Oscar’s tunnbröd

Kemi, ekvationer och känsla är tre av en rad olika saker som man behöver ha koll på för att göra ett recept. Att dessutom baka helt utan gluten och mjölk är en häftig utmaning för att inte få brödet för tungt, för torrt, för smuligt osv. Men det går och det går också att baka med väldigt gott och bra resultat. Stort TACK till bästa Oscar Målevik för inspiration, undervisning och alla tips. 

Här bakar Oscar och Tessan tunnbröd som senare fylls med tomat, buffelmozzarella, basilika, kallpressad olivolja, salt och peppar och en variant med kalkon, ruccola, mozzarella, tomat och olivolja. Nedan hittar du länk till både receptet och till Oscar Målevik’s hemsida där du kan se mer av vad han gör.

Tunnbröd:
1 dl rismjöl
1 dl durramjöl
2 msk prylliumfröskal
2 dl potatismjöl
2 tsk salt
2 tsk brödkryddor (anis & fänkål)

Blanda alla torra ingredienser, smula i 25 g färsk jäst.

Blanda i:
3 dl ljummet vatten och 1/2 dl kokosolja och ta ut degen på bakbordet för att knåda en stund så att degen blir jämn och hanterbar. Helst på en blank bänkskiva, så slipper du tillsätta mer mjöl ifall degen fastnar.

Låt degen jäsa 15-30 minuter utan bakduk.

Dela degen i 6 st lika stora delar, kavla ut så tunt du kan, gärna med rismjöl under så tunnbröden blir riktigt tunna. Lägg i stekpannan på högsta värme och grädda en i taget, det gäller att vara snabb. De ska precis börja få lite färg på undersidan när de är klara. Ta ut bröden och lägg mellan två kökshanddukar för att kallna, annars torkar de och spricker.

 

Tessan får instruktioner av Oscar och lyckas få till tunnbröden riktigt bra. Degen var förvånansvärt lättarbetad.

Färdigkavlade.

Färdiggräddade.

 

Tunnbröd caprese; Tomat, buffelmozzarella, basilika, kallpressad olivolja, salt och peppar

Tunnbröd kalkon; Rökt kalkon, ruccola, mozzarella, tomat och olivolja.

Tunnbröden går bra att lägga i frysen, de står sig också över natten i skafferiet i en väl tillsluten plastpåse.

Här hittar du länken till receptet och här kan du läsa mer om  Oscar Målevik som inte bara är en av Sveriges främsta bagare utan även fantastisk på att måla vackra tavlor.

Önskar dig en fin måndag!
/SandT

Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt