Så grillar du säkert

Vi har gett en hel del tips på tillbehör utan gluten och mjölkprodukter till grillen men inte skrivit så mycket om just själva grillandet. Vi har hämtat lite inspiration ur boken “Maten som skyddar mot cancer” av Kerstin Hultén, till detta blogginlägget, som för övrigt är en bok med många härliga recept och vackra bilder. Om du är intresserad av boken så går den att köpa här.

Om man äter mycket stekt, grillad, friterad och rökt mat ökar risken för cancer. Ju mer man tillagar maten med någon av dessa metoder desto mer skadliga, cancerframkallande ämnen bildas.

 • Det är betydligt mer hälsosamt att grilla grönsaker och frukt eftersom det är proteinerna och fettet i köttet och fisken som ger upphov till skadliga ämnen.
 • Skär av allt synligt fett för att undvika att det droppar ner fett på glöden som börjar brinna och förstör köttet.
 • Dela köttet i mindre bitar innan du börjar marinera det. Då minskar tillagningstiden.
 • Marinera kött och fisk i minst 1 timme före grillningen i marinader med exempelvis mycket kryddor, örter, chili, ingefära och vitlök.
 • Torka av överflödig marinad om den innehåller olja innan du börjar grilla för att undvika att det börjar brinna.
 • Sänk temperaturen i grillen om det går. Dra ner på gasen eller använd mindre grillkol. Se till att grillen är väl rengjord för då minskar risken för att det grillade blir bränt.
 • Vänd köttet ofta för att undvika att det bränns vid.
 • Fyll på med antioxidanter genom att börja med en sallad och ät mycket grönsaker och frukt, de är våra bästa källor för skyddande antioxidanter, mineraler och fibrer.
 • Ha olika uppläggningsfat till rått och tillagat kött.
 • Allt från växtriket som är saftigt, syrligt och/eller färgstarkt och smakrikt är utmärkt att använda till marinader och att äta före och som tillbehör till det grillade köttet.
 • Förebyggande är att äta mycket omega-3, finns naturligt i feta fiskar, vissa vegetabilier och som tillskott.

Må gott!
/SandT

One Comment on “Så grillar du säkert”

 1. Hej hej!
  Tessan hade kommenterat på min blogg ang mitt inlägg om Risenta. Då blev jag nyfiken och tittade in här. Jag återkommer tillbaka och läser mer. 🙂 Jag jobbar med mat och läser mycket om allt möjlligt i den vägen. För drygt ett år sen fick jag diagnosen psoriasis (inte mkt, men rädd för att det ska spridas). För ett tag sen hörde jag talas om att om man har en autoimmun sjukdom kan man bli bättre om man t ex utesluter gluten. Jag har ingen diagnos ang gluten, men tycker att psoriasisen under dessa veckor blivit bättre. Nu ska jag ska dessutom utredas för gluten och diabetes så vi får väl se. Tycker inte det är så svårt att undvika gluten. Chokladbiskvier är ju gott t ex! 🙂 Oj, det här blev längre än tänkt. Hej på er!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.