Jag sammanfördes med Stina via en gemensam vän och fick möjlighet att föreläsa om gluten och mjölk på hennes företag, Kroppsro Friskvårdcenter. Stina har en härlig energi och hennes känsla för hela människan är påtaglig när man pratar med henne. Hon har lång erfarenhet inom både Västerländsk Medicin och Traditionell Kinesisk Medicin (TKM) och har med sina kunskaper hjälpt många människor till ett friskare liv.
Läs om hennes inspirerande resa både genom att driva företag och att hjälpa andra.
/Sofia

 

Berätta lite om dig själv.
Stina Lidén, 35 år. Är entreprenör inom friskvårdsbranchen sedan 13 år och är hälsoinspiratör. Min fritid tillbringar jag med härliga vänner, träning och allt jag mår bra av.  För att må bra tränar jag dagligen ashtanagayoga och qigong, det ger mig kraft och energi till allt jag tar mig för. Mitt livs motto är att ingenting är omöjligt. Jag driver Kroppsro Friskvårdscenter i Jönköping. Ett friskvårdscenter för hälsa och välmående där jag har valt att samla allt under samma tak. Behandlingar, hälsobutik, träning och föreläsningar. Vi arbetar med helhetshälsa dvs att gå till botten med vad det är vi gör som gör att vi får ett symtom och inspirerar människor till en förändring genom ex. ändrade kostvanor, hållning, träna upp svag muskulatur m.m. för just den individen. Jag arbetar med akupressur, massage, är qigongtränare, stressterapeut och med ekologisk hudvård. 
Hur länge har du ätit gluten och mjölkfritt?
Glutenfri i 2 år och mjölkfri i så stor mån som möjligt. Jag fick upp ögonen för hur mjöl och mjölk påverkar kroppen negativt i min utbildning i Traditionell Kinesisk Medicin för 5,5 år sedan och började redan då dra ner rejält. Jag vill äta det som är bra för min kropp, som ger mig energi och som bygger upp min kropp, inte bryter ner.

 

Varför äter du gluten och mjölkfritt?
Olika orsaker som ovan. Jag är även väldigt intresserad av HUR kosten påverkar kroppen på alla nivåer. Jag drogs med en astma sedan barndomen som jag fick bort på 2 år med hjälp av daglig akupressur men slembildningen var kvar. Den kunde jag koppla direkt till mjölken då symtomen återkom när jag åt vissa mjölkprodukter. Mitt atopiska eksem försvann succesivt när jag tog bort gluten för att nu 1 år tillbaka vara helt borta, underbart.

 

Hur var det för dig att göra en så stor omställning av kosten?
Då jag började succesivt vande jag mig och sedan var det bara att börja baka, testa och prova sig fram. Så en uppoffring känner jag inte det varit då jag fått så många olika hälsovinster. Jag har aldrig mått bättre i min kropp!

Vad är det svåraste med din livsstil?
Att många inte förstår det allvarliga i det, hur man reagerar om man får spårämnen av gluten eller mjölkprotein. På mig sitter det i ca ½ år innan jag är bra igen. Jag har själv vid två tillfällen under de här åren testat äta mjölprodukter. Kroppen reagerade ena gången med rejäl stelhet i en vecka, svullen mage, vid andra tillfället vaknade jag med svår eksem på fingrarna(tjocktarm och tunntarmsmeridianen enl. TKM!)  En del har reagerat på att jag valt ta bort det utan något läkarutlåtande. Alltför ofta glömmer folk av att lyssna in kroppens egna reaktioner och lyssnar blint på andra. Vi behöver en kombination där! Mat i allmänhet är ett oerhört känsligt ämne, för de flesta gör ju självklart så gott de kan. Tack och lov pratas det nu dagligen hur kosten påverkar kroppen överallt i media.


Vilka är dina bästa tips att tänka på vid ett restaurang eller café besök?
Fråga alltid och ställ ödmjuka krav. Om ingen frågar efter det vet de inte att folk saknar det. Det är så utbrett idag att det är alla cafeér och restaurangers ansvar att veta vad allergierna är om de ska servera mat. Så även där behövs det mer information. Vid resor frossar jag i goda nötter, ber att få utan sås, fruktsallader m.m.  Samma där, man får göra det enkelt och se hur mkt gott vi faktiskt kan njuta av.

 

 

Märkte du någon förändring då du slutade med mjölk och gluten?
Massor. Jag har fått mer energi samt allt ni läst ovan!


Har det påverkat din omgivning och i så fall hur?
De har lärt sig att nyttigt/glutenfritt m.m. är gott!! Många säger dessutom att de inte blivit lika svullna i magen av mina matpajer, efterrätter mm, så visst får de upp ögonen. Att det finns bra alternativ till både mjölk och mjöl.

 

Var hittar du information och inspiration om gluten och mjölkfri kost?
Idag är det lätt att hitta information och recept. SandT har självklart varit till stor hjälp, mkt har jag även testat själv och bara bytt ut till gluten/mjölkfria alternativ. Min ambition är att det ska vara lätt att ändra en vana så i Kroppsro Friskvårdscenters hälsobutik är allt gluten och mjölkfritt. Jag har även dragit igång ett samarbete med ett välkänt café i Jönköping där jag inspirerar dem med recept som är gluten, mjölkfri och laktosfria. Folk ska kunna må gott av fika.

 

Är det något i din vardag som du saknar sedan du lade om din livsstil?
Inte mycket, jag mår ju så mycket bättre utan. Men visst kan man bli sugen då man går förbi ett bageri och det doftar nybakt bröd, men då är det bara att gå hem och baka!!

 

Vilka är dina tre bästa tips till någon som vill ändra sin livsstil?

  1. Bestäm dig
  2. Fler behöver våga lita på kroppens signaler. Hur mår man ex. efter en smörgås? Får jag energi eller tar det energi i form av svullen mage, känsla av tyngd kroppen osv. Alla kroppsliga signaler som inte känns bra och får oss må dåligt är ju ett tecken på att det är något som kanske inte står rätt till.
  3. Ta hjälp. Kontakta oss, SandT eller finn information på andra ställen. Försök att göra det så enkelt som möjligt så att du får må gott och njuta och kanske få hälsovinster som du inte trodde på köpet!

 

Aktuellt samarbete mellan SandT och Kroppsro Friskvårdcenter just nu:

”Må Bättre utan Gluten och Mjölk”
– en kostföreläsning av Stina på Kroppsro Friskvårdcenter och Sofia från SandT

Datum: Torsdagen den 3 april
Plats: Kroppsro Friskvårdcenter, Jönköping
Tid: 18.30-20.30
Pris: 450:-/pers (begränsat antal)

Vi bjuder på dryck och tilltugg!

Anmälan: (Sofia)070-6249092/ info@sandt.nu
eller (Stina) 036-302979

 

 

Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt