Lite om paleo och så en god muffins

Den, förutom glutenfritt, trendiga kosthållningen Paleo är just nu på tapeten hos många. Paleolitisk kost/Stenålderskost är en kosthållning som de som som anammar anser vara den optimala. Och – vi är nog beredda att hålla med.

Ordet paleolitisk kommer från den första och överlägset längsta av de tre tidsperioderna av stenåldern som kallas Paleolitikum. Denna period sträcker sig från 2 miljoner till 10 000 år f.kr. Homo sapiens uppkom för cirka 200 000 år sedan och levde under denna tid uteslutande i samlar- och jägarkulturer, det vill säga man varken brukade jord eller hade boskap. Förespråkarna för paleolitisk kosthållning utgår från evolutionsteorier som menar att Homo sapiens rent biologiskt inte förändrats från denna tid och i sin utveckling till människa anpassats till att äta en viss slags kost. 

Hur äter man då Paleolitiskt?
Det som utesluts är bl.a;
• gluten, eller rättare sagt alla spannmål,
• mejeri
• baljväxter
• socker
• processad mat.

Kosten baseras på grönsaker, rotfrukter, frukt, nötter, bra fetter, fisk, kött (vilt), fågel och skaldjur. 

Man har sett flera hälsofördelar i att äta Paleolitiskt. Energinivån, prestation etc. blir bättre. Personer med sjukdomar får ofta en mängd förbättringar av sina symptom. Magproblem, autoimmuna sjukdomar, hudproblem och bristsjukdomar blir i allmänhet bättre eller t o m helt symptomfria. Inverkan på ett flertal allvarliga sjukdomar undersöks just nu i kliniska forskningsstudier.
Det känns spännande att se vad forskningen säger om just Paleolitisk kost i samband med vår tids moderna sjukdomar.
Men att det är hälsosamt att dra ner på gluten och mjölk, processad mat och socker är vi väl alla överens om?

Här på SandT kan du vara trygg i att allt vi gör är uteslutande utan gluten och mjölk men vill du prova mer av den paleolitiska kosten är sidan http://www.undervarttak.se ett bra tips.

Vi bakade en god bananmuffins nyligen som är helt enligt den Paleolitiska kosten.

Se receptet här:

Bananmuffins

Må gott!

/SandT

2 Comments on “Lite om paleo och så en god muffins”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.