Nyheter Från Fria

FriaGlutenfria

Hej!

Det kanske inte har undgått er att Fria har uppdaterat sin profil (absolut till det bättre) men också sortimentet med 3 nyheter.

Chiafralla och en ny serie Skog & Mark med smakerna Lingon/Tranbär och Morot/Nypon.

Så här skriver Fria om sina produkter.

Skog & Mark är en ny serie saftiga matbröd med de bästa råvarorna från det jorden har att erbjuda. Matbröden är dessutom rika på fibrer och helt fria från gluten, laktos och mjölkprotein. Det kallar vi för frihet att välja.

Skog & Mark, Morot Nypon är ett mustigt matbröd som är bakat med söta morötter och vildnypon. Brödet är dessutom osötat och rikt på nyttiga fibrer. Passar lika bra till frukost och mellanmål, som komplement till dagens övriga måltider.

Skog & Mark, Lingon Tranbär är ett saftigt och fiberrikt matbröd, bakat med härligt röda bär som är rika på antioxidanter. Lingon Tranbär passar lika bra till frukost och mellanmål, som komplement till dagens övriga måltider. Befriande gott ur alla avseenden.

Chiafralla – Det är inte utan anledning som chia kallas mirakelfröet. Faktum är att det är fullt av nyttiga näringsämnen som gör gott. Det är bland annat en naturlig källa till omega 3, antioxidanter, fibrer och mineraler.

Just därför är vår osötade chiafralla ett perfekt och välsmakande inslag på frukostbordet. Mjuk på insidan och krispigt god på utsidan. Chiafralla är dessutom fri från gluten, laktos och mjölkprotein.

Jag har testat chiafrallan och den smakar riktigt bra. MEN, det finns ett krux som jag vet många konsumenter idag har problem med och det är vetestärkelse.
Jag trodde i mitt stilla sinne att man väljer bort vetestärkelse per automatik idag. Dels för att många är känsliga för vetet eller har veteallergi och därför förmodligen inte klarar vetestärkelsen och dels för att fler och fler verkar reagera även när de äter glutenfritt bröd och då troligtvis på just vetestärkelse…

Så här står det på allergimats hemsida;

”Vetestärkelse innehåller förmodligen mindre än 0,3g protein per 100 g torrsubstans, men eftersom producenterna inte kontrollerar dem lika noggrant så finns det en viss osäkerhet. Råvaran kan ligga över gränsen men om den blandas med andra ingredienser kanske det bara blir spårmängder kvar. En ledning får du om du läser ingrediensförteckningen, alla ingredienser ska deklareras i viktsmässigt fallande skala. Det som är mest av står först och det som är minst av står sist. Om vetestärkelsen står i slutet av ingrediensförteckningen kan nog risken bedömas som liten. Om du vill vara säker ska du ringa tillverkaren och fråga”. 

Så här ser deras innehållsförteckning ut på samtliga glutenfria brödsorter, dvs glutenfri vetestärkelse ligger som nr.2.

Vatten, glutenfri vetestärkelse, morot (11%), modifierad majs- och tapiocastärkelse, pumpafrön (3%), sirap (endast som jästnäring), jäst, rapsolja, teffmjöl, sockerbetsfiber, förtjockningsmedel (frukt-, guar-, tarakärnmjöl, pektin, cellulosagummi), nyponskalsmjöl (1%), salt, emulgeringsmedel [lecitin (raps), mono-och diglycerider av fettsyror (veg.)], psylliumfröskal, pomerans, aromer.

 

Jag mailade Fria och fick följande till svar;

Hej Kristian, 

Vill bara höra mig för om ni har plockat bort vetestärkelse i era nya produkter?

Jobbar som kostrådgivare för de som inte äter gluten och mjölk och de allra flesta vill ha glutenfritt bröd utan vetestärkelse idag.

Om ni plockat bort det, bra! Om inte, varför?

Med vänlig hälsning,
Sofia

———————————————————-

Hej, Sofia!

Tack för ditt mail.

Vi är jätteglada och stolta över att vi nu har kunnat lansera våra nya produkter som har många spännande ingredienser och smaker. Nyheterna finns i alla livsmedelsbutiker i Sverige, Ica, Coop, Willys, Hemköp, City Gross m.fl, vilket gör att det är väldigt lätta att kunna köpa de nya produkterna.

Våra nya produkter innehåller glutenfri vetestärkelse och det är framförallt för dess goda bakegenskaper. Glutenfritt bröd som bakas med glutenfri vetestärkelse har ofta en bättre textur och konsistens. Smaken upplevs även likna gluteninnehållande bröd bättre än bröd baserat på exempelvis ris eller majs.

De som har smakat våra nya produkter har varit väldigt positiva och det är naturligtvis jätteroligt.

Du hittar alla näringsvärden och ingredienser på vår hemsida http://fria.se/produkter/

Mvh/
Kristian

 

Hur gör Du? Väljer du bort vetestärkelse eller äter du, utan problem, glutenfritt med vetestärkelse?

/SandT

Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt