Hampafrön

 

Hampafrön – jag vet att de är nyttiga men hur använder jag dem?

Den frågan får vi bland många andra gällande våra produkter i shopen.

Jag tänkte därför ge er lite goda tips där hampafrön är ypperliga att använda.

hampafrö

Först lite fakta:

Hampa, Cannabis Sativa, är en mycket tålig, lättodlad och snabbväxande ört. 

Hampa är en av världens äldsta nyttogrödor. Växtörten har odlats och förädlats i ungefär 6000 år, både för att utnyttja de fibrer man kan få fram men även för vissa medicinska syften.
Troligtvis uppkom hampaväxten i centrala Asien där den kom att bli den första odlade fiberväxten. Andra fiberväxter som bomull och lin kom inte in i bilder förrän tusentals år senare, vilket visar vilken betydelsefull roll hampan har haft.
På 1700-talet blev hampaväxten tilldelad det latinska familjenamnet Cannabis sativa av den svenske botanikern Carl von Linné. Cannabis sativa, vilket fritt översatt betyder användbar hampa, var under denna tid en del av självhushållningen och användes bl a till säckar, rep, tält och fiskeredskap.

Hampafrön finns i flera olika former, både som skalade, oskalade eller i form av hampaproteinpulver. Det de alla har gemensamt är att de är lättanvända och fyllda av nyttigheter som proteiner, vitaminer och mineraler!

Näringsämnen och de hälsosamma effekterna
Vår kropp producerar nya celler i ett rasande tempo, hela 50 000 nya celler per sekund! Vår hud byts ut ca 900 gånger under vår livstid och det mesta av oss är utbytt efter bara ca 7 år. Friska celler är kort och gott grunden för styrka och god hälsa. Genom att konsumera hampa garanterar du din kropps tillgång på ”livets byggstenar”, det vill säga aminosyrorna som gör detta cellförnyande möjligt.
Proteinet i hampa är förmodligen det bäst lämpade för människan av alla växtproteiner.
Hampafröet innehåller en massa nyttigheter och har ett väldigt högt proteininnehåll som samtidigt är mycket lättsmält. Hampafröet är fullt av vitaminer, enzymer och mineraler.
Hampa är en bra källa till bland annat E-vitamin och är även karoten, vilket är förstastadiet till A-vitamin.
Fröet är rikt på mineraler såsom kalcium, magnesium, fosfor och kalium. Det innehåller alla 20 aminosyrorna varav åtta essentiella, vilket i sin tur är en förutsättning för att kunna bygga upp en stark och frisk kropp.
Hampafröet har en optimal balans mellan Omega-6, Omega-3 och sägs vara bra mot problem vid menstruation samt för människor med torrt hår och torr hud.
Dessutom är hampa maximalt för alla idrottare och folk med aktiva liv som vill bygga en sund och stark kropp!

Användning

Med sin fina struktur och nötiga smak passar de utmärkt att använda i smoothien eller toppa den med. Sprinkla över sallader, använda i dippar, röror. Frön är även goda att äta som ett snack.
Rulla ex. dina hälsobollar i hampafrön.

Våra ekologiska skalade hampafrön är noggrant utvalda, de innehåller essentiella fettsyror, 15% kolhydrater och 30% protein, varav 2/3 är det mest lättsmälta proteinet som finns.
Du hittar dem här.

DSC_4506

Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt