Oscar’s tunnbröd

Kemi, ekvationer och känsla är tre av en rad olika saker som man behöver ha koll på för att göra ett recept. Att dessutom baka helt utan gluten och mjölk är en häftig utmaning för att inte få brödet för tungt, för torrt, för smuligt osv. Men det går och det går också att baka med väldigt gott och bra resultat. Stort TACK till bästa Oscar Målevik för inspiration, undervisning och alla tips. 

Här bakar Oscar och Tessan tunnbröd som senare fylls med tomat, buffelmozzarella, basilika, kallpressad olivolja, salt och peppar och en variant med kalkon, ruccola, mozzarella, tomat och olivolja. Nedan hittar du länk till både receptet och till Oscar Målevik’s hemsida där du kan se mer av vad han gör.

Tunnbröd:
1 dl rismjöl
1 dl durramjöl
2 msk prylliumfröskal
2 dl potatismjöl
2 tsk salt
2 tsk brödkryddor (anis & fänkål)

Blanda alla torra ingredienser, smula i 25 g färsk jäst.

Blanda i:
3 dl ljummet vatten och 1/2 dl kokosolja och ta ut degen på bakbordet för att knåda en stund så att degen blir jämn och hanterbar. Helst på en blank bänkskiva, så slipper du tillsätta mer mjöl ifall degen fastnar.

Låt degen jäsa 15-30 minuter utan bakduk.

Dela degen i 6 st lika stora delar, kavla ut så tunt du kan, gärna med rismjöl under så tunnbröden blir riktigt tunna. Lägg i stekpannan på högsta värme och grädda en i taget, det gäller att vara snabb. De ska precis börja få lite färg på undersidan när de är klara. Ta ut bröden och lägg mellan två kökshanddukar för att kallna, annars torkar de och spricker.

 

Tessan får instruktioner av Oscar och lyckas få till tunnbröden riktigt bra. Degen var förvånansvärt lättarbetad.

Färdigkavlade.

Färdiggräddade.

 

Tunnbröd caprese; Tomat, buffelmozzarella, basilika, kallpressad olivolja, salt och peppar

Tunnbröd kalkon; Rökt kalkon, ruccola, mozzarella, tomat och olivolja.

Tunnbröden går bra att lägga i frysen, de står sig också över natten i skafferiet i en väl tillsluten plastpåse.

Här hittar du länken till receptet och här kan du läsa mer om  Oscar Målevik som inte bara är en av Sveriges främsta bagare utan även fantastisk på att måla vackra tavlor.

Önskar dig en fin måndag!
/SandT

2 Comments on “Oscar’s tunnbröd”

  1. Hej! Jaq äter också en kost fri från gluten och mjölkprotein, är även laktosintolerant. Blir ofta sugen på mozarella som är så gott, är buffelmozarella ok att äta då?

    /Madelene

  2. Hej Madelene,
    Jag äter buffelmozzarella någon gång ibland. Många gånger klarar magen av små mängder men även här är det bra att känna sig för, mår du bra av att äta buffel, får och get så klarar din tarm säkert av att spjälka dess proteiner bättre än komjölks produkter och du kan njuta av det vid speciella tillfällen.

    Hoppas du fick svar på din fråga!
    /Tessan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.