God måndag,
Någon dag i förväg kan det vara god idé att förbereda små snittar eller något extra till sill-lunchen.
Denna matjesterrin är magisk och kan med fördel förberedas några dagar före servering, det är ett gott tilltugg och passar också bra till midsommarens sillbuffé.
Du behöver följande:
- 1 burk matjessill
- 4 polkabetor
- 2-3 päron
- 3-4 gelantinblad
- 1 dl smulad fetaost (eller 2 dl majonnäs)
- 1 dl hemgjord majonnäs
- 4 noriblad
- 1-2 st stora schalottenlökar
- 1 kruka gräslök
- 1 msk pepparrot
- 1 tsk citronsaft
- Salt & peppar
Såhär gör du:
Koka polkabetorna med skalet på i 20 minuter, skala dem när de svalnat något.
Skär polkabetorna i klyftor och ställ åt sidan för att svalna helt.
Skala, kärna ur och klyfta päronen, stek dem lätt tillsammans med polkabetorna i smör eller olja till dess att de mjuknat något.
Gör majonäs (receptet hittar du under fliken recept/tillbehör eller klicka här.)
Lägg gelantinbladen i blöt i några minuter.
Skär sillen i små bitar.
Plasta in en form och lägg ett av noribladen på plasten.
Finhacka schalottenlök och gräslök.
Blanda fetaost, majonnäs, schalottenlök och gräslök i en bunke.
Värm försiktigt blandningen i en kastrull och blanda därefter ner gelantinbladen och rör om till dess att de smält.
Rör sedan försiktigt ner matjesill, polkabetor och päron. Smaka av med citron, salt och peppar.
Lägg smeten jämnt fördelat i noriblad, ta ett i taget. Rulla till en liten korv med hjälp av plastfoliet.
Ställ i kylen över natten eller i minst tre timmar.
Vid servering:
Skär upp och servera som snittar eller som en god förrätt dekorerat med polkabetor, majonnäs och lätt stekta päron.
Soliga midsommarhälsningar från oss på SandT ♥