Rosa Bandet 2014

Vi på SandT väljer även i år att lägga ett bidrag till Rosa Bandet bröstcancerforskning genom ett kit med hälso- och skönhetsprodukter. 
Genom vårt hälsomedvetna tänk, våra tips, recept och alla hälsosamma produkter i vår webshop passar denna kampanj väldigt bra. Dessutom vet vi att vår målgrupp till största del är kvinnor och vi tycker det är oerhört viktigt att forskningen kring cancer och bröstcancer fortsätter och utvecklas. 

Banner_RosaBandet14

 

sandT hittade en knöl
För drygt tre år sedan hittade jag (Tessan) en knöl i mitt bröst, dagen efter fick jag tid för undersökning som också ledde till mamografi och punktion (ett cellprov av knölen). Det tog en vecka att få mitt provsvar och jag vet att en vecka är kort tid men det var den längsta veckan i hela mitt liv! Våra barn var 9år, 3 år och 1 1/2år och så små, jag hann tänka massor av kristankar och jag hann prata med min man om hur jag önskar att han ska göra om jag inte längre finns med i barnens liv eller om jag tvingas gå igenom en cancerbehandling och inte kan vara närvarande barnen på samma sätt.  Min knöl var helt ofarlig och jag lever med den i dag, jag ser också mina bröst på ett helt annat sätt efter det som hänt. Jag är tacksam över dem, uppskattar dem och jag har också blivit mer nöjd med min kropp. Detta beror nog både på att jag har fött barn och över att jag inser att även jag kan drabbas, att alla kan drabbas. /Tessan

 

Klicka på bilden för att beställa vårt Rosabandetkit med hälsosamma skönhetsprodukter och bidra därmed med 10kr till bröstcancerforskningen!
Banner_RosaBandet14

Kittet innehåller ekologisk tvål och handkräm från Urtekram, ekologisk kokosolja och en liten burk MSM pulver.
Använd kokosoljan och MSM pulver för att göra en välgörande ansiktsmask

1/4 tsk kokosolja
1 krm MSM pulver
Mixa dem i handen och smörj in i ansiktet, halsen och bröstet. Låt masken ligga kvar under natten.

Läs mer om hälsofördelarna med MSM i tidigare blogginlägg här.
Och om hälsofördelarna med kokosolja hittar du här.

 

Såhär undersöker du brösten:

Har du upptäckt en knöl i bröstet? Genom att undersöka dina bröst och leta efter knölar kan du rädda ditt eget liv. Det tar bara fem minuter och det är väl investerad tid.

Först av allt: skriv in din tuttbesiktning i kalendern, så blir det av. Välj en dag i veckan efter mens. Då är brösten mjuka och det är lättast att känna eventuella förändringar

1. Stå framför en spegel
Stå först med hängande armar och titta på tuttarna. Ser något annorlunda ut, någon förändring i formen? Har någon bröstvårta börjat dra sig inåt? Lyft sedan armarna över huvudet och kolla samma sak igen.

2. Kläm ett varv
Det här brukar gå lättast när du duschar och brösten är intvålade. Lyft upp höger arm och sätt handen bakom nacken. Känn med vänster hand på höger bröst. Tänk dig att bröstet är som en klocka. Börja ”klockan 12” och känn igenom bröstet ett varv, ”timme för timme”. Känn med raka fingrar och ett lätt tryck, från bröstvårtan och ut. Gör sedan likadant med vänster bröst.

Känn efter förändringar, knölar, förhårdnader och ömma punkter.

3. Kolla armhålorna
Höj armen och känn efter i armhålorna efter någon knöl ­eller något som ömmar? Om du undersöker dina bröst ­regelbundet så lär du dig hur de känns och upptäcker lätt om ­något är annorlunda.Om du hittar en förändring:
Kontakta vårdcentralen eller närmaste bröstmottagning om du upptäcker något som känns ovanligt. Det är bättre att kolla en gång för mycket än för lite.

Känner du en knöl?

Det här har du rätt att kräva:
Alla kvinnor som upptäcker en knöl i bröstet har rätt till så kallad trippeldiagnostik, som består av tre steg:

1. Palpation. Läkaren känner med händerna för att upptäcka sjukliga förändringar.
2. Mammografi. En röntgenundersökning av brösten.
3. Punktion. Ett cellprov av knölen.

Viktigt att understryka är att unga kvinnor nästan alltid har täta bröst, vilket gör cancern mycket svår att upptäcka vid en mammografi. Det är därför viktigt att be om en kompletterande undersökning, antingen ett ultraljud eller en MRI (magnetresonanstomografi), om mammografibilden inte visar något. I Sverige är läkarna inte skyldiga att berätta om den möjligheten, eftersom sjukvården inte anser sig ha resurser för de undersökningarna. Om du har täta bröst går inte att se på utsidan, utan beror på vävnaden inuti brösten. Kvinnor med täta bröst löper dessutom större risk att drabbas av bröstcancer.

Artikeln är hämtad ur tidningen Amelia från 2012.

Bröstcancerkampanjen bidrar till ökad finansiering av bröstcancerforskning
Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen hos kvinnor i Sverige, vilket är bakgrunden till att Cancerfonden har en särskild aktivitet för att klara finansieringen av denna diagnos. I tidigare års Rosa Bandet-kampanjer var de insamlade pengarna öronmärkta för direkt bröstcancerforskning (t ex unga forskare, forskningsprojekt). Syftet var att bredda basen för svensk bröstcancerforskning. Genom Rosa Bandet-kampanjen har Cancerfonden skapat uppmärksamhet kring bröstcancerproblemet och ökat forskningsfinansieringen, vilket starkt bidragit till att vi nu har en bred och internationellt framgångsrik bröstcancerforskning i Sverige.

Överlevnaden ökar
Chansen att bli botad från bröstcancer har ökat de senaste årtiondena. Detta beror framför allt på att allt fler fall av bröstcancer upptäcks i tidiga stadier samt på förbättrade behandlingsmetoder. Den aktuella statistiken* visar att drygt 80 procent överlever sin bröstcancer.

Flera faktorer leder till ökad överlevnad. I Sverige erbjuds alla kvinnor i åldern 40 till 74 år mammografiscreening vilket leder till tidig upptäckt och därmed större möjlighet till bot. Bröstcancerforskning har lett till en allt mer individualiserad behandling. Tilläggsbehandlingar efter operation minskar risken för återfall. Det är då ofta en kombination av strålbehandling, olika typer av cytostatika och hormonell behandling. För kvinnor med en viss typ av bröstcancer (HER 2 – positiv) har behandling med monoklonal antikropp effektivt minskat risken för återfall.

*Källa: Cancer i siffror 2013, Socialstyrelsen och Cancerfonden, 6:e utgåvan

 

Ta hand om dig!
/Sofia och Tessan, SandT

Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt