Svar på veckans frågor

I dag sitter jag och Sofia i Småland och jobbar, solen skiner och vi ser fram mot morgondagens kickoff och utvecklingsmöte.

Vad roligt att ni skickat in frågor till oss på SandT, tusen tack! Här nedan kommer frågeställningarna anonymt med våra svar. 

¨Hej!
Jag uteslöt mjölkprodukter, socker och gluten för ett tag sedan och blev mkt bättre i min hy. Jag är dock inte helt bra och funderar på om torkad frukt, smoothies (bär, havremjölk, nötter) och honung kan ge akne. Kan det vara så att man kan tåla hel frukt, bär, nötter men får akne när man intar det som smoothies? Vad är bäst att söta med; agavesirap, honung (vilken i så fall), xylitol, dadlar eller annat?
Tack för en inspirerande sida!¨

Svar:
Både bär och havre innehåller hälsosamma fibrer och bär är rika på naturliga antioxidanter, vitaminer och mineraler, det är nog inte där problemet ligger.
Med de rader du skriver så skulle vi vilja rekommendera dig att äta färska frukter istället för torkad och bara oprocessad mat.
Undvik för mycket snabba kolhydrater och ät måttligt med nötter. Om du använder sötning så rekommenderar vi honung, honung är också probiotiskt vilket är bra och det påverkar inte insulinproduktionen.
Har du testat att tillföra extra fett i form av omega-3? Du kan också testa att använda kokosolja, eko och kallpressad, till att smörja huden med.
MSM är ett organiskt svavel som sägs vara dunderkur för både hud, hår och naglar och jag vet att det hjälpt vid akne på personer vi gett kostrådgivning.
Probiotika är också ett tillskott vi varmt rekommenderar, det hjälper kroppen att stärka immunförsvaret med bra tarmbakterier, minst 80% av immunförsvaret sitter i tarmen.
Vid en utrensning kan man ibland få små bakslag och det kan ta tid för kroppen att läka, man pratar om upp till 6 månader, ibland längre tid, innan tarmen läker helt vid ex glutenöverkänslighet.
Låt det ta lite tid, lita på att du är på rätt väg!

 

¨Hej!
Jag har läst att det till och med inte är bra att dricka färskpressade frukter eftersom sockret i juicen då slås sönder och blir som ”vanligt socker”. Är det så? 
Tack för att ni är lite som ett ljus i diet/kostrådsmörkret!¨

Det har vi aldrig hört talas om. Däremot är det bättre att mixa frukt i en mixer så att fibrerna bevaras. Råsaftcentrifugen tycker vi fungerar utmärkt när man vill få i sig lite extra grönsaker. På vår receptsida hittar du recept på goda och hälsosamma grönsaksjuicer.

¨Jag tänkte försöka mig på att laga en matpaj till middag, men upptäckte att det inte verkar finnas något vettigt pajbotten-recept på nätet. Antingen så innehåller de ”glutenfri färdig mjölmix” (som jag gärna undviker i största möjliga mån), eller så ska man blanda ihop den med kesella/keso(?). 
Så nu tänkte jag höra med er om ni har något gott recept på en pajbotten? :)¨

Vi har ett recept på vår hemsida som vi själva tycker blir väldigt bra, klicka på länken här för att komma till receptet, Tacopaj.

 

¨Hej!
Har precis upptäckt er sida, helt fantastisk! Jag tar chansen direkt och ställer en fråga till er. Jag lider sedan många år av migrän. Pga av en hjärtåkomma så kan jag inte längre äta den medicin (triptaner) som jag gjort tidigare. Nu kämpar jag på med migränyoga varje dag men har fortfarande täta anfall som håller i sig i flera dagar. Livet känns tungt. Nu till frågan; har ni någon erfarenhet av om en gluten alt laktosfri kost har någon effekt på migrän?
Mycket tacksam för svar!¨

Svar:
Vilken tuff vardag du har med migrän!
Du skriver att du har en hjärtåkomma, om det är så att du har inflammation i dina artärer så kan det vara så att detta i sin tur leder till migrän. Att äta en kost som är inflammationsdämpande har många fördelar på allmänhälsan. Första steget kan då vara att utesluta gluten, mjölkprodukter (inte bara laktos) och raffinerat socker. Försök också att undvika all processad mat. Några exempel på processad mat är exempelvis buljonger, kryddblandningar, färdigmat osv.

