Varför processa komjölken?

 Mjölk  – är det något för oss människor eller inte? Diskussionerna kan bli många och långa. Många av oss är uppväxta med att mjölk är ett livsviktigt livsmedel som innehåller vitaminer och mineraler, har en bra bakterieflora och sist men inte minst, är rikt på kalcium. Ja, dessa påstående är alldeles riktiga om vi hämtar mjölken direkt från kossan. Men när det gäller den mjölken som erbjuds i våra livsmedelsbutiker talar vi om något helt annat. Denna mjölk är fråntagen en mängd naturliga näringsämnen och enzymer. Även de goda bakterierna för tarmen är borttagen genom den process som mjölken genomgår innan den kommer ut till butik.

Den största boven är pastöriseringen av mjölken, vilket innebär att den hettas upp till mycket höga temperaturer. Den naturligt förekommande mjölksyraproducerande bakterierna i den obehandlade mjölken skyddar oss från smittämnen, med dessa bakterier förstörs tyvärr genom pastöriseringen, precis som andra värdefulla bakterier, enzymer och vitaminer.
Anledningen till att man pastöriserar mjölken är att man ska döda bakterier som är sjukdomsalstrande. Den lagen kom till 1937, framförallt för att man ville hindra smittspridning av tuberkulos som man trodde berodde på mjölken då.
Men med tanke på hur mjölken produceras idag genom moderna mjölkningsmaskiner, jämfört med hur det gick till i början på 1900-talet så kanske det inte är nödvändigt med pastörisering?  Istället kanske det skulle finnas som alternativ till pastörisering en metod för säker bakteriekontroll…?

Även homogeniseringen är en process som förändrar den naturliga mjölken. En behandling som gör att fettmolekylerna sprängs sönder. I och med att fettmolekylerna blir mindre kan det hända att ämnen passerar magen utan att brytas ner. Då kan en del av mjölkproteinet passera direkt ut i blodomloppet och reta immunförsvaret, vilket kan orsaka allergiska reaktioner.

Idag har vi svårt att hitta oprocessad mjölk och det pratas om lagstiftning som betyder att vi inte FÅR handla obehandlad mjölk direkt från bonden. Intressant att se hur den faller ut?
Det finns också ett flertal studier där mjölk kopplats ihop med ett flertal av våra moderna sjukdomar, såsom diabetes och andra autoimmuna sjukdomar, ADHD, Autism  m.fl.

Har du ingen uttalad allergi men vill undvika mjölken så rekommenderar vi att man är återhållsam med de processade mjölkprodukterna.
I våra recept använder vi såklart ingen komjölk mer än rent smör för de som klarar av det alt. mjölkfritt smör och vi har även ostar från får och get för de som klarar av det trots reaktion mot komjölk.
Som med alla allergier är det väldigt individuellt hur känslig man är och vilken typ av allergi man har. Men vissa klarar faktiskt både det rena smöret (absolut inte margariner) och produkter från får och get. Men det är givetvis som sagt högst individuellt och upp till varje individ att finna ut.

Källa: ”Vad vi bör äta och Varför” av Gunnila Blomberg, ”Gluten och Mjölk är källan till moderna sjukdomar” av Michael Johansson.

vad_vi_ska_ata__och_varfor_

 

bok_1_gluten_och_mj_lk_micke_skribent_michael_h_kansson_celiaki

bok_2_gluten_och_mj_lk_micke_skribent_michael_h_kansson_celiaki

 

Dessa böcker hittar du i vår shop! Klicka här för att smidigt handla hem dessa.

/SandT

Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt