Jag besökte vingården Terreno i helgen, där fick vi en guidad tur av Mats Ruhne som äger vingården tillsammans med sin fru Birgitta. 
Rundvandringen började vid en av olivlundarna och Mats berättade hur det går till när man pressar olivoljan, vilka hälsofördelar den har och hur viktigt det är att man tar väl hand om sin kallpressade olivolja för att den skall behålla sina antioxidanter och vitaminer.

För 25 år sedan köpte familjen Ruhne vingården i Toscana som i dag är en helt ekologisk gård där man kan gå ut i trädgården och plocka fikon, tomater, örter och det mesta man behöver till en middag skulle jag tro. Oliverna växer både bland vinfälten och i små lundar här och var på gården. Vill man ha kött så köper man det lokalt och hela området Chianti är ett GMO-fritt område och jag tror till och med att det är ett helt ekologiskt område. Det var även här man grundade ”Slow food” och det märks och känns i både atmosfären och på maten.
Jag fick lära mig att olivoljans fryspunkt är 10 grader och om olivoljan når sin fryspunkt så försvinner både antioxidanter och vitaminer och det är inte längre en lika kvalitativ produkt. Därför är transporterna från Italien till Sverige så enormt viktig.
Om man köper en kallpressad olivolja skall man också vara försiktig med stora temperaturskillnader, man skall t ex inte ha olivoljan i närheten av spisen, och ljus.

Här kan du även läsa mer om varför olivoljan är en bra fettkälla och varför det är viktigt att ha en god fettkälla i varje måltid.

Under middagarna ringlade vi olivolja över pastarätterna, salladen och över de lufttorkade skinkorna. Den kryddiga smaken förhöjer måltiden.

Terreno’s fantastiska olivolja

Terrenos olivolja kan man hitta i Stockholm och säkert på några ställen i Göteborg (NK).

Ett stort tack till Sofia och Mats som tog väl hand om oss och gav mig mer inspiration till att äta råvaror med bra kvalité.
Det behöver inte bli dyrare, konsten tror jag är att planera och välja bort vissa saker på sin inköpslista.

Här kan du läsa mer om Terreno!

Önskar dig en fantastisk dag!
Tessan

 

Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt