Ta kål på bakterier med vitkål!

God måndag!

Just nu har jag fått dille på färsk vitkål som är ett fantastiskt livsmedel och som det är säsong för just nu.
Allt som har med kål och göra är nyttigt och samtidigt är det ett livsmedel som vi gärna glömmer bort.
Att skära ner kål i sallader eller använda i matlagning är perfekt nu när det är högsäsong för den krispiga färska vitkålen.
Att syra kål är också populärt vilket gör att du får ett extra tillskott av mjölksyrabakterier som är bra för magen.
Observera att mjölksyrning inte har med mjölk att göra. Att syra vitkål finns ett bra recept på hos ica.se

Alla kålväxter innehåller massor med vitaminer och mineraler. Främst C-vitamin, Betakaroten (A-vitamin), Kalcium och järn.
Massor med antioxidanter med andra ord. Dessutom, som ovan nämns, en probiotisk effekt som gynnar våra känsliga magar.

Kålen är bakteriedödande och innehåller också ett ämne som heter pektin vilket reducerar blodsockernivån och sänker även LDL (det onda kolesterolet). Vidare är kålen bra mot inflammationer och även för att motverka cancer i matsmältningsorganen. Senare forskning visar att det även kan minska risken för bröstcancer och lungcancer.
Redan på grekernas tid använde man kålväxter för att skydda mot cancer.

Precis som de flesta grönsaker så är de väldigt energisnåla. Innehåller bara ca 1 – 3 % protein, 0 – 1 % fett, 2 – 6 % kolhydrater,
1 – 3 %fibrer, resten vatten.

Vitkål
Vill du göra en “pizzasallad” så hittar du receptet här.

Må så gott!
/Sofia
SandT ​

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.