¨Hej,
Det här var mycket intressant läsning. Jag har nämligen atopiskt eksem och har haft det så länge jag kan minnas.
Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst men jag vill veta vad ni tror. Jag har ständigt torra läppar, röd runt munnen och dom blir ibland väldigt svullna, ögonlocken har jag eksem på ibland. Jag tror tusan att det är något jag får i mig varje dag. Jag har en bra hudläkare på fjällgatan i stockholm, vi har tagit prover, men dom säger inget om kosten eller så, utan kan mest ge mig starka salvor som tex protopic som är väldigt cancer framkallande. Nä jag funderar starkt på om det kan var ngt jag stoppar i mig varje dag. Vi köper inte längre vanlig mjölk utan mjölkfritt. Jag försöker köpa ekologiskt så gott jag kan.
Helst av allt skulle jag bara vilja veta VAD det är som gör att jag får sådan rodnad runt munnen varje dag (istort sett).
Har ni hört om dessa problem förrut?
Jag funderar på att sluta med både mjölk och mjöl,vad tror ni?¨

 

Svar:
I boken ”Gluten och Mjölk – Källan till moderna sjukdomar” kan man läsa om flera hundra symptom som är kopplade till både gluten och mjölkprodukter. Mjölkprodukter är framförallt kopplat till eksem men gluten är inflamationsfrämjande vilket betyder att det kan vara väldigt bra att utesluta detta ur kosten helt under några månader (förslagsvis 6 månader) för att se om huden mår bättre. Under tiden rekommenderar vi att du äter varierad kost, rikligt med lösliga fibrer (havregryn, linfrön, psylliumfrön, bär, frukt osv), probiotika (stärker ditt immunförsvar med sina goda tarmbakterier). Det kan såklart också vara en massa andra födoämnen som påverkar detta, stress kan också vara en faktor. För att ge ett utförligare svar rekommenderar vi kostrådgivning där man gör en kostdagbok och pratar om livsstil osv för att sedan kunna gå vidare mer på djupet med just din kosthållning.

¨Hej, jag undrar om kosten kan påverka pms? Jag har problem i stort sett varje månad och ibland kan jag inte ens ta mig ur sängen på grund av mina smärtor.¨

Svar:
Med hjälp av kosten kan du få kroppen i bättre balans. Att äta ren mat som är lagad från grunden och med god variation kan vara en början. Ta bort socker och om du inte redan äter glutenfritt så ta bort snabba kolhydrater i form av pasta och bröd. ”Ny Balans” bidrar till att reglera hormonaktiviteten, läs mer om det här.

”Hej,
Jag har ofta blåsor i munnen och ont i lederna. Jag har reflekterat att jag blir mer påverkad när jag slarvar med kosten.
Kan en kost utan gluten och mjölk hjälpa mig?¨

Svar:
Det kan vara svårt att ge ett direkt svar på. Men typiska symtom på att du har någon form av brist i kroppen är just blåsor i munnen och ont i lederna kan tyda på en inflammatorisk process. Hälften av de som inte tål gluten ex. får inte symtom i magen utan i andra delar av kroppen.
Vid den här typen av symtom rekommenderar vi att du testar att utesluta både gluten och mjölk en period, (3 till 6 mån) för att se om besvären försvinner.
För mer information och personlig rådgivning rekommenderar vi också kostrådgivning hos oss.

Ni är fortsatt välkomna att skicka in era frågor till oss på info@sandt.nu.
Må gott!
/SandT

 

 

Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt