Glutensjukdomar – 4 st olika former

Att inte tåla gluten kan ge sig uttryck på en mängd olika sätt. En del påstår t.o.m att gluten är kopplat till 300 olika symtom. Bl.a skrivs det om alla symtom i böckerna ”Gluten och Mjölk är källan till moderna sjukdomar” av Michael Håkansson.
(Du hittar dessa här)

Detta blogginlägg repostar vi då det är mer aktuellt än någonsin.

Vi beskriver  4 st ”glutensjukdomar” och de vanligaste symtomen på dessa, dvs bara några av alla.

CELIAKI

Detta kan du märka på kort sikt:

Många märker ingenting, eller är bara trötta. Ofta tillbringar de mycket tid på toaletten, har lös mage och går ner i vikt. Du kan också ha blåsor i munnen, smärtande leder och känna dig deprimerad. Om du har diabetes, kan ditt blodsocker variera oförklarligt mycket.

Symtomen kommer av att gluten utlöser en immunologisk reaktion i tunntarmens slemhinna så att den blir inflammerad. Bara 50 mg gluten dagligen (vi äter normalt cirka 13 gram) räcker för att försvaga slemhinnan så att det blir svårt för dig att ta upp vitaminer, mineraler och näring.

Detta kan du märka på lång sikt:

Både med och utan symtom kan celiaki öka din risk för en rad fruktade sjukdomar. Kopplingar finns till autoimmuna sjukdomar såsom Diabetes, Reumatism, MS m.fl. Likaså har man sett samband mellan vissa cancerformer och gluten. Bl.a lymfom.

Så ställer läkaren diagnos:

Ett blodprov kan visa om du bildar antikroppar mot veteproteinet gliadin eller tarmenzymet transglutaminase. Dessutom kontrolleras slemhinnan i din tunntarm med en titthålsundersökning. Båda testen kräver att du under lång tid ätit glutenrik kost. Annars kan de ge falskt negativt resultat.

GLUTENSENSITIVITET

Detta tillstånd är ett outforskat område. Man vet att om testerna för celiki är negativa kan man ändå ha en överkänslighet för gluten. Dvs man mår betydligt bättre av att utesluta gluten. Intressant är hur många som egentligen tillhör denna kategorin? De flesta, skulle flera forskare säga medan andra anser att man måste visa positivt på testresultaten.
Men det är fortfarande frågetecken kring hur allvarliga konsekvenserna skulle bli av att äta gluten trots att man har en sensitivitet och om det enda som hjälper är en livslång glutenfri kost är det enda som hjälper, precis som vid celiaki.

Detta kan du märka på kort sikt:

Kroppen reagerar med ungefär samma symtom som vid celiaki: viktnedgång, diarré och uppsvälld mage, men tarmslemhinnan blir inte förstörd som vid celiaki. I alla fall inte till en början.

Detta kan du märka på lång sikt:

Vid nuvarande tidpunkt kan experterna inte säga något vederhäftigt om långtidskonsekvenserna av att äta gluten om man är glutensensitiv men kopplingar finns till liknande konsekvenser som vid celikai.

Så ställer läkaren diagnos:

Tills forskarna utvecklat ett test för sjukdomen finns det bara ett sätt: att sluta med gluten och se om symtomen försvinner – och kommer tillbaka när du äter t.ex bröd igen.

 

VETEALLERGI

Detta kan du märka på kort sikt:

Medan symtomen vid celiaki kommer smygande får du en direkt reaktion om du har veteallergi. Din kropp bildar nämligen IgE-antikroppar mot ett eller flera proteiner i vete – det KAN vara gluten. Inom några timmar efter att du ätit något med gluten kan du få klåda i munnen, hösnuva, nässelfeber, uppkastningar, diarré eller i värsta fall anafylaktisk chock som kräver direkt akutvård.

Detta kan du märka på lång sikt:

Reaktionen kommer förhållandevis snabbt, så det finns inga långtidskonsekvenser.

Så ställer läkaren diagnos:

Vid misstanke om veteallergi testar man ditt blod mot allergi-antikroppen IgE.

 

DERMATITIS HERPETIFORMIS

Detta kan du märka på kort sikt:

Din kropp reagerar på gluten med ett inflammationsliknande tillstånd som utvecklas i huden och orsakar intensivt kliande vätskefyllda blåsor – ofta i arm- och knävecken, men även i nacken, ansiktet och hårbottnen.

Detta kan du märka på lång sikt:

80–90 procent med hudsjukdomen dermatitis herpetiformis har samma tarmförändringar som personer med en klassisk celiaki, så om du äter glutenhaltig mat reagerar din kropp på samma sätt genom att uppta vitaminer, mineraler och näring sämre. Det ökar din risk för bland annat benskörhet och cancer.

Så ställer läkaren diagnosen: Genom att titta på din hud – och in i din tunntarm.

SandT Kostrådgivning

Vill du har vår hjälp med att övergå till en kost utan gluten (och mjölk) så kontakta oss för ett upplägg. Vi tar gärna emot dig antingen i Stockholm eller i Södra Sverige (Gislaved el. Halmstad)

Kontakta oss på info@sandt.nu eller ring 070-6249092 för mer information eller bokning.

/SandT, Sofia and Tessan

Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt