Min fina mormor, 84 år, älskar att plocka svamp och bär. I år har jag fått flera påsar med både lingon, blåbär och svamp.
Hemma hos mig använder vi bären i smoothies och till jul får de dekorera bakverk och även vara ingrediens i bakverken.

Förra veckan delade jag med mig av ett tips på ”lingonvinäger” och i dag kommer ett nytt lingontips med ”Chutney” som passar utmärkt till alla kötträtter och en smakförhöjare till julbordet. Smaken är lite syrlig med inslag av bäska och sötma, kanelen rundar av smakerna på ett bra sätt. Här hittar du receptet! 

Nyttiga ämnen i lingon:

Genom tiderna har det gjorts forskning på blåbär men inte lika mycket på lingon. På lingon finns det däremot en massa studier som har analyserat innehållet som finns i lingon. Lingon har en mycket hög antioxidanthalt vilket också betyder att lingon är bra för att skydda kroppen från fria radikaler. Lingon innehåller quercetin, som visats ha positiva effekter på hjärtkärlsjukdomar och vissa cancerformer. Dessutom är lingon en bra källa för lignaner, som är ett naturligt östrogen. För ett tag sedan publiserades det en studie som visar att lingon innehåller upp till 20 olika molekyler (flavonoler, antocyaniner, catechiner och deras glucosider men även caffoyloch ferul-syra konjugat).

Lingon har visats ha bra antimikrobiella egenskaper vilket troligen beror på att lingon innehåller så mycket tanniner (mest procyanidin typ A och B) men även mycket benzoensyra som säknker pH till 2.4-3.5, vilket är en fördel för att bekämpa mikroba mekanismer.

Lingon innehåller inte ellagitanniner, till skilland från hjortron där ellagitanniner är uttryckt i stora mängder. Lingon innehåller även höga mängder av resveraktrol, vilket har bra förmåga att reducera oxidativ stress och skyddande egenskaper mot cancer. Lingon påverkar olika proteiner som deltar i bl.a. apoptos och inflammation. (t.ex. NFkappa-beta och olika MAP-kinaser).

Källa: ”Nordliga skogsbär och dess hälsoeffekter” Litteraturstudie genomförd på SIK av E. Berglöf, 2008.

Önskar dig en fin dag!
/Tessan

Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt