Min dotter och min oro

Det blir allt vanligare med födoämnesallergier. Teorin för det är bland annat att vi processar maten så mycket i dag och att vi också konsumerar mer gluten och mjölk än vad man gjorde förr i tiden. I många fall är det ärftligt och symptomerna kan vara allt från solklara till diffusa. 
Det sägs finnas flera hundra symptom till födoämnesallergier och ibland kan man missa vad som egentligen är boven till exempelvis eksem, astma, förstoppning, återkommande infektioner osv. 
Barn med akut symptom är enklare att diagnostisera men har svårare att hantera reaktionen i nuet och det kan vara svårt att lita på omgivningen som förälder. 

 

Min dotter och delar av vår resa
I detta blogginlägg tänkte jag berätta lite om Vera, min yngsta dotter. Problemen uppstod då vi började med smakportioner, hon blev förstoppad, hade kräkningar, fick förkylningsastma, gick inte upp i vikt och fick återkommande infektioner. Vi bokade tid hos läkaren ganska omgående och gjorde pricktester där hon visade på mjölkproteinallergi.
Vi plockade bort alla mjölkprodukter, började läsa alla finstilta texter på förpackningar och magen blev bättre men kort därefter fortsatte symptomen och vi misstänkte då gluten.
Sett i backspegeln borde ju jag vetat och jag kan än i dag känna skuld att jag inte tog bort all gluten på en gång. Vi föll in i fåran där vi tyckte synd om Vera då hon inte fick smaka men vad vi gjorde var att vi utsatte henne för något som var mycket värre än att inte få smaka på mat innehållande gluten.

Vi fick vara hemma i 4 månader
När Vera var två år hade hon varit så mycket sjuk att man beslutade en större utredning. Det visade sig då att Veras immunförsvar var näst intill obefintligt och vi blev sjukskrivna med henne i 4 månader. Detta innebar att vi fick hålla oss hemma, inga mataffärsbesök eller lekbesök inomhus på flera månader. Det var tufft men det var helt klart värt det.

Diffusa symptom
Utifrån sett kan det vara svårt att förstå, Vera får inte andnöd då hon äter mat med gluten eller mjölk i, hon får inte utslag eller svullna läppar, hennes immunförsvar reagerar inom någon timma till något dygn och det gör det också svårt för oss att hålla koll på när och var hon fått i sig något hon inte tål.
I dag är Vera 4 år och vet vad hon kan äta och inte, förutom alla processade produkter där gluten och mjölk finns i form av dold ingrediens.

Ett misstag, den mänskliga faktorn eller rent slarv?
För någon vecka sedan fick Vera laktosfri mjölk på förskolan, hon tog en klunk och berättade sedan för sin förskolepedagog att ”-jag tål inte denna mjölken!” ett sådant misstag får mig som förälder att bli osäker, misstänksam, arg och väldigt orolig. Jag funderar på om det kommer hända igen om jag kan lita på att personalen har koll och så kommer oron om vad som kommer med symptomen.

Till föräldrar med allergiska barn
Tänk på att det är föreståndaren för förskolan som har ansvaret att barnet i fråga får den mat den tål, det är alltså inte du som förälder till ett barn med allergi som bär det ansvaret under den tid barnet är på förskolan. Därför skall vi också våga ställa krav för att våra barn inte skall bli utsatta och för att vi som föräldrar skall kunna vara trygga.

Under mina år som mamma till Vera har min syn på läkarvården förändrats, jag är väldigt tacksam men också ofta förvånad, irriterad och besviken. Vi har vid flertalet tillfällen mötts av både ointresse och okunskap inom läkarvården. Det gäller att våga stå på sig och aldrig ge upp.
De första åren i Veras liv var vi så ofta på sjukhuset att vi kände all personal, i dag är det mycket glesare mellan besöken och vårt liv är enklare på många sätt.

 

Vera läkaren 3 - version 2

Vera och hennes ”Gul” är hos doktorn och får magen undersökt innan det är dags för röntgen och ultraljud.

Vera läkaren

Lättad efter att fått medicin och hjälp med att tömma en förstoppad tarm.

 

Har du barn med allergier? Vill du dela med dig av er historia eller behöver du kostrådgivning? Maila mig på tessan@sandt.nu

 

Önskar dig en fin dag!
/Tessan

 

Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt