra för mig. Träningen måste vara kul om den ska bli av.
Jag har svårt för att gå upp i vikt så har aldrig riktigt behövt tänka på vad jag äter tidigare men ”ingen kommer undan”. Får man inte viktproblem så sätter sig problemen inne i kroppen, hos mig visade det sig genom huden istället. Senaste 6 åren har jag lidit av acne från och till som också utvecklats till perioral dermatit. Jag har verkligen försökt med det mesta för att bli av med mina hudproblem ex. olika produkter, antibiotika, starka krämer och att lägga om kosten. Uttrycket ”du är vad du äter” har nu fått en helt ny innebörd för mig.Vad jobbar du med?
Som grafisk designer / webproducent vilket innebär att jag sitter framför datorn nästan hela dagarna. Älskar´t! 
Hur länge har du ätit gluten och mjölkfritt?
Jag har nu varit helt mjölkfri i 1 år och glutenfri av och till i ca ett halvår men för 2 veckor sedan kom jag över den magiska puckeln och är nu helt övertygad om att jag från och med nu ska vara glutenfri framöver. 100 dagar är i alla fall första målet!Varför äter du gluten och mjölkfritt?
Mjölken slutade jag med pga att jag fick rådet av Sandt att prova en mjölkfri kost, att det kunde lindra acnen. Jag hade ju kört lite ”laktosfria” produkter innan men för ett år sedan tog jag steget fullt ut och bytte ALLT mot havre och mandel-produkter. Ett av mina bästa beslut jag tagit i livet.Märkte du någon förändring då du slutade med mjölk och gluten?
Absolut! Innan hade jag en så kallad ”stressmage”. Symptomen var bland annat gaser i magen, magknip, smärtor, det sved och då och då magkatarr. Fick ofta panik-springa på toaletten. Efter ca en månad utan mjölkprodukter så var all smärta och problem med magen borta. Nu har jag inte haft ont i magen sedan dess och minns knappt känslan. Otroligt tacksam!
Dessutom lindrades acnen. Min man som också kunde få lite acne i pannan då och då har inte heller haft en enda finne sen vi lade om kosten här hemma.Acne var även anledningen till varför jag beslutade mig för att också prova glutenfritt. Håller mig särskilt borta från produkter som innehåller jäst, det kan ju även glutenfria produkter ha. Försöker äta så ren mat som möjligt.
Efter detta steg blev min torra hud på kroppen mycket bättre. Men det hände också något annat bra: jag har alltid haft mycket ångest och oro i min kropp som plötsligt försvann. När jag ätit i ca 2-3 veckor infann sig en ny energi och en glädje jag inte känt på länge. Allt  – och jag – blev så lätt!

Sen har jag som sagt halkat tillbaka till gluten i perioder under senaste halvåret och känner direkt att jag då blir tung i både sinne och kropp. Därför är jag nu helt övertygad att jag aldrig mer vill tillbaka dit. Nu är det verkligen ett nytt tänk kring maten för mig. Jag handlar också så mycket ekologiskt jag bara kan.

Jag har också börjat använda ekologiska hudvårdsprodukter och make-up , som hittills  snabbt gett mig bra resultat på min acne. Efter våren har jag tänkt att gästblogga här på Sandt för att berätta mer om hur min nya livstil med mjölk/glutenfri mat och ekologiska produkter påverkat mig och min hud under våren.


Vad är det enklaste med din nya livsstil?
Alla positiva effekter som kommer på köpet – det får mig att orka fortsätta förändra kosten till det bättre, även om det ibland blir lite omständigt.

 

 

Vad är det svåraste med din nya livsstil
Att inte falla in i gamla vanor pga av stress. Jag försöker lära mig att se stressfällorna redan på morgonen.
Planera maten lite, om det exempelvis är en uppbokad dag så tar jag med en smoothie och banan / bär / nötter / egen matlåda osv.

Har det påverkat din omgivning och i så fall hur?
Många stöttar mig till tusen eftersom de vet hur jobbig hela den här acne-grejen är för mig och är dessutom väldigt nyfikna på mina nyvunna kunskaper/erfarenheter jag fått hittills. Men jag har också märkt att ämnet mat är otroligt laddat. Vissa i min närhet blir väldigt provocerade över att jag håller på att ändra mina matvanor eftersom jag är smal – de hänger upp sig på vikten och förstår inte att det handlar om det allmänna välmåendet, huden och hur positivt det påverkar psyket. Vissa menar att det är en placebo och om det är det – är det väl vackert så? Det viktigaste är ju att få sig själv till att må bättre, vad det än är!Var hittar du information och inspiration om gluten och mjölkfri kost?
Jag har fått kostrådgivning av Tessan här på Sandt och på denna hemsida har jag fått mycket hjälp, tjejerna är fantastiskt kunniga. Ibland när jag tror mig kommit på något nytt, t ex när jag i förra veckan ringde till Tessan – ”alltså har du läst om det här ang flour i tandkräm – jag har nu bytt till en flourfri ekologisk!” svarade Tessan lite ödmjukt och försiktigt, ”ja det gjorde jag för några år sedan” haha… man kan säga att jag har mycket kvar att lära, jag googlar också mycket hit och dit om det.Är det något i din vardag som du saknar sedan du lade om din livsstil?
Nej allt kan jag ju ersätta och göra egna varianter på. Om jag t ex blir sugen på bröd från bageriet kan jag ju baka själv eller åka förbi ”Friends of Adam”.Det jag kan sakna är enkelheten på restaurang men det kommer bli lättare och lättare ju längre tiden går – hela Sveriges syn på detta kommer snart att förändras. Jag är helt övertygad om att många fler här i Sverige kommer att köra på gluten/mjölkfri kost inom några år, även om man inte är intolerant utan helt enkelt för att man mår bättre och att det då kommer finnas fler alternativ även på restaurangerna. De har redan börjat mycket i USA men vi är ju lite efter här. Whole Food kommer snart komma hit också – helt säker 🙂

Det är tålamod som gäller….

 

Vilka är dina tre bästa tips till någon som vill ändra sin livsstil?

  1. Ta det i olika steg – inte allt på en gång. Börja med något och fasa ut det. T ex varannan dag först och sen kanske sätta upp små mål, ungefär ”jag testar 2 månader och ser vad som händer”. För när de där två månaderna gått så mår man så bra att det inte är några problem att fortsätta sen.
  2. Planera och testa dig fram till vad som passar just DIN kropp.
  3. Ta hjälp av tjejerna på SandT. Så otroligt kunniga, lyhörda och fina medmänniskor som bara vill sprida deras egna erfarenheter och kunskaper. Jag förstår dem, jag vill just nu också ”frälsa alla” haha. Jag mår ju så bra!

 

 

 

Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt